Potrzebne składniki
- 1 płat karpia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g pieczarek
- sól (pieprz, kminek)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 łyżki mąki
- olej i masło klarowane do smażenia
Sposób wykonania
- Karpia oczyszczamy, kroimy na paski, skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy i posypujemy kminkiem. Odstawiamy.
- Oczyszczamy pieczarki i kroimy w paski. Cebulę kroimy w kostkę.
- Smażymy na maśle klarowanym cebulę do zeszklenia, dodajemy pieczarki i przeciśnięty czosnek. Smażymy do zredukowania się płynu, często mieszając.
- Zalewamy całość posoloną śmietaną i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Na drugiej patelni na rozgrzanym oleju smażymy karpia obtoczonego w mące. Z obu stron na złoty kolor.
- Karpia przekładamy do sosu pieczarkowego. Dusimy ok. 10-15 min pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karp duszony w sosie pieczarkowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!