Nie ma wątpliwości, że Polacy są miłośnikami grillowania. Nie oznacza to jednak, że zajadamy się wyłącznie grillowanymi kiełbaskami z dodatkiem warzyw. Grill Weber daje swoim użytkownikom znacznie więcej możliwości kulinarnych. Dzięki unikalnym rozwiązaniom możesz przyrządzić na grillu pyszną, aromatyczną pizzę, niczym nie ustępującą tej z włoskiej restauracji. Kluczem do sukcesu jest wybór odpowiedniego grilla a także wyposażenie się w akcesoria do grillowania Weber, które uczynią gotowanie znacznie prostszym i przyjemniejszym!
Pizza z grilla – jaki grill wybrać?
Klasyczne grille dostępne w marketach nie nadają się do przygotowania pizzy, ponieważ ich konstrukcja nie jest do tego przystosowana. Ze względu na utrudnione równomiernie ogrzewanie ciasta do pizzy wraz ze składnikami, istniałoby duże ryzyko, że podamy pizzę częściowo przypaloną lub miejscami surową.
Najlepszym wyborem, gwarantującym idealne warunki do pieczenia pizzy, jest grill Weber wyposażony w system GBS. W zależności od preferencji, mogą to być grille węglowe Weber lub grille gazowe Weber. Kluczowy jest tutaj nie sposób zasilania grilla a obecność systemu GBS (Gourmet BBQ System). Grille gazowe i węglowe wyposażone w to rozwiązanie posiadają dwuczęściowy ruszt, w którym środkowa część jest wymienna. Kupując dodatkowe akcesoria do grillowania z serii GBS zyskujesz swobodę kulinarną i możliwość przygotowania rozmaitych dań z różnych stron świata.
Akcesoria do przygotowania pizzy z grilla
Choć akcesoria kojarzą nam się często z mało istotnymi dodatkami, tak naprawdę bardzo istotnie wpływają one na jakość naszego grillowania. Odpowiednio dobrane akcesoria powodują, że grillowanie jest dużo przyjemniejsze i prostsze a podanie dań jest wygodniejsze i efektowne. Akcesoria do grillowania Weber to wysoka jakość wykonania i trwałość, które z pewnością zadowolą każdego pasjonata grillowania.
Przygotowując pizzę na grillu Weber z systemem GBS należy wyposażyć się w specjalny kamień do pizzy. Jest on wykonany z kordierytu, który doskonale nadaje się do pieczenia i cechuje go duża odporność na wysokie temperatury. W zestawie znajduje się też praktyczna taca ułatwiająca przenoszenie pizzy.
- Łopatka
Zdejmowanie z rusztu wypieków tj. pizza bez odpowiednich narzędzi bywa sporym wyzwaniem. Aby mieć pewność, że goście ujrzą Twoje kulinarne dzieło w stanie nienaruszonym, zainwestuj w profesjonalną łopatkę do pizzy. Jej duża powierzchnia pozwala na szybkie i bezproblemowe uniesienie całości ciasta.
- Radełko Weber
Gdy Ty i Twoi goście nacieszycie oczy czas na prawdziwą degustację. Aby zaserwować równe i nie poszarpane kawałki warto mieć radełko do pizzy, z którym sprawnie i bez użycia dużej siły podzielisz pizzę.
Zapraszamy na stronę grillmajster.pl lub do salonu stacjonarnego – nasz zespół pomoże Ci w doborze odpowiedniego grilla i akcesoriów!
Przepis na pizzę z grilla Weber
Jesteś już dobrze przygotowany do pieczenia, zatem nie pozostaje nic innego jak przystąpić do działania! Oto czego potrzebujesz:
Składniki:
- 25 g drożdży,
- 350g mąki
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 200 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 500 g pomidorów,
- mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- łyżeczka oregano,
- Kilka liści bazylii,
- 250 g mozzarelli,
- opcjonalnie rukola.
Rozrabiamy drożdże w 100ml ciepłej wody z cukrem i odrobiną mąki, odstawiamy na 10 min. W misce mieszamy pozostałą część wody z mąką i solą oraz oliwą . Dodajemy zaczyn, po czym mieszamy ponownie składniki i ugniatamy ciasto na posypanej mąką powierzchni. Tak zagniecione ciasto odstawiamy na ok. 60 min do miski, gdzie pod przykryciem rośnie.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Na oleju podsmażmy czosnek i cebulę, dodajemy pomidory, oregano i szczyptę cukru. Na wolnym ogniu gotujemy jeszcze sos ok. 10 minut.
Po wyrośnięciu ciasta zagniatam je jeszcze przez kilka minut i rozwałkowujemy. Następnie nakładamy sos i mozzarellę. Możesz też położyć połówki małych pomidorków.
Tak przygotowaną pizzę umieszczamy na wstępnie rozgrzanym kamieniu do pizzy grilla Weber. Po około 10 minutach pizza jest już gotowa. Na samym końcu nakładam na wierzch posiekane liście bazylii oraz opcjonalnie rukolę. Smacznego!
Pizzy z grilla jeszcze nie jedliśmy przyznam szczerze, trzeba będzie zmienić grill na nowszy model 🙂