Kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną

Kosą po patelni
Pyszny i delikatny kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną i owocami... mmm. Ja to uwielbiam. Doskonale wysuszona beza lekkość bitej śmietany i słodko-kwaśne owoce dopełniające uczucia błogości już po pierwszym kęsie. Świetny deser nie tylko w lecie ale i w zimie nawet z mrożonych owoców. Przypomina nam o lecie, chmurkach i słodkich darach natury. Bardzo ładnie wygląda na stole, a jemy przecież też oczami.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 3 godz. 30 min.
Łącznie: 4 godz.
Jak wykonać przepis na - Kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną

Potrzebne składniki

Beza:

  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego
  • 2 łyżki kakao

Krem:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kopiasta cappuccino

Owoce:

  • dowolne owoce sezonowe dobrze pasują figi (jagody, truskawki, maliny, granaty, borówki)

Sposób wykonania

  • Białka wbijamy do misy i ubijamy pianę - nie musi być sztywna. Następnie dodajemy powoli cukier, długo miksując do uzyskania sztywnej błyszczącej masy. Dodajemy mąkę, kakao, ocet i mieszamy dokładnie z pianą.
  • Masę wykładamy na papier do pieczenia dość niedbale tworząc jednakowe okręgi. Wcześniej można je sobie odrysować na dużym talerzu (20-23 cm). Piana może być nierówna można lekko podnieść brzegi np szpatułką.
  • Pieczemy długo w niskiej temperaturze bez termoobiegu. Najpierw 120 stopni przez 30 min a potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 3 godziny. Wyjdzie wtedy chrupiąca. Można ten proces przyspieszyć stosując układ 180 stopni 5 minut i 140 stopni 80 min, ale polecam pierwsze rozwiązanie.
  • Wyłączamy piekarnik i pozwalamy się bezie ostudzić uchylając drzwi. Można przygotować bezę poprzedniego dnia wieczorem i zostawić na noc.
  • Przed samym podaniem przygotowujemy bitą śmietanę miksując schłodzoną śmietanę i cukier wanilinowy do uzyskania sztywnej masy.
  • Na ostudzona bezę nakładamy warstwami śmietanę i na wierzch owoce. Można dodatkowo dolną warstwę posmarować kwaskowym dżemem. Do środkowej warstwy również można dodać drobne owoce jak np borówki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
opycha.pl

Czytam ten przepis w Sylwestra… jednym z postanowień noworocznych jest powrót do dobrych nawyków żywieniowych i co teraz? Muszę chyba na szybko zaraz ten tort zrobić, dopóki mamy jeszcze grudzień! 😀