Potrzebne składniki
- 2 kacze udka
- 2 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1 łyżeczka smalcu gęsiego
- kawałek selera i pora
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 70 ml śmietany 30%
- sól (pieprz)
- 3 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
Sposób wykonania
- Udka myjemy, osuszamy, delikatnie nacinamy skórkę, nacieramy solą i odstawiamy na pół godziny.
- Umyte warzywa kroimy na kawałki, cebulę w kostkę.
- Na rozgrzanej patelni smażymy udka na gęsim smalcu z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do płaskiego garnka.
- Na pozostawionym tłuszczu smażymy warzywa, oprócz cebuli i czosnku przez 5 minut mieszając. Przekładamy do garnka z udkami starając się pozostawić tłuszcz na patelni.
- Do garnka wlewamy tyle wody żeby lekko przykryła udka z warzywami. Dodajemy ziele angielskie,liść laurowy, sól, pieprz i gałązki tymianku. Przykrywamy i gotujemy przynajmniej godzinę, żeby mięso było miękkie.
- Podgrzewamy pozostawiony tłuszcz na patelni i smażymy na nim cebulę i czosnek i przekładamy do garnka.
- Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy udka. Z wywaru usuwamy ziele angielskie i liść laurowy. Miksujemy warzywa na gładką masę wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
- Sos wykładamy na talerze układamy na nim udka.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kacze udka w warzywach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Lubię Twoje przepisy ! Mam podobny gust kulinarny 😊 . Taką kaczkę też bym zjadła z chęcią- muszę wypróbować z tego przepisu
dziękuję bardzo za miłe słowa 🙂 i wzajemnie bo też podglądam już trochę na fb Twoje wyroby 🙂 pozdrawiam