Słodko-kwaśna kaczka z jabłkami i śliwkami to wyjątkowa propozycja na obiad. Brzmi wykwintnie i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Trochę zachodu jest z tym przepisem i trzeba pilnować procesu smażenia, ale warto się pomęczyć. Miód, wino, owoce i przyprawy idealnie współgrają z miękkim i soczystym mięsem kaczki. Dla mnie obiadek pierwsza klasa i Wam serdecznie polecam.Do kaczki pasuje idealnie wino. Sprawdź ofertę wildwine na wybieramwino.pl
Jak wykonać przepis na – Kaczka z jabłkami i śliwkami
Potrzebne składniki
- 2 udka z kaczki
- 2 kwaśne jabłka
- 100 g suszonych śliwek
- 3/4 szklanki wytrawnego białego wina
- 2 łyżki miodu
- 5 goździków
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju (do smażenia)
Sposób wykonania
- Goździki rozdrobniłem w moździerzu.
- Udka z kaczki umyłem i wytarłem ręcznikiem papierowym. Natarłem solą, pieprzem i goździkami. Posmarowałem udka miodem i posypałem majerankiem, lekko dociskając go łyżką do miodu. Odstawiłem na 1 godzinę do lodówki.
- Jabłka umyłem, obrałem ze skórki, pozbawiłem gniazd nasiennych i pokroiłem w grubą kostkę. Śliwki poprzekrawałem na pół – nie trzeba ich wcześniej moczyć, chyba że macie jakieś skamieniałe.
- Na rozgrzanej patelni z olejem, obsmażyłem z obu stron mięso (po 2 minuty na stronę), zaczynając od strony ze skórką. Trzeba pilnować by nie przypalić miodu regulując ogień najlepiej ustawić średni już na wstępie.
- Odłożyłem udka na talerz, a na patelnię włożyłem jabłka i śliwki i smażyłem 3 min. mieszając.
- Do owoców wsypałem 1/4 łyżeczki soli, pomieszałem i dodałem podsmażone mięso.
- Podlałem całość winem i dusiłem na małym ogniu, pod przykryciem, ok 60-80 min. do miękkości mięsa. Od czasu do czasu delikatnie mieszałem i obracam mięso oraz podlewałem gorącą wodą, jeśli sos za bardzo odparował.
- Jak mięso zmiękło wyłączyłem patelnię i podałem kaczkę z owocami na talerze. Najlepiej podawać np. z puree ziemniaczanym, ale to już jak kto woli.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kaczka z jabłkami i śliwkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Smakowicie. Kaczkę dawno temu robiłam, chyba pora zrobić znów, ale z Twojego przepisu 👍
Rarytas,mój mąż bardzo lubi mięso kaczki,wygląda pysznie.
Dawno nie jadłam kaczuszki, a ta wydaje się być całkiem całkiem 😉