Kosą po patelni Przepisy Drób Kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami

Kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami

4 min. czytania
0
0
Niby zwykły kapuśniak, jednak kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami brzmi zupełnie inaczej i może aspirować z powodzeniem do rangi dania weekendowego. Zwykła zupa na bogato. Szlachetny drób, szlachetne grzyby podnoszą jego rangę i smak znacznie. Jest naprawdę pyszny, bardzo treściwy i zdrowy. Do tego świetnie się prezentuje na talerzu i zaskoczy Waszych domowników. Przyznajcie się, czy ktoś już jadł tę zupę w takiej wersji?
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na - Kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami
Składniki:
  • 1/3 porcji rosołowej z gęsiny
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka łodyg pora zielonego
  • 4 ziemniaki
  • 4 kapelusze suszonych prawdziwków
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Gęś wsadzamy do garnka zalewamy zimną wodą (2,5-3 l.) i gotujemy z liśćmi laurowymi, grzybami, kostką i zielem angielskim, wolno na małym ogniu wywar około godziny.
  • Kapustę myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy w drugim garnku.
  • Obieramy warzywa, kroimy w kostkę. Por kroimy w drobne paseczki. Wszystko dorzucamy do gotującej się gęsiny.
  • Gdy zmiękną warzywa wyjmujemy gęś. Po ostudzeniu obieramy mięso i wrzucamy do zupy.
  • Dodajemy ugotowaną kapustę. Doprawiamy solą pieprzem i majerankiem.
  • Gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 13
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    14
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite