Potrzebne składniki
- 125 g masła
- 140 g cukru
- 70 g kakao
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 5 jajek
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka zaparzonej mocnej kawy
- aromat waniliowy
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Odsączamy fasolę i wkładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy łyżkę zaparzonej kawy, 1 jajko, kilka kropel aromatu i miksujemy blenderem na gładką masę.
- W dużej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy pozostałe jajka i miksujemy mikserem następnie dodajemy masę z fasoli i krótko miksujemy.
- Dodajemy pozostałe wymieszane składniki tj. kakao, proszek, sodę i sól. Miksujemy na gładką masę.
- Wlewamy najlepiej do keksówki lub małej okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto podczas pieczenia podwaja objętość. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-35 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest suche.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kakaowe ciasto fasolowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!