Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Sprzęty w kuchni

Jaka ostrzałka do noży? Wybieramy najlepszą

Kosą po patelni 26 czerwca 2019

Nóż, to podstawowe narzędzie w każdej kuchni. Od tego czy jest ostry zależy to ile czasu poświęcimy na przygotowanie potraw, a również poziom naszego spokoju po ich przygotowaniu. Przecież nic tak nie denerwuje jak niemożność przekrojenia pomidora. Na szczęście obecnie mamy naprawdę szeroki wybór różnego typu ostrzałek do noży i porządne naostrzenie naszego ulubionego ostrza, to kilka sekund.

--- Reklama ---

Przyjrzę się wspólnie z Wami kilku typom ostrzałek i podpowiem Wam, jaką wybrać najlepszą. Porównanie zrobię na podstawie dobrych jakościowo produktów, a do tego w rozsądnych cenach. Takie właśnie produkty znalazłem na https://hamono.pl/pl/ Ostrzałki różnią się typem, materiałem z jakiego są zrobione jak również często i zakresem zastosowania. Wybrałem dla Was kilka wg. mojej oceny, wartych uwagi modeli i opisałem ich wady i zalety, by ułatwić Wam wybór.

Ostrzałki rolkowe

Ogólnie zasada działania jest prosta. Trzymamy ostrzałkę w jednej ręce, dla mniej wprawionych warto by miała możliwość oparcia o blat, a drugą ręką przeciągamy ostrze przez szparę. Umieszczone w ostrzałce rolki ścierają nasz nóż i ostrzą, wyrównując krawędzie. Tyle teorii, a praktyka? Bardzo skuteczne jeśli są wykonane z porządnych materiałów. Możemy kupić takie ze zwykłej stali i gwarantuję, że posłużą chwilę i wylądują w koszu. Jak dla mnie jak już chcesz niewiele wydać, a chcesz by efekt był lepszy i dużo trwalszy, zdecyduj się na ostrzałkę diamentową, np. TAIDEA.

Tarcze ścierne w tej ostrzałce pokryte są pyłem diamentowym, co zapewnia wysoką trwałość i długą skuteczność ostrzenia. Ma szeroką podstawę, co znacznie ułatwia ostrzenie. Posiada dwie szczeliny o różnej grubości i idealnie sprawdzi się do ostrzenia wszystkich typów noży (również ceramicznych) i nożyczek o szlifie dwustronnym. Dla mnie typ numer 1 jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości, szczególnie dla osób nie spędzających w kuchni pół dnia.

Drugi typ ostrzałek rolkowych jaki polecam, to ostrzałki ceramiczne. Rolki w tym typie ostrzałki są wykonane z wymiennych kamieni, o różnym typie ziarnistości.

Mój typ to ostrzałka ceramiczna wodna MINOSHARP. Prócz tego, że urzekła mnie swoją stylistyką (akurat mam czerwone dodatki w kuchni), to jej funkcjonalność jest bardzo zadowalająca. Ma dwa rodzaje kamieni, jeden do ostrzenia tępych noży lub nożyczek (jak poprzednia, również o szlifie dwustronnym), a drugi do polerowania i nadawania tzw. ostatniego szlifu. Idealny efekt uzyskamy mocząc tarcze szlifierskie. Polecam, ze względu na jakość i skuteczność. Cena ciut większa, ale do przeżycia.

Ostrzałki typu musak

Drugi rodzaj ostrzałek jakie mogę Wam polecić to ostrzałki typu musak. Jest to nic innego jak pręt pokryty materiałem ściernym, zaopatrzony w wygodną do trzymania rączkę. Nóż przeciągamy po materiale ściernym w powietrzu. Wymaga ciut ćwiczeń i większej wprawy. Warto jednak poświęcić trochę czasu na naukę jej obsługi. Ostrzałka świetnie się sprawdza do noży kuchennych różnego typu i również tych o szlifie jednostronnym. Głównie służy do podtrzymywania ostrości noży. U mnie zawsze leży pod ręką, kilka ruchów i nóż jest ostry. Uwierzcie, przy długim gotowaniu i cięciu warzyw, mięsa, owoców, trzeba co jakiś czas nóż podostrzyć. To narzędzie sprawdza się idealnie.

Musaki różnią się w zasadzie w większości przypadków powierzchnią ścierną. I tu mam jeden, który mogę polecić – ceramiczna ostrzałka KYOCERA. Pokryta w całości ceramicznym materiałem ściernym, posiada dodatkowo po jednej stronie nacięcia, a druga strona jest idealnie płaska. Jest niezwykle trwała i skuteczna. Posiada również dobrze wyprofilowaną rączkę z osłoną na palce, chroniącą przed osunięciem się noża. Cena, jakość jak i skuteczność dla mnie super.

Dobra ostrzałka do noży wcale nie musi kosztować krocie, jednak myślę, że to wydatek na długi czas i warto trochę zainwestować. Nasz spokój jest bezcenny, a przecież ciężko go utrzymać z tępym nożem. Mam nadzieję, że trochę pomogłem Wam w dokonaniu wyboru i podzielicie się w komentarzu, Waszymi sposobami na skuteczne ostrzenie noży.

Tagi ceramiczna, diamentowa, kuchnia, musak, noże, ostrzałka, ostrzenie, porady, rolkowa
Kosą po patelni 26 czerwca 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Gdzie na świecie powstaje najlepsze wino?
Następny wpis Urlop offline – czy to możliwe?
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Efkakonefka
Efkakonefka
1 lipca 2019 16:23

Ja tez mam odwieczny problem z tępymi nożami. Dzieki za wpis. Mam nadzieje, że szybciej się cos uda teraz kupić

0
Odpowiedz
Wróbelek Elemelek
Wróbelek Elemelek
26 czerwca 2019 21:59

Przydałaby mi się jakaś fajna ostrzałka. Dziękuję za ten wpis, może w końcu coś ogarnę

0
Odpowiedz

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Hamburgery hawajskie z serem i grillowanym ananasem – proste, letnie danie z grilla

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Tarta Tatin – czyli tarta odwrócona z jabłkami, na spodzie z ciasta francuskiego

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?