Potrzebne składniki
Beza:
- 6 białek
- 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły)
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego
- 2 łyżki kakao
Krem:
- 500 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kopiasta cappuccino
Owoce:
- dowolne owoce sezonowe dobrze pasują figi (jagody, truskawki, maliny, granaty, borówki)
Sposób wykonania
- Białka wbijamy do misy i ubijamy pianę - nie musi być sztywna. Następnie dodajemy powoli cukier, długo miksując do uzyskania sztywnej błyszczącej masy. Dodajemy mąkę, kakao, ocet i mieszamy dokładnie z pianą.
- Masę wykładamy na papier do pieczenia dość niedbale tworząc jednakowe okręgi. Wcześniej można je sobie odrysować na dużym talerzu (20-23 cm). Piana może być nierówna można lekko podnieść brzegi np szpatułką.
- Pieczemy długo w niskiej temperaturze bez termoobiegu. Najpierw 120 stopni przez 30 min a potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 3 godziny. Wyjdzie wtedy chrupiąca. Można ten proces przyspieszyć stosując układ 180 stopni 5 minut i 140 stopni 80 min, ale polecam pierwsze rozwiązanie.
- Wyłączamy piekarnik i pozwalamy się bezie ostudzić uchylając drzwi. Można przygotować bezę poprzedniego dnia wieczorem i zostawić na noc.
- Przed samym podaniem przygotowujemy bitą śmietanę miksując schłodzoną śmietanę i cukier wanilinowy do uzyskania sztywnej masy.
- Na ostudzona bezę nakładamy warstwami śmietanę i na wierzch owoce. Można dodatkowo dolną warstwę posmarować kwaskowym dżemem. Do środkowej warstwy również można dodać drobne owoce jak np borówki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Czytam ten przepis w Sylwestra… jednym z postanowień noworocznych jest powrót do dobrych nawyków żywieniowych i co teraz? Muszę chyba na szybko zaraz ten tort zrobić, dopóki mamy jeszcze grudzień! 😀