Kanie w zalewie octowej

Kosą po patelni
Kanie w zalewie octowej
Smażone, panierowane kanie w zalewie octowej z cebulką. Pycha! Przepis podał mi Tata 2 lata temu, spróbowałem i od tego czasu regularnie goszczą na stole. Kanie to idealne grzyby do smażenia i nie wpadłem na pomysł by je później jeszcze zalewać octem i marynować. Smak jest naprawdę wyjątkowy, wyraźny grzybowy i nie przekwaszony octem. Robi się je łatwo i szybko, ale niestety trzeba chwilę poczekać na efekt końcowy i otwarcie słoiczków, ponieważ muszą się przegryźć. Pamiętajcie by zbierając kanie nie pomylić ich z innymi mniej jadalnymi grzybami, jak nie macie pewności spytajcie kogoś kto ma doświadczenie. Te grzyby mają wyjątkową żyłkową strukturę i warto je spróbować.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji 2 duże słoiki
4.50 from 10 votes
Jak wykonać przepis na – Kanie w zalewie octowej

Potrzebne składniki

Do środka:

  • 8 kani
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 100 g bułki tartej
  • 100 g maki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej (do smażenia.)

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • 125 ml octu spirytusowego (10%)
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3/4 łyżki soli
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego

Sposób wykonania

  • Kanie myję dokładnie i oczyszczam, dzielę na kawałki, tak by było wygodnie je później układać w słoikach, solę, posypuję pieprzem mielonym i odstawiam by obciekły.
  • Następnie łacze w garnku wszystkie składniki na zalewę i gotuję 15 minut.
  • W tym czasie obieram cebulę i kroję w półplasterki, zaparzam ją wrzątkiem, odcedzam i zostawiam na sitku.
  • Na jednym talerzu roztrzepuję jajka z odrobiną soli, natomiast w drugim mieszam bułkę tartą z mąką w stosunku 1:1.
  • Kanie zanurzam w jajku i obtaczam w mące z bułką, panierując tak by się dokładnie całe grzyby pokryły panierką.
  • Smażę z obu stron i gorące wkładam do słoików, przekładając cebulką. Zalewam gorącą zalewą tak by przykryła grzyby w słoikach.
  • Zakręcam słoiki i pasteryzuję 10 minut. Gotowe, teraz wystarczy zostawić słoiki w ciemnym miejscu na 3-4 tygodnie i można wcinać – smacznego.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kanie w zalewie octowej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Kanie w zalewie octowej

Zobacz też sprawdzony przepis na klasyczne grzyby marynowane.

W Waszym wykonaniu:

Basia
Basia
Poleć ten wpis innym
33 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
33 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Anna

Polecam ten przepis ! Bajka 😍 kanie wyszły przepyszne i robie juz po raz kolejny 😀

Dorotą

Zrobiłam słoiki ale od góry uciekło mi co 3-4cm zalewy, czy to możliwe że grzyby wpily ta zalewę? Bo rządem słoik nie cieknie.

Patrycja

Mam ten sam problem.. Panierka chyba tak nasiąka zalewa i tak się właśnie dzieje.. 🙄😩

Leszek

Słoiki zagotowane. Teraz tylko czekać. Aż mi ślinka cieknie.

Becia

Zrobione w słoiczkach nie mogę doczekać się otwarcia.
Pozdrawiam

Zola

Dla mnie przepis bomba. Robilam w zeszlym roku. Robię i w tym. Sama osobiscie daję mniej cukru. Ale do przepisu wracam z uporem maniaka😉

Ania

Dziękuję za przepis🙏W ubiegłym roku robiłam z innego przepisu,i muszę przyznać,że nie powalały🤷‍♀️W tym roku robię wszystkie,z przepisu Twojego Taty🧚‍♀️Wierzę,że będą pyszne!!!!
Cieplutko pozdrawiam.

Dominika

Już 15 słoików zrobione 🙂 ja daję ciut więcej octu

Dominika

A no i do tego robię wersję bez jajka czyli macza m Kanie w bardzo rzadkim gdzie ście z Mąki i wody i panieruję w bułce

Maria z Pogórza

Zrobiłam już 7 słoików, wyjątkowy wysyp kań na łąkach, dzięki za przepis.

Ewa

Szkoda że w tym roku jest taka susza bo przepis sprawdzony i smak czuje do dziś 😁😁😁ale brak kan w tym roku 😔

Barbara

Już są! U nas większe od talerza obiadowego. Za chwilę do słoików i do zalewy „Kosy”😀 Pychotka!

Ewa

Najlepszy przepis 😋

Ewa

Mam dziś kilka kan wypróbuje przepis na pewno 😁

Last edited 2 lat temu by Ewa
Deta

Wypróbowane, bardzo smaczne. Dziękuję

Paweł

Wypróbowane, sprawdzone i PRZEPYSZNE

Basia

Idealne proporcje zalewy!

Iwonka

Bardzo dobra zalewa do grzybów w panierce! Zrobiłam w niej nugetsy z żółciaków siarkowych, wyszły pyszne. Bałam się tej ilości cukru, ale już raz zmieniłam przepis na rydze w zalewie, dodając mniej cukru i zastępując ocet spirytusowy jabłkowym i… Nie rzucały na kolana 😅 Dziękuję za przepis.

Anna

Te kanie to chyba o średnicy 10 cm?? Zrobiłam właśnie, miałam 4 kanie, a proporcje razy 2 z tego przepisu. 4 duże słoiki wyszły.

Ania

Robię już trzeci raz, ale w pojemniku do jedzenia na bieżąco po dwóch dniach! 🙂 Nie wytrzymalibyśmy czekania. 😉 Przepyszne, dziękuję za przepis. Zawsze jedliśmy tylko smażone. Tata dokładnie w ten sam sposób robi leszczyki i płotki 🙂

Krystyna

Zastanawiam się czy nie lepiej w mące? Bułka ciągnie więcej tłuszczu…

Słodko Słodka

Takie sowy muszą smakować, za dzieciaka to jadłam smażone jak kotlety, to była rewelacja. W zalewie octowej bardzo chętnie bym spróbowała 🙂

anna

Robilam w ubieglym roku, są super.

Zygmunt

Grzyby i cukier, albo ryby i cukier. Schab też cukrem sypiecie? Bzdur geslerki się naoglądalo?

Ewa

Kosą po patelni słuszna uwaga… Ja też nie rozumie ludzi którzy nie mają pojęcia o gotowaniu a wyrażają swoją opinię 😉😉 Ja do niektórych zup tez dodaje cukier właśnie dla złamania smaku 😁😁😁

Basia

Cukier jest w tym przepisie absolutnie niezbędny! Proporcje idealne. Niedawno odkryłam, że odrobina cukru pozwala uzyskać idealny smak młodej kapusty

Krzych

no Zygmuś do schabu do suszenia cukru się daje nawet dość sporo …. ale co ty tam możesz wiedzieć ;D przepis OK godny polecenia… Zygmuś … to ani teoretyk ani prakryt.. ot troll jak inne trole

Katarzyna

Tak, do peklowania schabu też dodaję cukier. To nie wymysł „Geslerki”, tylko sprawdzone sposoby od wielu, wielu pokoleń.

Mariola

To musi być pyszne! 🙂

Maria

1. Szkl octu, 5 szkl wody. 6 łyżek cukru, 1,5 łyżki soli i wtedy rewelacja

Ewa

Jeśli lubi się na słodko to pewnie i rewelacja 👌