Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną

Kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną

4 min. czytania
1
0
Pyszny i delikatny kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną i owocami... mmm. Ja to uwielbiam. Doskonale wysuszona beza lekkość bitej śmietany i słodko-kwaśne owoce dopełniające uczucia błogości już po pierwszym kęsie. Świetny deser nie tylko w lecie ale i w zimie nawet z mrożonych owoców. Przypomina nam o lecie, chmurkach i słodkich darach natury. Bardzo ładnie wygląda na stole, a jemy przecież też oczami.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 3 godz. 30 min.
Łącznie: 4 godz.
Przepis na:

Kakaowy tort bezowy z bitą śmietaną

Składniki:

Beza:

  • 6 białek
  • 300 g cukru pudru (lub bardzo drobny zwykły)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu białego winnego lub ryżowego
  • 2 łyżki kakao

Krem:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kopiasta cappuccino

Owoce:

  • dowolne owoce sezonowe dobrze pasują figi (jagody, truskawki, maliny, granaty, borówki)

Sposób wykonania:

  • Białka wbijamy do misy i ubijamy pianę - nie musi być sztywna. Następnie dodajemy powoli cukier, długo miksując do uzyskania sztywnej błyszczącej masy. Dodajemy mąkę, kakao, ocet i mieszamy dokładnie z pianą.
  • Masę wykładamy na papier do pieczenia dość niedbale tworząc jednakowe okręgi. Wcześniej można je sobie odrysować na dużym talerzu (20-23 cm). Piana może być nierówna można lekko podnieść brzegi np szpatułką.
  • Pieczemy długo w niskiej temperaturze bez termoobiegu. Najpierw 120 stopni przez 30 min a potem zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez 3 godziny. Wyjdzie wtedy chrupiąca. Można ten proces przyspieszyć stosując układ 180 stopni 5 minut i 140 stopni 80 min, ale polecam pierwsze rozwiązanie.
  • Wyłączamy piekarnik i pozwalamy się bezie ostudzić uchylając drzwi. Można przygotować bezę poprzedniego dnia wieczorem i zostawić na noc.
  • Przed samym podaniem przygotowujemy bitą śmietanę miksując schłodzoną śmietanę i cukier wanilinowy do uzyskania sztywnej masy.
  • Na ostudzona bezę nakładamy warstwami śmietanę i na wierzch owoce. Można dodatkowo dolną warstwę posmarować kwaskowym dżemem. Do środkowej warstwy również można dodać drobne owoce jak np borówki.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    opycha.pl

    31 grudnia 2017 w 09:46

    Czytam ten przepis w Sylwestra… jednym z postanowień noworocznych jest powrót do dobrych nawyków żywieniowych i co teraz? Muszę chyba na szybko zaraz ten tort zrobić, dopóki mamy jeszcze grudzień! 😀

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Letni sernik na zimno z owocami

Dawno nie było nic na słodko, a jak lato, to koniecznie owoce. Taki sernik na zimno z owoc…