Jak udekorować tort masą cukrową? 5 pomocnych trików

Materiał zewnętrzny

Przepiękne piętrowe wypieki przystrojone wspaniałymi, kolorowymi dekoracjami z pewnością przyciągają wzrok. By osiągnąć taki efekt, wiele osób sięga po masę cukrową – bardzo plastyczny produkt, który świetnie nadaje się do wykonywania takich ozdób. Jednak korzystanie z niego wymaga nieco wiedzy oraz wprawy, co zdecydowanie ułatwi na przykład rzeźbienie figurek czy obkładanie tortu. Poznaj kilka wskazówek, jak udekorować tort masą cukrową.

Wybierz odpowiednią masę cukrową

Nawet doświadczony cukiernik może mieć problem, jeśli skorzysta z niewłaściwego produktu lub z wyrobów złej jakości. W związku z tym koniecznie zaopatrz się w odpowiednią masę cukrową do wykonywania dekoracji. Warto pamiętać, że niektóre jej wersje są przeznaczone do obkładania nimi tortu w celu umieszczenia na nim kolejnych elementów, a inne do lepienia figurek, czego przykład można znaleźć tutaj: https://torcik.net/sklep/masa-cukrowa-do-figurek/. Właściwy wybór znacznie ułatwi modelowanie i pozwoli na przygotowanie wspaniałego deseru.

Zatroszcz się o właściwe przechowywanie masy cukrowej

Zakup odpowiedniej masy cukrowej to nie wszystko – wymagane jest też jej właściwe przechowywanie. Jeśli nie zapewni się paście odpowiednich warunków, to może się ona zacząć kruszyć, co uniemożliwi pracę z nią. Najlepiej produkt trzymać w chłodnym i suchym miejscu. Jeśli jednak doszło już do tego, że masa cukrowa się łamie, to warto wypróbować pewien sposób na przywrócenie jej elastyczności. Można dodać do niej kilka kropel rozpuszczonej glukozy lub gliceryny cukierniczej i tak sprawić, by odzyskała swoje właściwości.

Zadbaj o odpowiedni podkład pod masę cukrową

W przypadku obkładania wypieku plastyczną masą cukrową niezbędny jest odpowiedni podkład. Przygotowaną pastę należy najpierw rozwałkować, a potem umieścić bezpośrednio na kremie maślanym czy czekoladowym ganache. Na tym etapie skup się też na delikatnym dociskaniu lukru do powierzchni ciasta, które powinno być też wcześniej schłodzone. Pod masą cukrową uwidaczniają się wszelkie niedoskonałości, zatem zadbaj o to, by tort był idealnie gładki przed jej nałożeniem, Pamiętaj, by do tynkowania nie używać kremów ze śmietaną – sprawdzą się tylko te na bazie masła!

Wyposaż się we właściwe narzędzia do pracy z masą cukrową

Rzeźbienie figurek z plastycznego lukru potrafi być wymagającym zadaniem. Aby ułatwić sobie jego wykonanie, można zaopatrzyć się w praktyczne foremki silikonowe. Ich kształty pozwalają na błyskawiczne wykonanie różnych elementów dekoracji. Obecnie na rynku dostępny jest ich szeroki wybór, dzięki czemu szybko przygotujesz na przykład literki na tort czy ozdobne muszelki. Przykłady takich form znajdziesz między innymi tutaj: https://torcik.net/sklep/formy-silikonowe-do-masy-cukrowej/.

Kupuj w sprawdzonych sklepach dla cukierników

Jeśli chcesz wykonać piękne dekoracje z masy cukrowej, koniecznie zaopatrz się w produkty wysokiej jakości od marek o ugruntowanej pozycji na rynku. W tym celu sprawdź sklep dla cukierników taki jak na przykład torcik.net. Odkryj bogactwo wyrobów i akcesoriów cukierniczych, które pozwolą Ci przygotować niepowtarzalne ozdoby na ciasta i inne desery.

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze