Kosą po patelni Przepisy Obiad Karp duszony w sosie pieczarkowym

Karp duszony w sosie pieczarkowym

0

Karp duszony w sosie pieczarkowym, ze śmietaną, cebula i czosnkiem. Pachnący dodatkowo kminkiem. Rozpływa się w ustach, mięso jest delikatne, a całość stanowi naprawdę ciekawą kompozycję smaków. Danie w sam raz nawet na odświętny obiad. Można zastąpić karpia inną rybą słodkowodną.

Karp duszony w sosie pieczarkowym

Karp duszony w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 30 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 1 płat karpia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g pieczarek
  • sól, pieprz, kminek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki
  • olej i masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Karpia oczyszczamy, kroimy na paski, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i posypujemy kminkiem. Odstawiamy.
  2. Oczyszczamy pieczarki i kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę.
  3. Smażymy na maśle klarowanym cebulę do zeszklenia, dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek. Smażymy do zredukowania się płynu, często mieszając.
  4. Zalewamy całość posoloną śmietaną i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju smażymy karpia obtoczonego w mące. Z obu stron na złoty kolor.
  6. Karpia przekładamy do sosu pieczarkowego. Dusimy ok. 10-15 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/karp-duszony-w-sosie-pieczarkowym/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Dżem wieloowocowy, czyli dżem na winie

Totalny misz-masz w słoiku czyli dżem wieloowocowy na zimę, a tak naprawdę to dżem na wini…