Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną

Kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną

9 minuty czytania
1
0
501

Pyszny i delikatny kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną i owocami... mmm. Ja to uwielbiam. Doskonale wysuszona beza lekkość bitej śmietany i słodko-kwaśne owoce dopełniające uczucia błogości już po pierwszym kęsie. Świetny deser nie tylko w lecie ale i w zimie nawet z mrożonych owoców. Przypomina nam o lecie, chmurkach i słodkich darach natury. Bardzo ładnie wygląda na stole, a jemy przecież też oczami.

Kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 3 godzin/y, 30 minut/y
Czas całkowity 4 godzin/y

Wersja do druku

Składniki:

    Beza:
  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego
  • 2 łyżki kakao
    Krem:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kopiasta cappuccino
    Owoce:
  • dowolne owoce sezonowe dobrze pasują figi, jagody, truskawki, maliny, granaty, borówki

Sposób wykonania:

  1. Białka wbijamy do misy i ubijamy pianę - nie musi być sztywna. Następnie dodajemy powoli cukier, długo miksując do uzyskania sztywnej błyszczącej masy. Dodajemy mąkę, kakao, ocet i mieszamy dokładnie z pianą.
  2. Masę wykładamy na papier do pieczenia dość niedbale tworząc jednakowe okręgi. Wcześniej można je sobie odrysować na dużym talerzu (20-23 cm). Piana może być nierówna można lekko podnieść brzegi np szpatułką.
  3. Pieczemy długo w niskiej temperaturze bez termoobiegu. Najpierw 120 stopni przez 30 min a potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 3 godziny. Wyjdzie wtedy chrupiąca. Można ten proces przyspieszyć stosując układ 180 stopni 5 minut i 140 stopni 80 min, ale polecam pierwsze rozwiązanie.
  4. Wyłączamy piekarnik i pozwalamy się bezie ostudzić uchylając drzwi. Można przygotować bezę poprzedniego dnia wieczorem i zostawić na noc.
  5. Przed samym podaniem przygotowujemy bitą śmietanę miksując schłodzoną śmietanę i cukier wanilinowy do uzyskania sztywnej masy.
  6. Na ostudzona bezę nakładamy warstwami śmietanę i na wierzch owoce. Można dodatkowo dolną warstwę posmarować kwaskowym dżemem. Do środkowej warstwy również można dodać drobne owoce jak np borówki.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…