w , , ,

Kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami



Niby zwykły kapuśniak, jednak kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami brzmi zupełnie inaczej i może aspirować z powodzeniem do rangi dania weekendowego. Zwykła zupa na bogato. Szlachetny drób, szlachetne grzyby podnoszą jego rangę i smak znacznie. Jest naprawdę pyszny, bardzo treściwy i zdrowy. Do tego świetnie się prezentuje na talerzu i zaskoczy Waszych domowników. Przyznajcie się, czy ktoś już jadł tę zupę w takiej wersji?
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na - Kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami

Potrzebne składniki

  • 1/3 porcji rosołowej z gęsiny
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka łodyg pora zielonego
  • 4 ziemniaki
  • 4 kapelusze suszonych prawdziwków
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Gęś wsadzamy do garnka zalewamy zimną wodą (2,5-3 l.) i gotujemy z liśćmi laurowymi, grzybami, kostką i zielem angielskim, wolno na małym ogniu wywar około godziny.
  • Kapustę myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy w drugim garnku.
  • Obieramy warzywa, kroimy w kostkę. Por kroimy w drobne paseczki. Wszystko dorzucamy do gotującej się gęsiny.
  • Gdy zmiękną warzywa wyjmujemy gęś. Po ostudzeniu obieramy mięso i wrzucamy do zupy.
  • Dodajemy ugotowaną kapustę. Doprawiamy solą pieprzem i majerankiem.
  • Gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze