Kosą po patelni Porady kulinarne Jaka ostrzałka do noży? Wybieramy najlepszą

Jaka ostrzałka do noży? Wybieramy najlepszą

8 min. czytania
2
1

Nóż, to podstawowe narzędzie w każdej kuchni. Od tego czy jest ostry zależy to ile czasu poświęcimy na przygotowanie potraw, a również poziom naszego spokoju po ich przygotowaniu. Przecież nic tak nie denerwuje jak niemożność przekrojenia pomidora. Na szczęście obecnie mamy naprawdę szeroki wybór różnego typu ostrzałek do noży i porządne naostrzenie naszego ulubionego ostrza, to kilka sekund.

Przyjrzę się wspólnie z Wami kilku typom ostrzałek i podpowiem Wam, jaką wybrać najlepszą. Porównanie zrobię na podstawie dobrych jakościowo produktów, a do tego w rozsądnych cenach. Takie właśnie produkty znalazłem na https://hamono.pl/pl/ Ostrzałki różnią się typem, materiałem z jakiego są zrobione jak również często i zakresem zastosowania. Wybrałem dla Was kilka wg. mojej oceny, wartych uwagi modeli i opisałem ich wady i zalety, by ułatwić Wam wybór.

Ostrzałki rolkowe

Ogólnie zasada działania jest prosta. Trzymamy ostrzałkę w jednej ręce, dla mniej wprawionych warto by miała możliwość oparcia o blat, a drugą ręką przeciągamy ostrze przez szparę. Umieszczone w ostrzałce rolki ścierają nasz nóż i ostrzą, wyrównując krawędzie. Tyle teorii, a praktyka? Bardzo skuteczne jeśli są wykonane z porządnych materiałów. Możemy kupić takie ze zwykłej stali i gwarantuję, że posłużą chwilę i wylądują w koszu. Jak dla mnie jak już chcesz niewiele wydać, a chcesz by efekt był lepszy i dużo trwalszy, zdecyduj się na ostrzałkę diamentową, np. TAIDEA.

Tarcze ścierne w tej ostrzałce pokryte są pyłem diamentowym, co zapewnia wysoką trwałość i długą skuteczność ostrzenia. Ma szeroką podstawę, co znacznie ułatwia ostrzenie. Posiada dwie szczeliny o różnej grubości i idealnie sprawdzi się do ostrzenia wszystkich typów noży (również ceramicznych) i nożyczek o szlifie dwustronnym. Dla mnie typ numer 1 jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości, szczególnie dla osób nie spędzających w kuchni pół dnia.

Drugi typ ostrzałek rolkowych jaki polecam, to ostrzałki ceramiczne. Rolki w tym typie ostrzałki są wykonane z wymiennych kamieni, o różnym typie ziarnistości.

Mój typ to ostrzałka ceramiczna wodna MINOSHARP. Prócz tego, że urzekła mnie swoją stylistyką (akurat mam czerwone dodatki w kuchni), to jej funkcjonalność jest bardzo zadowalająca. Ma dwa rodzaje kamieni, jeden do ostrzenia tępych noży lub nożyczek (jak poprzednia, również o szlifie dwustronnym), a drugi do polerowania i nadawania tzw. ostatniego szlifu. Idealny efekt uzyskamy mocząc tarcze szlifierskie. Polecam, ze względu na jakość i skuteczność. Cena ciut większa, ale do przeżycia.

Ostrzałki typu musak

Drugi rodzaj ostrzałek jakie mogę Wam polecić to ostrzałki typu musak. Jest to nic innego jak pręt pokryty materiałem ściernym, zaopatrzony w wygodną do trzymania rączkę. Nóż przeciągamy po materiale ściernym w powietrzu. Wymaga ciut ćwiczeń i większej wprawy. Warto jednak poświęcić trochę czasu na naukę jej obsługi. Ostrzałka świetnie się sprawdza do noży kuchennych różnego typu i również tych o szlifie jednostronnym. Głównie służy do podtrzymywania ostrości noży. U mnie zawsze leży pod ręką, kilka ruchów i nóż jest ostry. Uwierzcie, przy długim gotowaniu i cięciu warzyw, mięsa, owoców, trzeba co jakiś czas nóż podostrzyć. To narzędzie sprawdza się idealnie.

Musaki różnią się w zasadzie w większości przypadków powierzchnią ścierną. I tu mam jeden, który mogę polecić – ceramiczna ostrzałka KYOCERA. Pokryta w całości ceramicznym materiałem ściernym, posiada dodatkowo po jednej stronie nacięcia, a druga strona jest idealnie płaska. Jest niezwykle trwała i skuteczna. Posiada również dobrze wyprofilowaną rączkę z osłoną na palce, chroniącą przed osunięciem się noża. Cena, jakość jak i skuteczność dla mnie super.

Dobra ostrzałka do noży wcale nie musi kosztować krocie, jednak myślę, że to wydatek na długi czas i warto trochę zainwestować. Nasz spokój jest bezcenny, a przecież ciężko go utrzymać z tępym nożem. Mam nadzieję, że trochę pomogłem Wam w dokonaniu wyboru i podzielicie się w komentarzu, Waszymi sposobami na skuteczne ostrzenie noży.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 75
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    76
    Udostępnienia

2
Napisz coś od Siebie

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
EfkakonefkaWróbelek Elemelek Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Efkakonefka
Gość

Ja tez mam odwieczny problem z tępymi nożami. Dzieki za wpis. Mam nadzieje, że szybciej się cos uda teraz kupić

Wróbelek Elemelek
Gość
Wróbelek Elemelek

Przydałaby mi się jakaś fajna ostrzałka. Dziękuję za ten wpis, może w końcu coś ogarnę

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite