w , , ,

Karp duszony w sosie pieczarkowym

Karp duszony w sosie pieczarkowym, ze śmietaną, cebula i czosnkiem. Pachnący dodatkowo kminkiem. Rozpływa się w ustach, mięso jest delikatne, a całość stanowi naprawdę ciekawą kompozycję smaków. Danie w sam raz nawet na odświętny obiad. Można zastąpić karpia inną rybą słodkowodną.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Karp duszony w sosie pieczarkowym

Potrzebne składniki

  • 1 płat karpia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pieczarek
  • sól (pieprz, kminek)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki
  • olej i masło klarowane do smażenia

Sposób wykonania

  • Karpia oczyszczamy, kroimy na paski, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i posypujemy kminkiem. Odstawiamy.
  • Oczyszczamy pieczarki i kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę.
  • Smażymy na maśle klarowanym cebulę do zeszklenia, dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek. Smażymy do zredukowania się płynu, często mieszając.
  • Zalewamy całość posoloną śmietaną i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.
  • Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju smażymy karpia obtoczonego w mące. Z obu stron na złoty kolor.
  • Karpia przekładamy do sosu pieczarkowego. Dusimy ok. 10-15 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karp duszony w sosie pieczarkowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze