Kosą po patelni Przepisy Mięso Kajzerki faszerowane

Kajzerki faszerowane

6 minuty czytania

Proste szybkie danie z wykorzystaniem zwykłych kajzerek a na 100% lepsze niż kanapki. Bardzo dobre są z ogórkami małosolnymi. Można traktować nawet jako lekki letni obiad.

Kajzerki faszerowane

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 50 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 6 kajzerek
  • 600 g mięsa mielonego
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g sera żółtego
  • sól.pieprz,słodka papryka,bazylia,oregano
  • maggi do smaku
  • 1,5 łyżki masła klarowanego

Sposób wykonania:

  1. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło wkładamy cebulę chwilę smażymy i dodajemy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Smażymy 4-5 minut, dokładamy mięso i smażymy 5 minut dokładnie mieszając.
  3. Dodajemy koncentrat i przyprawy na końcu maggi. Chwilę smażymy mieszając do połączenia składników i odstawiamy do wystudzenia.
  4. W tym czasie przekrawamy bułki na pół i wydrążamy miąższ do miski.
  5. Dodajemy do pokruszonego palcami miąższu przestudzoną masę i dokładnie mieszamy. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładamy farsz lekko dociskając, posypujemy tartym serem a na wierzch trochę słodkiej lub ostrej papryki.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12 minut, temperatura 190 stopni.
  7. Podajemy na liściach sałaty z sosem czosnkowym albo ketchupem.