Są takie rodzaje akcesoriów kuchennych, bez których naprawdę trudno wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie. Do tej kategorii bez wątpienia zaliczają się różnej wielkości deski, przydatne podczas przygotowywania i serwowania posiłków. Bywają wykonane z rozmaitych materiałów, odznaczających się różnymi właściwościami. Na jaki produkt się zdecydować? Z czego powinna być wykonana wysokiej jakości deska kuchenna? O tym napiszemy w dzisiejszym artykule.
Różne oblicza deski kuchennej – do czego się ją wykorzystuje?
Deska kuchenna bywa użytkowana każdego dnia na wiele różnych sposobów. To przede wszystkim podstawka do wygodnego i bezpiecznego krojenia produktów spożywczych, jak chleb, owoce i warzywa, mięso, wędliny, sery. Deski wykorzystuje się także do serwowania posiłków – jako talerz na kanapki czy przekąski – podczas standardowych posiłków lub mniejszych i większych imprez.
Niektóre deski przydają się do odkładania gorących garnków, by nie uszkodzić delikatnej powierzchni blatu, gdy zdejmuje się je prosto z kuchenki lub wyjmuje z piekarnika. Zdarzają się też produkty wielofunkcyjne, jak choćby deski-pokrywki na chlebak bądź modele z ostrzałką do noży.
W końcu deski potrafią stać się ważnym elementem estetycznym w kuchni, dopełniając wystrój, wpisując się w konkretną aranżację i dodając jej uroku. Wystarczy tylko wybrać odpowiednie rozwiązania, jak choćby ręcznie robione meble i akcesoria od KulkaHome.
Jakie deski do kuchni wybrać – modele drewniane, szklane czy z tworzywa sztucznego?
Trudno obejść się bez deski w kuchni. Warto jednak dobrze ją wybrać, by w pełni odpowiadała konkretnym potrzebom. Do dyspozycji jest wiele praktycznych rozwiązań wykonanych z:
- drewna,
- tworzywa sztucznego,
- szkła,
- kamienia
Deski drewniane należą do najpopularniejszych i najbardziej tradycyjnych produktów kuchennych. Ich trwałość zależy od zastosowanego materiału. Pojawiają się produkty z dębu, akacji, jesionu czy buku. Niekiedy wykorzystuje się deski z hebanu lub bambusa. Ich największą zaletą są naturalne właściwości bakteriobójcze oraz zdolność do zasklepiania niewielkich nacięć. Co więcej deski drewniane nie tępią noży. Jakie mają wady? Łatwo wchłaniają wodę, odbarwiają się i potrafią przesiąkać zapachami. Desek drewnianych nie można też myć w zmywarce.
Produkty z tworzywa sztucznego cieszą się wielką popularnością ze względu na sporą dostępność i niską cenę. Występują w wielu wzorach i kolorach, co pozwala dopasować je do rozmaitych przestrzeni lub potrzeb. Takie deski są lekkie i poręczne, nie tępią też noży. Można je łatwo czyścić (również w zmywarkach). Początkowo materiał jest higieniczny i bezpieczny. Z czasem jednak, gdy pojawiają się na powierzchni nacięcia, deska chłonie barwniki i zapachy, a także ma tendencję do namnażania się bakterii w zagłębieniach.
Deski szklane prezentują się elegancko i łatwo utrzymać je w sterylnej czystości. Są bardzo odporne na zarysowania. Nie szkodzą im detergenty ani mycie w zmywarce. Niestety szkło potrafi ulec stłuczeniu lub wyszczerbieniu. Nie należy stosować z nim noży ceramicznych.
Na koniec pozostały jeszcze deski kamienne do krojenia i serwowania potraw. Odznaczają się olbrzymią trwałością, łatwością do utrzymania w czystości i ciekawym designem. Jakie mają wady? Są dość ciężkie, a także potrafią stępić ostre noże.
Deska a wystrój wnętrza – kompleksowe planowanie aranżacji
Dobór deski to kwestia mocno indywidualna. Warto dopasować je do konkretnych potrzeb kuchennych, a także wystroju wnętrza.
Co wybrać? Deski drewniane świetnie sprawdzają się w pomieszczeniach stawiających na naturalność, w tym choćby w kuchniach skandynawskich czy boho. Modele szklane to natomiast ciekawy dodatek do kuchni minimalistycznych i nowoczesnych. Zaś produkty kamienne stanowią luksusowe zwieńczenie aranżacji art déco lub glamour.
Efektowne i praktyczne deski kuchenne
Dobra deska do krojenia ułatwia przygotowywanie posiłków, zwiększa komfort przebywania w kuchni i dekoruje ją. Wysokiej jakości rozwiązania to funkcjonalność i estetyka, które będą nam towarzyszyć przez naprawdę wiele lat.