w , ,

Kakaowe ciasto fasolowe

Bez grama mąki, za to mocno kakaowe ciasto fasolowe. W pierwszej chwili nie byłem zbyt ufny czy się w ogóle upiecze. Jednak mocno wyrosło, zrobiło się w środku suche, ale było miękkie i bardzo smaczne. Zaskakujący smak i wbrew pozorom to pyszny słodki deser. Polecam wypróbować, a do tego bezglutenowa wersja.. Za przepis ślicznie dziękuję Małgosi Kosmala.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Kakaowe ciasto fasolowe
Składniki:
  • 125 g masła
  • 140 g cukru
  • 70 g kakao
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka zaparzonej mocnej kawy
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli
Sposób wykonania:
  • Odsączamy fasolę i wkładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy łyżkę zaparzonej kawy, 1 jajko, kilka kropel aromatu i miksujemy blenderem na gładką masę.
  • W dużej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy pozostałe jajka i miksujemy mikserem następnie dodajemy masę z fasoli i krótko miksujemy.
  • Dodajemy pozostałe wymieszane składniki tj. kakao, proszek, sodę i sól. Miksujemy na gładką masę.
  • Wlewamy najlepiej do keksówki lub małej okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto podczas pieczenia podwaja objętość. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-35 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest suche.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kakaowe ciasto fasolowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze