Jak zdrowo smażyć?

Materiał zewnętrzny

Smażenie jest uważane za najmniej zdrowy sposób obróbki termicznej żywności. Większość lekarzy i dietetyków zaleca zmiany w nawykach kuchennych i przestawienie się na pieczenie lub gotowanie na parze. Co ciekawe, ten sposób przygotowywania posiłków stanowi podstawę kuchni dalekowschodniej, która ma opinię stosunkowo zdrowej. Warto wiedzieć, że posiłek powinien zawierać tylko jeden element smażony, resztę można poddać na przykład gotowaniu.

--- Reklama ---

Z tłuszczem lub bez

Badania dowodzą, że wiele zależy od tego, na czym smażymy nasze potrawy. Niektóre patelnie, na przykład ceramiczne lub wykonane ze specjalnych stopów metalu nie wymagają stosowania tłuszczu w procesie smażenia. Potrawy bazują wówczas głównie na tłuszczu własnym, pochodzącym na przykład z mięsa. Jeśli nasz sprzęt kuchenny wymaga stosowania tłuszczu do smażenia, warto rezygnować ze smalcu oraz masła. Dania, które przygotowywane są przy ich udziale uchodzą za bardziej kaloryczne, jak również trudniejsze do strawienia. Co więcej, masło ma tendencje do szybkiego przypalania się, w efekcie czego powstają substancje szkodliwe dla zdrowia.

Na czym smażyć

Za najlepsze oleje do smażenia uchodzą oleje słonecznikowy, rzepakowy a od pewnego czasu również kokosowy. Dla niektórych ten ostatni ma jednak wyczuwalny posmak, który nie pasuje do każdej potrawy. Popularna oliwa nie jest polecana do wysokiej obróbki termicznej. Jej walory smakowe i odżywcze najlepiej sprawdzą się jako dodatek do sałatek oraz potraw świeżych. Ponieważ w zdrowej kuchni liczy się umiar, nie warto przesadzać z tłuszczem. Patelnia, posmarowana pędzelkiem namoczonym w oleju w zupełności wystarczy. Wyjątkiem są te dania, które należy smażyć w głębokim tłuszczu. Potrawy smażone warto również odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Właściwe smażenie to także odpowiedni stopień nagrzania patelni. Gorący olej gwarantuje, że danie wchłonie mniej tłuszczu , przez co będzie mniej kaloryczne.

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze