Gastronomia jest dziedziną, która rozwija się w Polsce niezwykle szybko, ponieważ dzięki faktowi bogacenia się społeczeństwa, obywatele wyrażają chęć wydawania coraz większych sum pieniędzy na rekreację i szeroko rozumianą konsumpcję.
Do tej kategorii zaliczyć należy także korzystanie z oferty pubów, restauracji, barów oraz im podobnych lokali, gdzie spróbować można niezwykłych dań oraz skosztować napojów, na przygotowanie których nie mamy czasu, chęci lub cierpliwości. Niemniej jednak, pamiętać należy, że aby zakład gastronomiczny funkcjonował prawidłowo, niezbędna jest osoba, która zarządzać będzie personelem, obiektem, dokumentacją oraz w niektórych przypadkach także kwestiami stricte finansowymi. Osobą taką jest menadżer gastronomii. Jak wygląda jego praca oraz czy jest to zajęcie lukratywne? Czy warto zrobić kurs managera gastronomii? Sprawdźmy to!
Manager gastronomii odpowiedzialny jest przede wszystkim za sprawowanie pieczy nad zatrudnionymi pracownikami. To w jego gestii leży zatrudnianie, szkolenie, kontrolowanie oraz w razie konieczności zwalnianie kelnerów, kucharzy i barmanów. Nie jest to jednak koniec jego obowiązków, bowiem często jest on także zobowiązany zadbać, aby w lokalu panowała miła, przyjemna dla konsumenta atmosfera, a także – aby wystrój obiektu idealnie współgrał ze specyfiką oferowanych dań. W przypadku, gdy w danym barze lub restauracji organizowane są dodatkowo bankiety, przyjęcia okolicznościowe, spotkania kulturalne lub programy artystyczne, z dużą dozą prawdopodobieństwa to właśnie manager będzie zobowiązany do ich przygotowania, zapewnienia ich prawidłowego przebiegu, a niekiedy także do promocji wydarzeń nadmienionego typu po to, by możliwie jak najwięcej osób zdecydowało się wziąć w nim udział generując tym samym wyższe zyski dla danego zakładu gastronomicznego.
Aby ubiegać się o omawianą pozycję niezbędne jest ukończenie studiów licencjackich lub magisterskich o specjalizacji ściśle związanej z marketingiem, zarządzaniem, hotelarstwem lub (co jest najlepiej widziane przez pracodawców) gastronomią właśnie. Przydaje się także doświadczenie w branży, gdyż niejednokrotnie okazać się może, że sama wiedza teoretyczna jest niewystarczająca, aby poradzić sobie z ogromem obowiązków czekających w codziennej pracy menadżera. Do listy umiejętności preferowanych na stanowisku zaliczyć można między innymi zdolność posługiwania się w stopniu komunikatywnym choć jednym językiem obcym, obsługa komputera i kasy fiskalnej na poziomie co najmniej zadowalającym, jak również doświadczenie w zarządzaniu zasobami ludzkimi.
Czy wszystkie te zdolności zostaną odpowiednio nagrodzone po przyjęciu aplikanta do pracy? Mimo, że wszystko zależy od skali oraz stopnia rozwoju danego zakładu gastronomicznego, to z danych statystycznych wynika, iż menadżer gastronomii może liczyć na miesięczne zarobki na poziomie trzech tysięcy złotych. Praca w barach i restauracjach o wyższym prestiżu wiązać się może z możliwością osiągnięcia wyższych zarobków, niejednokrotnie wynoszących nawet siedem lub osiem tysięcy złotych.