Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Gastronomia

Jak pozyskać zlecenia online dla restauracji w czasie epidemii?

Materiał zewnętrzny 7 grudnia 2020

Rok 2020 zostanie niechlubnie zapamiętany przez nas wszystkich przez epidemię Covid19. Niestety problemy związane z ograniczeniem działalności dotknęły bardzo wiele branż, w tym branżę gastronomiczną. Właścicielom restauracji zależy na tym, żeby utrzymać się na rynku. Pracownicy gastronomii chcieliby zachować pracę, bo w tak trudnych czasach może być ciężko znaleźć nową. Bez względu na indywidualne podejście do pandemii właściciele restauracji muszą dostosować się do obecnych warunków i dostosować swoje działania do panującej sytuacji, zaleceń oraz obostrzeń nałożonych przez rząd.

--- Reklama ---

W chwili obecnej nie ma możliwości udania się do restauracji i zjedzenia posiłku na miejscu. Jedyną możliwością jest zamówienie jedzenia do domu. Nie wiadomo też jak długo potrwa taki stan rzeczy.

Jak z zyskiem działać na rynku gastronomicznym jeśli restauracje nie działają stacjonarnie?

Najważniejszą rzeczą dla restauracji podczas konieczności zamknięcia lokalu dla gości jest minimalizacja strat oraz uzyskanie zarobku, który pozwoliłby chociaż na zapłacenie kosztów działalności, wypłacenie pensji pracownikom i utrzymanie siebie. Część lokali przy wiosennym czy jesiennym zamknięciu restauracji spowodowanego wzrostem zachorowań na Covid19 nie podjęła odpowiednich działań co poskutkowało zamknięciami restauracji oraz zwolnieniami pracowników.

Działania które należy podjąć w restauracji podczas jej zamknięcia dla gości:

  • Należy pamiętać, że decyzja rządu Polskiego o zamknięciu stacjonarnego działania lokali nie oznacza braku możliwości wydawania jedzenia na wynos. Restauracja może działać dalej i przygotowywać posiłki, które klienci zjedzą ze smakiem w domu.
  • Warto przemyśleć bezpieczne przekazanie klientowi jedzenia. Przy zamówieniu do domu gdy klient zapłaci online dostawca może zostawić jedzenie pod drzwiami i zadzwonić do drzwi albo wysłać smsa, że potrawy są na miejscu.
  • Jeśli restauracja jeszcze nie posiada indywidualnego systemu zamówień online to najwyższa pora o tym przemyśleć. Będzie to kolejny a do tego wygodny kanał zamawiania. Kilkukrotne trafienie za zajętą linię telefoniczną a potem otrzymanie dania niezgodnego z zamówieniem może zniechęcić do kolejnego zamówienia.
  • Wielkim plusem będzie uruchomienie płatności online bo oprócz wygody zyskamy większe bezpieczeństwo poprzez możliwość braku kontaktu osobistego przy przekazaniu zamówienia i gotówki.
  • Kluczowym krokiem jest poinformowanie klientów o wdrożonych zmianach dotyczących bezpieczeństwa oraz możliwościach zamówień i płatności online poprzez wysłanie smsów, maili do stałych klientów oraz przekazanie takiej informacji na stronie internetowej czy Facebooku.
  • Bardzo ważna jest również dbałość o higienę, czystość i dezynfekcję. Wszyscy pracownicy restauracji powinni przestrzegać reżimu sanitarnego. Dodatkowo osoby z niepokojącymi objawami chorobowymi nie powinny przychodzić do pracy.
  • Warto również przemyśleć możliwość promocji, kuponów rabatowych czy innych akcji zachęcających klientów do skorzystania z usług restauracji.

Indywidualny system zamówień online FooDeliver dla restauracji

Indywidualny system zamówień online FooDeliver jest remedium na większość obecnych bolączek restauratorów:

  • pozwala na uniezależnienie się od platform z wysokimi prowizjami,
  • daje klientowi możliwość zapoznania się z informacjami, zdjęciami i pełnym menu w każdym miejscu na swoim telefonie, tablecie czy komputerze,
  • jest to nowoczesne i przyjemne dla oka rozwiązanie ułatwiające klientowi zamówienie,
  • zamówienia telefoniczne dla obu stron mogą być kłopotliwe a do tego łatwo popełnić błąd przy zapisywaniu zamówionych potraw a system zamówień online nie pozwala na takie błędy,
  • klient podaje dane osobowe, numer telefonu, adres mailowy i adres dostawy, przez co nie ma ryzyka pomylenia danych czy informacji,
  • pozwala na płatności bezgotówkowe, które obecnie są bezpieczniejsze,
  • restauracja ma możliwość łatwego, szybkiego i wygodne odbierania zamówień,
  • indywidualny system zamówień online pozwala na wysyłanie smsów i maili z systemu z marketingiem czy ważnymi informacjami, więc łatwo można klientów zachęcić do kolejnych zamówień,
  • możliwość generowania kodów rabatowych daje możliwość samodzielnego marketingu,

Zalety systemu zamówień online FooDeliver

  • konkurencyjna cena i dwa warianty współpracy – umowa na rok z płatnością z góry lub umowa bezterminowa z comiesięczną płatnością i możliwością rezygnacji z miesięcznym wypowiedzeniem,
  • wsparcie marketingowe i techniczne,
  • responsywna, ładna, funkcjonalna strona dla klienta z najważniejszymi informacjami o lokalu,
  • klient ma możliwość wyboru dania, dodatków, metody płatności, formy oraz godziny dostawy,
  • funkcjonalny, łatwy w obsłudze panel administratora, w którym można dokonywać zmian w czasie rzeczywistym,
  • w systemie znajduje się baza informacji o zamówieniach oraz baza klientów co pozwala na analizę, statystykę, wyciągnięcie wniosków i zaplanowanie dalszych działań marketingowych,
  • narzędzie pozwalające na samodzielny marketing – smsy i maile z systemu z treściami marketingowymi oraz możliwość generowania kodów marketingowych,
  • system FooDeliver jest cały czas rozwijany i udoskonalany, więc raz na jakiś czas pojawiają się aktualizacje.

 Facebook a system zamówień online FooDeliver

Portale społecznościowe są bardzo popularne i tak naprawdę najlepszym marketingiem dla restauracji jest właśnie aktywne działanie na Facebooku czy innych portalach. Aktywność na Facebooku pozwoli restauracji na budowanie większej bazy klientów, poznanie opinii klientów oraz sprawi, że obserwujący będą się czuli częścią pewnej społeczności. Takie działania pozwolą również na budowanie marki i pozyskanie uwagi i sympatii klientów.

System zamówień jedzenia online FooDeliver pozwoli na jeszcze większy rozwój restauracji. Posty na Facebooku z podlinkowaniem strony systemu pokażą klientowi, że restauracja jest nowoczesna a dodatkowo zachęcą do zamówień. Możliwość generowania kodów rabatowych i ich umieszczenie na stronie facebookowej restauracji pozwoli na uzyskanie dużej ilości zamówień i zbudowanie dużej bazy klientów.

Tagi jedzenie, klienci, online, restauracja
Materiał zewnętrzny 7 grudnia 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Zapiekanki jak z budki – czar PRL
Następny wpis Bambino jazzu – Dorota Miśkiewicz i Artur Andrus – cover z Naretta
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Jak powiększyć przestrzeń w małej sypialni?

Smażone boczniaki w Bieszczadach czyli uważność w jedzeniu z Agnieszką Rutkowską

Kurczak po chińsku

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?