Pomimo tego, że koniak to wysokiej klasy alkohol, nie zyskał sobie jeszcze aż tak dużej popularności jak inne bardziej znane trunki, takie jak whisky, wódki czy wina. Koniak to napój pochodzący z Francji, który kojarzy nam się z luksusem oraz jest uważany także za symbol męskości. Na co zwracać uwagę przy wyborze naszego pierwszego koniaku?
Jak smakuje koniak?
Koniak to propozycja dla tych nieco bardziej cierpliwych osób, ponieważ zyskuje on na swojej złożoności i walorach smakowych wraz z wiekiem; w tym wypadku powiedzenie im starszy, tym lepszy jest prawdziwe. Młodsze propozycje oferują wyraźnie mniej akcentów smakowych i aromatycznych, co sprawia, że nie są one interesujące dla koneserów, ale nawet dla początkujących w świecie alkoholi.
Wino, z którego produkuje się cognac wytwarza się z francuskich białych winogron, które zbierane są na przełomie września oraz października. Destylacja odbywa się w alembikach szarentejskich, otrzymany alkohol przelewa się do dębowych beczek, gdzie leżakuje i później najczęściej rozcieńcza się go do 40% mocy.
Jaki koniak wybrać?
Na co przede wszystkim zwracać uwagę przy wyborze tego szlachetnego i bardzo ciekawego trunku? Możemy kierować się na przykład oznaczeniami na etykiecie butelki, które informują nas o tym, jak długo trunek leżakował w beczce.
Warto znać tutaj trzy podstawowe rodzaje oznaczeń: V.S. to najmłodszy typ – był on starzony przynajmniej dwa lata, S.O.P. to napój, który w beczce spędził minimum cztery lata, a jeżeli koniak leżakował przez okres przynajmniej dziesięciu lat, otrzymuje on wtedy nazwę X.O.
Jak już wspominaliśmy, młodsze propozycje oferują zdecydowanie mniej wrażeń smakowych niż starsze wersje, jednakże są one bardziej przystępne finansowo, co powinniśmy wziąć pod uwagę.
Dobry koniak na prezent
Jeśli zdecydowaliśmy się na podarowanie komuś koniaku, musimy oczywiście przede wszystkim zwrócić uwagę na preferencje obdarowywanej przez nas osoby. Kiedy nie znamy jej zbyt dobrze, gdyż jest to na przykład nasz partner biznesowy, warto postawić na znaną propozycję, ponieważ jeśli dany alkohol jest popularny, automatycznie uważa się go za dobrej jakości.
Jeżeli natomiast mamy do czynienia z koneserem trunków, możemy postawić na opcję niszową, którą osoba ta będzie w stanie docenić; jeśli niepopularny trunek podarujemy amatoro’wi, może on uznać go po prostu za tani. Szeroki wybór koniaków o różnego rodzaju profilach smakowych znajdziemy na przykład w internetowym sklepie Krest.
Wyborny koniak
Jeśli już wybierzemy odpowiedni dla nas, interesujący koniak wysokiej jakości, warto także dowiedzieć się, w jaki sposób należy go podawać, tak, aby cieszyć się wszystkimi jego walorami i odkryć jego złożoność. Na samym początku trzeba podkreślić, że to, iż koniak należy pić w pękatym kieliszku i ogrzewać dłońmi jest zdecydowanie mitem.
Ten rodzaj alkoholu najlepiej spożywać w niedużych kieliszkach tulipanowych z delikatnie wydłużoną nóżką, czysty. Jeśli smak okaże się dla nas zbyt intensywny, można dodać do niego kostki lodu, co sprawi, że koniak stanie się delikatniejszy i orzeźwiający; świetnie będzie szedł w parze z owocami morza.
Jeśli dodatkowo chcemy „podbić” walory smakowe koniaku, warto zdecydować się na zakup profesjonalnych szkieł degustacyjnych. Dzięki nim na pewno uda nam się wyodrębnić o wiele więcej nut zapachowych i smakowych.