Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Kakaowe ciasto fasolowe

Kakaowe ciasto fasolowe

6 minuty czytania

Bez grama mąki, za to mocno kakaowe ciasto fasolowe. W pierwszej chwili nie byłem zbyt ufny czy się w ogóle upiecze. Jednak mocno wyrosło, zrobiło się w środku suche, ale było miękkie i bardzo smaczne. Zaskakujący smak i wbrew pozorom to pyszny słodki deser. Polecam wypróbować, a do tego bezglutenowa wersja.. Za przepis ślicznie dziękuję Małgosi Kosmala.

Kakaowe ciasto fasolowe

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 50 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 125 g masła
  • 140 g cukru
  • 70 g kakao
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka zaparzonej mocnej kawy
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Odsączamy fasolę i wkładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy łyżkę zaparzonej kawy, 1 jajko, kilka kropel aromatu i miksujemy blenderem na gładką masę.
  2. W dużej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy pozostałe jajka i miksujemy mikserem następnie dodajemy masę z fasoli i krótko miksujemy.
  3. Dodajemy pozostałe wymieszane składniki tj. kakao, proszek, sodę i sól. Miksujemy na gładką masę.
  4. Wlewamy najlepiej do keksówki lub małej okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasto podczas pieczenia podwaja objętość. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-35 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest suche.
  • Rogaliki drożdżowe z wiśniami

    Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można zła…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Jajka faszerowane z kawiorem

    Kawior, plus jajka to idealne połączenie, dlatego jajka faszerowane z kawiorem bardzo przy…