Kacze udka w warzywach

8 minuty czytania
0
1,296

Kacze udka w warzywach, a w zasadzie to nie w warzywach, a gęstym aromatycznym sosie warzywnym. Może jego kolor jest taki sobie, ale tu liczy się smak. Udka wychodzą delikatne, pachnące i soczyste. Można je podawać z ziemniakami lub kluseczkami, Dodatek w formie surówki zbędny wszystkie warzywa mam w sosie, więc podajmy go na talerz sporo i po kłopocie.

Kacze udka w warzywach

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 1 godzina, 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 45 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 kacze udka
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego
  • kawałek selera i pora
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 70 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy

Sposób wykonania:

  1. Udka myjemy, osuszamy, delikatnie nacinamy skórkę, nacieramy solą i odstawiamy na pół godziny.
  2. Umyte warzywa kroimy na kawałki, cebulę w kostkę.
  3. Na rozgrzanej patelni smażymy udka na gęsim smalcu z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do płaskiego garnka.
  4. Na pozostawionym tłuszczu smażymy warzywa, oprócz cebuli i czosnku przez 5 minut mieszając. Przekładamy do garnka z udkami starając się pozostawić tłuszcz na patelni.
  5. Do garnka wlewamy tyle wody żeby lekko przykryła udka z warzywami. Dodajemy ziele angielskie,liść laurowy, sól, pieprz i gałązki tymianku. Przykrywamy i gotujemy przynajmniej godzinę, żeby mięso było miękkie.
  6. Podgrzewamy pozostawiony tłuszcz na patelni i smażymy na nim cebulę i czosnek i przekładamy do garnka.
  7. Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy udka. Z wywaru usuwamy ziele angielskie i liść laurowy. Miksujemy warzywa na gładką masę wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
  8. Sos wykładamy na talerze układamy na nim udka.
  • Ryba w galarecie

    Lubicie rybę w galarecie? Ja uwielbiam! W ogóle, wszystko co w galarecie to fajne, może ma…
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Ciasto piernikowe z serem i pianką

    Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a …

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…