Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Kakaowe ciasto fasolowe

Kakaowe ciasto fasolowe

2 min. czytania
0
0
Bez grama mąki, za to mocno kakaowe ciasto fasolowe. W pierwszej chwili nie byłem zbyt ufny czy się w ogóle upiecze. Jednak mocno wyrosło, zrobiło się w środku suche, ale było miękkie i bardzo smaczne. Zaskakujący smak i wbrew pozorom to pyszny słodki deser. Polecam wypróbować, a do tego bezglutenowa wersja.. Za przepis ślicznie dziękuję Małgosi Kosmala.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Przepis na:

Kakaowe ciasto fasolowe

Składniki:

  • 125 g masła
  • 140 g cukru
  • 70 g kakao
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka zaparzonej mocnej kawy
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  • Odsączamy fasolę i wkładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy łyżkę zaparzonej kawy, 1 jajko, kilka kropel aromatu i miksujemy blenderem na gładką masę.
  • W dużej misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy pozostałe jajka i miksujemy mikserem następnie dodajemy masę z fasoli i krótko miksujemy.
  • Dodajemy pozostałe wymieszane składniki tj. kakao, proszek, sodę i sól. Miksujemy na gładką masę.
  • Wlewamy najlepiej do keksówki lub małej okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto podczas pieczenia podwaja objętość. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-35 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest suche.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

  • Surówka z selera marynowanego

    Dostałem słoiczek korzenia selera marynowanego. Przyznam się, że miałem kłopot co z nim zr…
  • Pasta z tofu na kanapki

    No tak to na święta przepis nie jest, chociaż w wigilię na śniadanie jak znalazł taka past…
  • Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem

    Tak, wiem przepis banalny, jednak korzystając z urlopu nałowiliśmy z Judytą (myslipotargan…

Zobacz też

Szparagi w sosie holenderskim

Chyba najbardziej znany i klasyczny sposób podania szparagów, czyli szparagi w sosie holen…