Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Produkty w kuchni

Jak przygotować jelita do kiełbasy?

Kosą po patelni (Materiał zewnętrzny)
14 grudnia 2022
jelita na kielbase

Chcesz przygotować samodzielnie domowe wyroby, np. kaszankę czy wiejską kiełbasę? Aby to uczynić, musisz mieć podstawową wiedzę na temat procesu produkcji. Jedna z ważniejszych kwestia to osłonki, w których znajdą się Twoje wyroby. Ile ich potrzeba, jakie są najlepsze i jak wygląda faszerowanie mięsem – o tym dowiesz się czytając zawarte w tym artykule wskazówki.

Naturalne jelita na kiełbasę – to watro wiedzieć!

Przygotowanie domowej kiełbasy nie jest wcale tak trudne, jakby się mogło wydawać. Wystarczy dobrze przygotować warsztat pracy i zaopatrzyć się w potrzebne produkty. Wśród nich ważne miejsce zajmują jelita do kiełbasy. Mogą być to naturalne osłonki wołowe, baranie lub wieprzowe, z tym że najtrwalsze są te wykonane z wieprzowiny.

Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Decyzję o wyborze jelit na wyroby domowe podejmiesz o wiele łatwiej, kiedy wybierzesz dobrze zaopatrzony sklep stacjonarny czy internetowy. Jednym z nich jest Domowa Spiżarnia, na którego stronie znajdziesz wszystkie niezbędne produkty do produkcji domowej kiełbasy. Są wśród nich różne przyprawy, składniki i inne akcesoria do wyrobu wędlin. Oprócz tego znajdziesz tam cenne wskazówki na temat domowej produkcji i inne ciekawe tematy zwiane z wędliniarstwem. Sporo jest także autorskich przepisów na domowe wyroby. Warto zatrzymać się na dłużej na firmowym blogu Domowej Spiżarni.

Jeśli już wybierzesz odpowiednie osłonki, pamiętaj, że na 1 kilogram kiełbasy potrzeba do 2 metrów naturalnych jelit. Przy rozpakowywaniu osłonek musisz bardzo uważać, bo łatwo je zniszczyć. Aby jelita były elastyczne i nie pękły w trakcie faszerowania, delikatnie je rozplącz. Nie rozwiązuj jednak końcówek z kółka, na którym są sprzedawane!

Kolejny krok to zanurzenie osłonek w bardzo zimnej i świeżej wodzie. Po 5. godzinach kąpieli jelita są gotowe do użycia i dopiero wtedy możesz rozwiązać końcówki. Umieszczenie ich na brzegu garnka ułatwi Ci faszerowanie.

Jakie składniki musisz kupić do wyrobu domowej kiełbasy?

Wytrawny producent domowej kiełbasy ma już swój patent na wyroby i wie, co i w jakich proporcjach użyć. Na początku lepiej stosować się do ogólnych wytycznych, aby poznać specyfikę wyrobu wędliny. Zaopatrz się więc w ok. 3 kg mięsa wieprzowego, najlepiej używając kilka części z wieprzowiny, np. karkówki i szynki. Do tego dołącz 1 kg boczku i stosowną ilość naturalnych osłonek. Nie może też zabraknąć wody, którą dodasz w ilości 2 szklanek. To jest podstawa, a reszta to aromatyczne przyprawy. Dodaj je wedle uznania, czyli tak, jak lubisz. Na pewno musi znaleźć się w kiełbasie sól i pieprz. Przyda się także czosnek przeciśnięty przez praskę (12 gram.) i ziarenka gorczycy (1 łyżeczka).

Samo faszerowanie jest również bardzo proste. Najczęściej do nadziewania jelit mięsem używa się maszynki do mięsa, na którą naciąga się osłonkę. Kiedy już cała zostanie wypełniona na jej końcach, zawiąż supły. Oczywiście co kilkanaście centymetrów np. co 15. możesz zawiązywać kiełbaski wokół własnej osi, dzięki czemu otrzymasz zgrabne, małe kiełbaski łatwe do porcjowania. Ważne jest także to, aby farsz wypełniał ściśle wnętrze osłonek. Jeśli tego nie zrobisz, mogą powstać w nich puste miejsca wypełnione powietrzem.

Po przygotowaniu kiełbasy na surowo zostaw ją na godzinę do obeschnięcia, najlepiej na kiju. Później możesz poddać ją obróbce termicznej, wkładając do wody (75 st. C.) na ok. pół godziny. Inny, równie często stosowany sposób to wędzenie w temperaturze 40 st. C. przez godzinę przy otwartych drzwiczkach wędzarni. Po tym czasie podkręć temperaturę do 55 st. C i pozostaw wyroby na kilka godzin (ok. 3-4). Do tego celu musisz mieć jednak wędzarnię lub zamówić usługę np. u masarza.

Wyrób domowych wędlin to bardzo dobry pomysł. Po pierwsze masz pewność, że nie dodajesz żadnych konserwantów. Po drugie używasz wybranych przez siebie składników. Rozpieścisz kubki smakowe swoje i domowników. Domowa swojska kiełbasa to cudowny smak, którego się nigdy nie zapomina.

Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
portrait 4599559 1280

Zdrowie i energia jesienią: Naturalne sposoby na zdrowie

przyprawy

Jak przyprawy mogą odmienić smak potraw?

plazadominikana

Egzotyczne kierunki na zimowy urlop – gdzie pojechać, by uciec przed zimą?

harmoniachor

Powrót do śpiewania po 25 latach – czyli jak trafiłem do dwóch chórów

gryrpgonline

Gry RPG online dla początkujących – jak zacząć przygodę w świecie gier fabularnych?

marnowaniejedzeniawkuchni

Jak nie marnować jedzenia i pieniędzy w kuchni?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?