Kosą po patelni Przepisy Drób Kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami

Kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami

6 minuty czytania

Niby zwykły kapuśniak, jednak kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami brzmi zupełnie inaczej i może aspirować z powodzeniem do rangi dania weekendowego. Zwykła zupa na bogato. Szlachetny drób, szlachetne grzyby podnoszą jego rangę i smak znacznie. Jest naprawdę pyszny, bardzo treściwy i zdrowy. Do tego świetnie się prezentuje na talerzu i zaskoczy Waszych domowników. Przyznajcie się, czy ktoś już jadł tę zupę w takiej wersji?

Kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y
Czas całkowity 2 godzin/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1/3 porcji rosołowej z gęsiny
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka łodyg pora zielonego
  • 4 ziemniaki
  • 4 kapelusze suszonych prawdziwków
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Gęś wsadzamy do garnka zalewamy zimną wodą (2,5-3 l.) i gotujemy z liśćmi laurowymi, grzybami, kostką i zielem angielskim, wolno na małym ogniu wywar około godziny.
  2. Kapustę myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy w drugim garnku.
  3. Obieramy warzywa, kroimy w kostkę. Por kroimy w drobne paseczki. Wszystko dorzucamy do gotującej się gęsiny.
  4. Gdy zmiękną warzywa wyjmujemy gęś. Po ostudzeniu obieramy mięso i wrzucamy do zupy.
  5. Dodajemy ugotowaną kapustę. Doprawiamy solą pieprzem i majerankiem.
  6. Gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe.