Karp duszony w sosie pieczarkowym, ze śmietaną, cebula i czosnkiem. Pachnący dodatkowo kminkiem. Rozpływa się w ustach, mięso jest delikatne, a całość stanowi naprawdę ciekawą kompozycję smaków. Danie w sam raz nawet na odświętny obiad. Można zastąpić karpia inną rybą słodkowodną.
Jak wykonać przepis na - Karp duszony w sosie pieczarkowymPotrzebne składniki
- 1 płat karpia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g pieczarek
- sól (pieprz, kminek)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 łyżki mąki
- olej i masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania
- Karpia oczyszczamy, kroimy na paski, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i posypujemy kminkiem. Odstawiamy.
- Oczyszczamy pieczarki i kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę.
- Smażymy na maśle klarowanym cebulę do zeszklenia, dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek. Smażymy do zredukowania się płynu, często mieszając.
- Zalewamy całość posoloną śmietaną i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju smażymy karpia obtoczonego w mące. Z obu stron na złoty kolor.
- Karpia przekładamy do sosu pieczarkowego. Dusimy ok. 10-15 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karp duszony w sosie pieczarkowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: