Potrzebne składniki
- 1300 g karkówki
- 2 średnie pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 grzybów suszonych
- 4 śliwki suszone bez pestek
- 4 łyżki oleju
- 400 ml wody
- 2 łyżki przyprawy do mięs najlepiej własnej produkcji
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób wykonania
- Karkówkę myjemy i osuszamy, nacieramy solą i przyprawą do mięs. Polewamy olejem i wkładamy do miski z pokrywką następnie wstawiamy na noc do lodówki.
- Grzyby i śliwki myjemy wkładamy do miseczki, zalewamy zimną wodą i moczymy również przez noc.
- Obranego ze skórki pomidora, cebulę i czosnek kroimy w cząstki.
- Do naczynia do gotowania na parze wlewamy wodę i namoczone grzyby wraz ze śliwkami i wodą w której się moczyły wsypujemy cukier i pokrojone warzywa.
- Całość zagotowujemy, następnie nakładamy drugą część garnka z otworami, umieszczamy karkówkę i polewamy resztą marynaty. Przykrywamy i parujemy ok.1,5 godziny. Jeżeli z dolnej części płyn odparował uzupełniamy wodą oraz sprawdzamy czy karkówka jest miękka.
- Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy na talerz by odpoczęło. W tym czasie miksujemy sos i ewentualnie dosalamy. Powstałym sosem polewamy mięso.
- Sos jeżeli jest rzadki przed miksowaniem możemy zagęścić mąką rozrobioną w wodzie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Karkówka po karkonosku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!