w ,

Jak powstają kawy smakowe

Cup of coffee with pasticciotto pastry on a rustic background close up

Wydawać się może, że kawa stanowi sama w sobie perfekcyjny napój, którzy jedni uwielbiają za pobudzenie, jakie daje, a inni za aromat i smak. Dla większości osób, poranek bez tego sławetnego napoju jest niemal niemożliwy.

Kawa zapewne nie znudzi się nigdy, ale przecież kto powiedział, że nie można dokonywać prób jej urozmaicania i doprawiania, aby osiągać nowe, ekscytujące smaki, zapachy i aromaty, których mamy okazję skosztować w postaci kaw smakowych, dostępnych nie tylko w marketach, ale także tych z internetowych sklepów, gdzie wybór jest przeogromny, a jakość wysoka. Wyjątkowe kawy smakowe, które niegdyś dostępne były tylko za granicą, dzisiaj już są na wyciągnięcie ręki, wystarczy złożyć zamówienie w internetowym sklepie, wybrać interesujący nas smak i gotowe!  Jak zatem powstają kawy smakowe? Jak to się dzieje, że ich ziarna wyglądają tak samo jak w przypadku kawy tradycyjnej? Przekonaj się sam w jaki sposób tworzona jest kawa smakowa!

Od ziarenka po kawę aromatyzowaną

Abyśmy mogli cieszyć się tym wspaniałym naparem, ziarenka kawy muszą odbyć naprawdę długą drogę, zanim wylądują w naszym młynku czy kubku. Rośliny kawowców wymagają specjalnych warunków, a ich uprawa nie należy do łatwych. Plantacje kawy, należące do największych na świecie, mieszczą się w Kolumbii, Wietnamie, Etiopii, Brazylii, jak również w krajach Afryki i Ameryki Łacińskiej. Zanim kawowiec zacznie owocować, najczęściej upływa około 3-4 lata, mają one wówczas kolor czerwony. Po ręcznym zebraniu, są suszone (w niedługim czasie po tym) , następnie są obierane ze skórki, by mogły zostać odpowiednio posortowane ze względu na wielkość ziaren i masę, następnie trafiają do specjalnych worków, gdzie przeznaczane są na eksport po całym świecie. Następnym etapem jest testowanie kawy ze względu na jej zapach, smak i prezencję ziaren poprzez palenie i parzenie ziaren z danej części, jeśli test przejdzie pomyślnie, trafia do palarni kawy, gdzie jest wypalana w temperaturze od 200-288 stopni Celsjusza, a następnie podlega schłodzeniu. Świeżo paloną kawę najlepiej jest kupić od sprawdzonych palarni, gdzie na opakowaniu znajduje się data prażenia lub palenia ziaren, aby uzyskać wyjątkowy smak należy kawę zaparzać w niedługim czasie po jej zmieleniu.

Gdzie tkwi sekret kawy smakowej?

Kawy aromatyzowane smakowe są ostatnio niezwykle popularne. Jak kawa smakowa powstaje? Po wypaleniu ziaren, kiedy są one jeszcze gorące, zostają spryskane olejkiem, zawierającym aromat.  Następnie tak nasączone ziarna trzeba schłodzić, aby olejek przeniknął do głębokich struktur ziarenek kawy. Ziarna najczęściej są mielone dopiero wtedy, gdy złożysz zamówienie, aby mogły dotrzeć do Ciebie posiadając nieskazitelny aromat, który po otworzeniu paczki z kawą, uraczy Twój nos intensywnym aromatem. Dobrej jakości kawa Arabica stanowi najczęściej podstawę do tworzenia kaw smakowych, które są coraz popularniejsze. Ziarna kawy Arabica uważa się za szlachetniejsze i delikatniejsze niż np. robusta. Arabika z upraw przemysłowych jest również aromatyczna, ale nie odzwierciedla tak bogatego doznania dla podniebienia, jak ta, która pochodzi z upraw typowo ekologicznych. Na co zwrócić uwagę przed zakupem?  Aby uniknąć nabycia wątpliwej jakości kawy, co zdarza się w przypadku kaw aromatyzowanych, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to z jakiego źródła pochodzi kawa, która znajduje się w palarnii jako baza tworząca kawę smakową, a dzięki temu zakupiona przez Ciebie będzie wysokiej jakości, co z pewnością przełoży się na jej bogaty smak i aromat.

