Bez grama mąki, za to mocno kakaowe ciasto fasolowe. W pierwszej chwili nie byłem zbyt ufny czy się w ogóle upiecze. Jednak mocno wyrosło, zrobiło się w środku suche, ale było miękkie i bardzo smaczne. Zaskakujący smak i wbrew pozorom to pyszny słodki deser. Polecam wypróbować, a do tego bezglutenowa wersja.. Za przepis ślicznie dziękuję Małgosi Kosmala.
Jak wykonać przepis na - Kakaowe ciasto fasolowePotrzebne składniki
- 125 g masła
- 140 g cukru
- 70 g kakao
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 5 jajek
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka zaparzonej mocnej kawy
- aromat waniliowy
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Odsączamy fasolę i wkładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy łyżkę zaparzonej kawy, 1 jajko, kilka kropel aromatu i miksujemy blenderem na gładką masę.
- W dużej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy pozostałe jajka i miksujemy mikserem następnie dodajemy masę z fasoli i krótko miksujemy.
- Dodajemy pozostałe wymieszane składniki tj. kakao, proszek, sodę i sól. Miksujemy na gładką masę.
- Wlewamy najlepiej do keksówki lub małej okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto podczas pieczenia podwaja objętość. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-35 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest suche.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kakaowe ciasto fasolowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: