Spieszmy się wykorzystywać sezonowe warzywa i owoce, od których ciężaru uginają się obecnie lokalne stragany i półki w warzywniakach. Aby gotowanie było czystą frajdą, warto postawić na przepisy na lato niewymagające długich przygotowań w gorącej kuchni. Sprawdź 3 propozycje, które pozwalają w pełni poczuć wakacyjną atmosferę.
Tabbouleh z truskawkami i bobem
Tabbouleh to danie kuchni libańskiej. W wersji podstawowej składa się z kaszy bulgur, czerwonej cebuli, świeżych pomidorów i ziół. Przygotowując lekki obiad na lato, warto podkręcić oryginalną recepturę i dodać do sałatki sezonowe warzywa czy owoce np. bób i truskawki, pieczone szparagi z czereśniami czy zieloną fasolkę i słodkie borówki.
Składniki:
- pół szklanki ugotowanego i obranego bobu,
- pół szklanki ugotowanej kaszy bulgur,
- duży pomidor malinowy,
- dwie garści świeżych ziół np. natki pietruszki, kolendry, mięty,
- ogórek gruntowy,
- pół czerwonej cebuli,
- 3 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 50 g sera feta.
Przygotowanie:
Ogórka i pomidora umyć, pokroić w kostkę. Zioła drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Można podawać bez dodatków lub z chrupiącymi chlebkami pita. Sałatka świetnie smakuje w towarzystwie dań z grilla.
Cytrynowy chłodnik z cukinii
W letnim menu nie może zabraknąć orzeźwiającego chłodnika. Już kilka łyżek zimnej zupy wystarczy, by ukoić zmęczone upałem ciało i dodać sobie energii do dalszej pracy. Na Litwie zimną zupę przygotowuje się z dodatkiem jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka, natomiast w Rosji prym wiedzie okroszka, czyli chłodnik na bazie kwasu chlebowego. Idealnym dodatkiem do sezonowych warzyw będzie również mleczko kokosowe, które odpowiednio zagęści zupę i nie zdominuje smaku świeżych produktów.
Składniki:
- dwie żółte cukinie,
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- skórka otarta z połowy cytryny,
- puszka mleczka kokosowego,
- kilka listków świeżego tymianku,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w kostkę i upiec do miękkości z dodatkiem oliwy, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Warzywo zmiksować przy pomocy blendera w garnku. Dodać mleczko kokosowe, sok i skórkę z cytryny, oberwane liski tymianku, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz – całość wymieszać. Potrawę na lato można podawać bez dodatków lub w towarzystwie groszku ptysiowego czy grzanek z razowego chleba.
Puszyste placuszki z owocami
Kto powiedział, że lekki obiad na lato nie może być przyrządzony na słodko? Wakacyjne miesiące obfitują w różnorodne i pełne witamin owoce sezonowe, takie jak: jagody, maliny, truskawki, porzeczki czy borówki. Warto wykorzystywać je nie tylko do przygotowywania lekkich deserów bądź weków, ale również do komponowania potraw na lato. Puszyste i chrupiące placki to propozycja, którą pokochają najmłodsi.
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki klarowanego masła,
- sezonowe owoce, np. jagody, borówki, truskawki,
- syrop klonowy lub z agawy do polania,
- opcjonalnie: suszona lawenda.
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać jogurt z jajkami, mąką, cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać umyte i pokrojone owoce, delikatnie przemieszać. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Wykładać po 1 dużej łyżce ciasta i smażyć po obu stronach przez 2-3 minuty. Placuszki można podawać z serkiem waniliowym i słodkim syropem lub bez żadnych dodatków, są pyszne również na zimno jako przegryzka pomiędzy posiłkami.
Masz ochotę zjeść na mieście? Odwiedź Wrocław Fashion Outlet
Zabierz rodzinę lub przyjaciół na zakupy do centrum handlowego Wrocław Fashion Outlet i skosztujcie letniego menu w takich lokalach jak Furore!, So! Coffee czy Costa Coffee, które proponują wyśmienite owocowe koktajle i soki, a także orzeźwiające kawy mrożone. Odwiedź także inne nasze restauracje: Pasibus, Wasabi Sushi, Od kuchni i poznaj ich ofertę letnich przekąsek.