Kosą po patelni Przepisy Drób Kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami

Kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami

2 min. czytania
0
0
Niby zwykły kapuśniak, jednak kapuśniak na gęsinie z prawdziwkami brzmi zupełnie inaczej i może aspirować z powodzeniem do rangi dania weekendowego. Zwykła zupa na bogato. Szlachetny drób, szlachetne grzyby podnoszą jego rangę i smak znacznie. Jest naprawdę pyszny, bardzo treściwy i zdrowy. Do tego świetnie się prezentuje na talerzu i zaskoczy Waszych domowników. Przyznajcie się, czy ktoś już jadł tę zupę w takiej wersji?
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz. 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1/3 porcji rosołowej z gęsiny
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka łodyg pora zielonego
  • 4 ziemniaki
  • 4 kapelusze suszonych prawdziwków
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Gęś wsadzamy do garnka zalewamy zimną wodą (2,5-3 l.) i gotujemy z liśćmi laurowymi, grzybami, kostką i zielem angielskim, wolno na małym ogniu wywar około godziny.
  • Kapustę myjemy, kroimy na kawałki i gotujemy w drugim garnku.
  • Obieramy warzywa, kroimy w kostkę. Por kroimy w drobne paseczki. Wszystko dorzucamy do gotującej się gęsiny.
  • Gdy zmiękną warzywa wyjmujemy gęś. Po ostudzeniu obieramy mięso i wrzucamy do zupy.
  • Dodajemy ugotowaną kapustę. Doprawiamy solą pieprzem i majerankiem.
  • Gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe.
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Jajka po szkocku

    Jajka po szkocku uwielbiam, okazuje się, że mamy w Polsce odpowiednik tego dania pod nazwą…
  • Zupa krem z porów na ostro

    Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc n…
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…
  • Zupa krem z porów na ostro

    Zupa krem z porów, niby na ostro ale dla mnie w sam raz. Jogurt łagodzi i to bardzo więc n…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…