Potrzebne składniki
- 6 kajzerek
- 600 g mięsa mielonego
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 g sera żółtego
- sól.pieprz (słodka papryka,bazylia,oregano)
- maggi do smaku
- 1,5 łyżki masła klarowanego
Sposób wykonania
- Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło wkładamy cebulę chwilę smażymy i dodajemy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Smażymy 4-5 minut, dokładamy mięso i smażymy 5 minut dokładnie mieszając.
- Dodajemy koncentrat i przyprawy na końcu maggi. Chwilę smażymy mieszając do połączenia składników i odstawiamy do wystudzenia.
- W tym czasie przekrawamy bułki na pół i wydrążamy miąższ do miski.
- Dodajemy do pokruszonego palcami miąższu przestudzoną masę i dokładnie mieszamy. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakładamy farsz lekko dociskając, posypujemy tartym serem a na wierzch trochę słodkiej lub ostrej papryki.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 12 minut, temperatura 190 stopni.
- Podajemy na liściach sałaty z sosem czosnkowym albo ketchupem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kajzerki faszerowane wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.