ziarna kawy

Kawa aromatyzowana na każdą okazję

Producenci prześcigają się w tworzeniu coraz to nowszych smaków kawy aromatyzowanej, która ma coraz więcej zwolenników, sięgających po nią właśnie ze względu na szeroki wachlarz intrygujących smaków. Plusem jest również fakt, że aby spróbować określonego rodzaju kawy, nie musisz kupować całego, dużego opakowania, a jedynie np. 100g, dzięki którym ocenisz czy taki bukiet smakowych doznań kawowych Cię satysfakcjonuje.

aromatyczna kawa
Zimowe wieczory

Kiedy za oknem sroga zima możesz sięgnąć po napój  z aromatyczną, rozgrzewającą nutą korzenną np.: pomarańczowo- cynamonowy,  akcenty imbiru, przenoszące w nastrój spokoju i harmonii a także smaki z akcentem alkoholu dzięki  woni likieru Advocat lub Amaretto, Brandy Royal, lub nawet Grzane wino, Irish Cream, Mojito, Rum, Irish Whiskey. Dzięki takim aromatom nie musisz kupować swojego ulubionego alkoholu, ale możesz cieszyć się jego wyrazistym aromatem dzięki popołudniowej filiżance tego napoju.

Owocowe i kwiatowe akcenty

Dla miłośników owocowych smaków, producenci kawy smakowej mają również rozwiązanie, ponieważ możemy znaleźć kawy o orzeźwiającym smaku przywołującym owocowe aromaty m.in. : bananowy, cytrynowy, miętowy, gruszkowy,  jeżynowy, jagodowy, kokosowy, różany, malinowy, truskawkowy. Owocowa kawa to ciekawe rozwiązanie dla osób, lubiących eksperymentować ze smakami.

Poznaj kawę o smaku popularnych słodkości

Zamiast kupować ulubione słodycze, możemy zastąpić je kawą o smaku słodkości, które lubimy. Możemy znaleźć m.in kawy o smaku chałwy, ciastek czekoladowych, maślanych, karmelowych, Creme Brulee, czekolady miętowej, mlecznej, orzechowej, migdałowej, z nutką wanilii, pomarańczowej, Dulce de Leche, karmelu, kokosowych czekoladek, marcepanu, masła orzechowego, pina colada, pierniczków, Stracciatella, Tiramisu a nawet polskiego pysznego sernika, trufli , wafelków a także wielu innych.

Do smaków ponadczasowych możemy zaliczyć z pewnością m.in. aromatycznej wanilii,  orzecha nugatu, czekolady, cappuccino i karmelu. Każdy smak ma swoich zwolenników, a kawa aromatyzowana dostępna jest w przeróżnych smakach. Świeżo zmielone, dobrej jakości ziarna, pełne intensywnego zapachu skuszą z pewnością niejedną osobę.

Kawy smakowe to przede wszystkim podróż w zakątki niezliczonych aromatów i smaków, którą możesz przeżyć, nie ruszając się z domu. Bogata oferta, jaką posiada kawa smakowa pozwoli Ci wybrać idealną. Warto spróbować, nawet dla porównania z innymi rodzajami kawy bez aromatów, aby przekonać się o jej smaku i o tym, czy nasze podniebienie go polubi.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
5 miesięcy temu

Jestem taka stara a jeszcze nie nauczyłam się pić kawy,jedynie Inka mi wchodzi 😉