Grzyby są tradycyjną częścią kolacji wigilijnej w wielu częściach świata.
W niektórych krajach, takich jak Finlandia, często podaje się je z kremowym sosem lub zupą. W innych krajach podaje się je w bardziej tradycyjny sposób z masłem i solą.
Trudno powiedzieć, jak powszechna jest ta tradycja, ale istnieje już od co najmniej dwóch stuleci.
Na przykład w Europie Wschodniej potrawy te od początku XIX wieku nazywane są „przyjęciami grzybowymi”.
W tych latach tradycja rozprzestrzeniła się z Niemiec i Austrii do Rosji i Polski. We Włoszech stała się popularna w latach 60. i 70., kiedy stała się modna wśród rodzin z klasy średniej.
Najpopularniejszym daniem wigilijnym jest danie z grzybów i jest ono przyrządzane od XVI wieku. Ale dlaczego?
Mówi się, że tradycja jedzenia grzybowych potraw w Wigilię wywodzi się z rzymskokatolickiej tradycji powstrzymywania się od mięsa i nabiału w dni bezmięsne, a dni bezmięsne to piątki i soboty.
Jak wybrać odpowiednie grzyby do swoich potraw?
Wybór odpowiedniego rodzaju grzyba może być trudny. Istnieje ponad 10 000 rodzajów grzybów i nie zawsze łatwo jest zorientować się, który z nich należy kupić do dania.
Pierwszą rzeczą, którą musisz wiedzieć, jest to, że istnieją dwa główne rodzaje grzybów: grzyby i grzyby jadalne. Grzyby jadalne to te, które jemy w potrawach, a grzyby nie mają w nich żadnych wartości odżywczych. Drugą rzeczą, którą musisz wiedzieć, jest to, że w tych dwóch typach jest ponad milion odmian. W tym momencie może być trudno wybrać, który z nich najlepiej pasuje do Twojego dania.
W tym artykule przedstawimy przegląd najpopularniejszych rodzajów grzybów jadalnych i ich zastosowań w potrawach, dzięki czemu możesz podjąć lepszą decyzję kupując je w supermarkecie lub na targu rolniczym.
Wskazówki dotyczące przygotowania potraw z grzybów
Grzyby świetnie nadają się do dodawania mięsistej konsystencji do wegańskich potraw.
Gotowanie grzybów jest łatwe, ale wymaga trochę czasu i cierpliwości. Jest wiele sposobów na ich dobre ugotowanie – smażenie na patelni, smażenie, pieczenie, grillowanie, a nawet smażenie na głębokim tłuszczu.
Kluczową rzeczą do zapamiętania jest to, że nigdy nie należy gotować grzybów w wodzie. To spowoduje, że stracą smak i staną się papkowate. Najlepiej więc mieć gorącą patelnię na średnim ogniu. Dodaj olej lub masło, gdy będą wystarczająco gorące, aby natychmiast zaczęły skwierczeć, gdy dodasz grzyby w małych partiach, jeśli musisz gotować partiami na wiele potraw jednocześnie.
W jaki sposób przechowywać grzyby?
Istnieje wiele różnych rodzajów grzybów, ale najczęściej używane w kuchni to pieczarki, białe guziki, crimini, portobello i shiitake.
Możesz je schłodzić lub zamrozić w zapieczętowanej torbie. Nie myj ich przed przechowywaniem, po prostu spłucz je szybko, jeśli tego potrzebują. Jeśli planujesz je zamrozić, najpierw zblanszuj je we wrzącej wodzie przez około 3 minuty.
Przepis na potrawę wigilijną z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami budzą zainteresowanie wśród smakoszy tych grzybów, jak i osób, które szukają roślinnego zamiennika dla mięsnych przysmaków. W jaki sposób przygotować krokiety z pieczarkami na Wigilię jako dodatek do czerwonego barszczu? Do wykonania krokietów będą potrzebne następujące składniki:
- 300 gramów mąki pszennej,
- 400 ml ciepłej wody,
- jajko,
- 300 gramów bułki tartej,
- 2 sztuki cebuli,
- 300 gramów pieczarek,
- 100 ml oleju.
Pieczarki i cebulę należy posiekać i usmażyć na oleju do momentu całkowitego pozbycia się wody. Dopraw farsz ulubionymi przyprawami i zaczekaj, aż wystygnie. Zrób ciasto z ciepłej wody, jajka i mąki. Usmaż naleśniki. Ostudzony farsz zawiń w usmażone naleśniki, składając boki do środka. Całość należy mocno zrolować. W ten sposób przygotowane krokiety należy zanurzyć w jajku i bułce tartej i smażyć aż do osiągnięcia złotego koloru.
Smacznego!
A jeśli szukasz producenta lub dystrybutora pieczarek, sprawdź ofertę – Pieczarkarnia Rawona