Kosą po patelni Przepisy Mięso Karkówka po karkonosku

Karkówka po karkonosku

7 minuty czytania

Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, delikatne, gotowane na parze mięso. Pomidory, grzyby i śliwki dopełniają danie i nadają jej niepowtarzalny smak i aromat. Najlepiej podawać z ogórkami małosolnymi i ziemniakami.

Karkówka po karkonosku

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y
Czas całkowity 2 godzin/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1300 g karkówki
  • 2 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 grzybów suszonych
  • 4 śliwki suszone bez pestek
  • 4 łyżki oleju
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki przyprawy do mięs najlepiej własnej produkcji
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:

  1. Karkówkę myjemy i osuszamy, nacieramy solą i przyprawą do mięs. Polewamy olejem i wkładamy do miski z pokrywką następnie wstawiamy na noc do lodówki.
  2. Grzyby i śliwki myjemy wkładamy do miseczki, zalewamy zimną wodą i moczymy również przez noc.
  3. Obranego ze skórki pomidora, cebulę i czosnek kroimy w cząstki.
  4. Do naczynia do gotowania na parze wlewamy wodę i namoczone grzyby wraz ze śliwkami i wodą w której się moczyły wsypujemy cukier i pokrojone warzywa.
  5. Całość zagotowujemy, następnie nakładamy drugą część garnka z otworami, umieszczamy karkówkę i polewamy resztą marynaty. Przykrywamy i parujemy ok.1,5 godziny. Jeżeli z dolnej części płyn odparował uzupełniamy wodą oraz sprawdzamy czy karkówka jest miękka.
  6. Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy na talerz by odpoczęło. W tym czasie miksujemy sos i ewentualnie dosalamy. Powstałym sosem polewamy mięso.
  7. Sos jeżeli jest rzadki przed miksowaniem możemy zagęścić mąką rozrobioną w wodzie.