Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Produkty w kuchni

Jak wybrać dobry sok? Kilka porad

Materiał zewnętrzny 28 września 2020

W sklepach czy kawiarniach wybór soków jest ogromny – między innymi soki tłoczone na zimno, z soku zagęszczonego, bez dodatku cukru, wzbogacone witaminami itd. Designerskie etykiety kuszą, ale nie one są wyznacznikiem dobrego soku – jak wybrać wartościowy napój?

--- Reklama ---

Sok sokowi nierówny

O roli i wartości świeżych owoców oraz warzyw w naszej diecie nikogo nie trzeba przekonywać. Są źródłem cennych witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika. To dzięki nim organizm może zdrowo funkcjonować, powinny więc znaleźć się w naszej codziennej diecie. Dlatego właśnie warto do jadłospisu włączyć również soki. Szczególnie zimą, kiedy warzyw i owoców jest mało.

Dobrej jakości sok powinien być naturalny – bez dodatku cukru czy innych sztucznych składników. Jedynie taki produkt może zastąpić w naszej diecie porcję owoców. Najlepszym wyborem będą soki z krótką datą ważności – im bardziej świeży i naturalny sok, tym bardziej jest wartościowy i zawiera wiele cennych składników odżywczych i prozdrowotnych, tj. witamin, minerałów oraz błonnika. Można je przyrządzić samodzielnie lub kupić w różnych sklepach – polecane marki to m.in. Wycisk czy Marwit.

Soki wyciskane w domu

Najlepiej byłoby samodzielnie wyciskać codzienną porcję zdrowia w postaci soku – i od razu go wypić. Zawiera wszystko, co najcenniejsze – w lodówce nie powinien być przechowywany dłużej niż przez dobę. Dużą zaletą jest też możliwość przygotowania ich ze starannie, bo samodzielnie, dobranych składników. Niektóre marki zapewniają jednak duży wybór smaków – na przykład Wycisk czy Tłocznia Maurera.

Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, które pozwolą przygotować płynną przekąskę – klasyczne sokowirówki, ale też mniej lub bardziej profesjonalne wyciskarki wolnoobrotowe oraz blendery do smoothie. Dostępne są też w wielu kawiarniach czy cukierniach, gdzie można je zamówić i spożyć na miejscu.

Soki tłoczone na zimno

Nie zawsze mamy taką możliwość, dlatego dobrym wyborem będą także soki niepasteryzowane, bezpośrednio tłoczone (tzw. NFC – nie z koncentratu). Są one gęste, pyszne, pożywne, naturalnie mętne, pełne smaku i składników odżywczych, pektyn oraz błonnika.

Mają krótki i prosty skład – nie zawierają dodatku cukru, konserwantów i sztucznych barwników. Można je kupić w wielu sklepach – popularne soki tłoczone na zimno to między innymi Wycisk, Marwit czy Urban Monkey. Technologia wysokiego ciśnienia w niskiej temperaturze – stosowana zamiast pasteryzacji – to pewność, że składniki zachowają dłużej swoje cenne wartości odżywcze.

Soki z koncentratu

Te soki zawierają niewiele błonnika, pektyn i antyoksydantów i mają znacznie niższą wartość odżywczą niż soki tłoczone na zimno. Sam koncentrat z kolei może być produkowany daleko od Polski, a klarowany za pomocą żelatyny lub innych dodatków. Różnica w smaku także jest od razu wyczuwalna.

Napój owocowy

Nie jest to sok – zawiera min. 20 proc. soku czy przecieru, wodę, cukier i kwas cytrynowy czy aromaty, a nawet barwniki. Orzeźwia, ale nie dostarcza witamin i nie zastąpi codziennej porcji owoców na drugie śniadanie.

Tagi koncentrat, na zimno, napój, sok, świeży, tłoczony
Materiał zewnętrzny 28 września 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Jabłka w cieście francuskim
Następny wpis Bakalie – kilka sposobów na ich wykorzystanie
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kurczak po indyjsku

Ślimaczki cynamonowo-kardamonowe

Naleśniki ze szpinakiem i mascarpone

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Seromak na kruchym spodzie

Barszcz biały na świeżych grzybach

Barszcz biały na świeżych grzybach

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?