Kacze udka w warzywach

3 min. czytania
2
0
Kacze udka w warzywach, a w zasadzie to nie w warzywach, a gęstym aromatycznym sosie warzywnym. Może jego kolor jest taki sobie, ale tu liczy się smak. Udka wychodzą delikatne, pachnące i soczyste. Można je podawać z ziemniakami lub kluseczkami, Dodatek w formie surówki zbędny wszystkie warzywa mam w sosie, więc podajmy go na talerz sporo i po kłopocie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 1 godz. 45 min.
Przepis na:

Kacze udka w warzywach

Składniki:

  • 2 kacze udka
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 łyżeczka smalcu gęsiego
  • kawałek selera i pora
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 70 ml śmietany 30%
  • sól (pieprz)
  • 3 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy

Sposób wykonania:

  • Udka myjemy, osuszamy, delikatnie nacinamy skórkę, nacieramy solą i odstawiamy na pół godziny.
  • Umyte warzywa kroimy na kawałki, cebulę w kostkę.
  • Na rozgrzanej patelni smażymy udka na gęsim smalcu z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do płaskiego garnka.
  • Na pozostawionym tłuszczu smażymy warzywa, oprócz cebuli i czosnku przez 5 minut mieszając. Przekładamy do garnka z udkami starając się pozostawić tłuszcz na patelni.
  • Do garnka wlewamy tyle wody żeby lekko przykryła udka z warzywami. Dodajemy ziele angielskie,liść laurowy, sól, pieprz i gałązki tymianku. Przykrywamy i gotujemy przynajmniej godzinę, żeby mięso było miękkie.
  • Podgrzewamy pozostawiony tłuszcz na patelni i smażymy na nim cebulę i czosnek i przekładamy do garnka.
  • Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy udka. Z wywaru usuwamy ziele angielskie i liść laurowy. Miksujemy warzywa na gładką masę wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
  • Sos wykładamy na talerze układamy na nim udka.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

2 komentarze

  1. Avatar

    kuchniabellissima - 21 września 2017 w 10:03

    Lubię Twoje przepisy ! Mam podobny gust kulinarny 😊 . Taką kaczkę też bym zjadła z chęcią- muszę wypróbować z tego przepisu

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…