Potrzebne składniki
- 1/3 porcji rosołowej z gęsiny
- 400 g kapusty kiszonej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kilka łodyg pora zielonego
- 4 ziemniaki
- 4 kapelusze suszonych prawdziwków
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżka majeranku
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Gęś wsadzamy do garnka zalewamy zimną wodą (2,5-3 l.) i gotujemy z liśćmi laurowymi, grzybami, kostką i zielem angielskim, wolno na małym ogniu wywar około godziny.
- Kapustę myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy w drugim garnku.
- Obieramy warzywa, kroimy w kostkę. Por kroimy w drobne paseczki. Wszystko dorzucamy do gotującej się gęsiny.
- Gdy zmiękną warzywa wyjmujemy gęś. Po ostudzeniu obieramy mięso i wrzucamy do zupy.
- Dodajemy ugotowaną kapustę. Doprawiamy solą pieprzem i majerankiem.
- Gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.