Kosą po patelni Przepisy Mięso Karkówka po karkonosku

Karkówka po karkonosku

3 min. czytania
0
0
Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, delikatne, gotowane na parze mięso. Pomidory, grzyby i śliwki dopełniają danie i nadają jej niepowtarzalny smak i aromat. Najlepiej podawać z ogórkami małosolnymi i ziemniakami.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz. 30 min.
Czas całkowity: 2 godz.

Składniki:

  • 1300 g karkówki
  • 2 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 grzybów suszonych
  • 4 śliwki suszone bez pestek
  • 4 łyżki oleju
  • 400 ml wody
  • 2 łyżki przyprawy do mięs najlepiej własnej produkcji
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:

  • Karkówkę myjemy i osuszamy, nacieramy solą i przyprawą do mięs. Polewamy olejem i wkładamy do miski z pokrywką następnie wstawiamy na noc do lodówki.
  • Grzyby i śliwki myjemy wkładamy do miseczki, zalewamy zimną wodą i moczymy również przez noc.
  • Obranego ze skórki pomidora, cebulę i czosnek kroimy w cząstki.
  • Do naczynia do gotowania na parze wlewamy wodę i namoczone grzyby wraz ze śliwkami i wodą w której się moczyły wsypujemy cukier i pokrojone warzywa.
  • Całość zagotowujemy, następnie nakładamy drugą część garnka z otworami, umieszczamy karkówkę i polewamy resztą marynaty. Przykrywamy i parujemy ok.1,5 godziny. Jeżeli z dolnej części płyn odparował uzupełniamy wodą oraz sprawdzamy czy karkówka jest miękka.
  • Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy na talerz by odpoczęło. W tym czasie miksujemy sos i ewentualnie dosalamy. Powstałym sosem polewamy mięso.
  • Sos jeżeli jest rzadki przed miksowaniem możemy zagęścić mąką rozrobioną w wodzie.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …