Obliczanie wartości energetycznej codziennie spożywanych posiłków znacząco wspomaga redukcję masy ciała. Dzięki systematycznemu liczeniu kalorii nie tylko można bowiem skutecznie zaplanować swój jadłospis, ale również zadbać o dostarczenie organizmowi właściwej ilości potrzebnych składników odżywczych. Wbrew pozorom obliczanie bilansu energetycznego nie jest jednak niczym skomplikowanym. Jak prawidłowo należy więc liczyć kalorie?
Dlaczego warto liczyć kalorie?
W dietetyce kalorią nazywana jest miara energii, jaką przyswaja każdy organizm po strawieniu spożytego wcześniej posiłku. To właśnie kalorie pozwalają utrzymać prawidłowy bilans energetyczny oraz mają duży wpływ na nasze funkcjonowanie. Dostarczoną w ten sposób energię wykorzystuje się podczas ćwiczeń i innych codziennych czynności. Niespalone w żaden sposób kalorie zostają jednak przechowywane pod postacią tłuszczu, co szybko doprowadza do otyłości i przyrostu masy ciała. Bieżąca kontrola wartości kalorycznej ułatwia więc zrzucanie zbędnych kilogramów, pozwala modelować sylwetkę i cieszyć się dobrym zdrowiem.
Liczenie kalorii – od czego zacząć?
Nie da się jednoznacznie określić dziennego zapotrzebowania kalorycznego dla każdego człowieka. Zależy to bowiem nie tylko od płci, wieku, wzrostu i aktualnej masy ciała danej osoby, ale także od poziomu aktywności fizycznej, rodzaju wykonywanej pracy oraz stanu zdrowia. Liczenie kalorii trzeba więc rozpocząć od precyzyjnego ustalenia ilości wykorzystywanej w ciągu dnia energii. Ze względu na to, że tego typu obliczenia opierają się głównie na trudnych algorytmach, warto skorzystać z pomocy powszechnie dostępnych aplikacji na smartfony. Niezwykle przydatny okaże się również kalkulator kalorii. Osoby, które jednak chcą uzyskać bardziej szczegółowy bilans energetyczny powinny umówić się na wizytę do dietetyka lub lekarza rodzinnego.
Obliczanie kalorii w tradycyjny sposób
Aby skutecznie obliczyć kaloryczność poszczególnych posiłków, koniecznie trzeba zdobyć informacje na temat zawartości energetycznej i ilości składników występujących w danym posiłku. Według obowiązujących obecnie norm Unii Europejskiej, każdy produkt musi mieć na opakowaniu wypisaną zawartość odżywczą przełożoną na podaną porcję. Informacje te jednak można też znaleźć w internecie lub przy pomocy dedykowanych aplikacji na smartfona.
Do liczenia kalorii w sposób tradycyjny niezbędne okaże się przygotowanie własnoręcznej rozpiski zawierającej szczegółowe dane na temat kaloryczności i gramatury spożywanych składników. W razie wątpliwości warto posłużyć się wagą kuchenną. Następnie do dzienniczka lub tabelki, należy wpisywać każdy spożyty w ciągu dnia produkt. Aby prawidłowo wyliczyć, ile dokładnie kalorii miał zjedzony posiłek, powinno się przemnożyć zawartość białka, węglowodanów, tłuszczu, błonnika i alkoholu przez podaną gramaturą. Ogólnie dietetycy przyjmują, że 1g tłuszczu = 9 kcal, 1g alkoholu = 7 kcal, 1g węglowodanów – 4 kcal, 1g błonnika – 2,5 kcal oraz 1g białka – 4 kcal. Wszystkie spostrzeżenia można zapisywać w specjalnym dzienniczku, co pozwoli uniknąć podjadania czy spożywania niezdrowych produktów. Dobrą opcją jest również przygotowanie własnej tabelki z gotowym bilansem kalorycznym dla ulubionych potraw.
Liczenie kalorii przy pomocy aplikacji
Z pewnością o wiele prostszym rozwiązaniem okaże się zainstalowanie na smartfonie dedykowanej aplikacji do liczenia kalorii. Obecnie dużą popularnością cieszy się aplikacja myfitnesspal oraz fitatu. Podobne funkcje znajdują się też jednak w oprogramowaniu dla smartwatchy. W obu przypadkach wystarczy jedynie określić dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, a następnie systematycznie wprowadzać zjedzone w ciągu dnia produkty. Aplikacja samodzielnie podliczy już wpisane dane i przedstawi ostateczny bilans energetyczny. Warto również wspomnieć, że niektóre nowoczesne wagi można także skonfigurować z aplikacjami, co dodatkowo pozwoli zaoszczędzić na własnoręcznym wprowadzaniu gramatury konkretnych produktów.
Bardzo fajny wpis, zwłaszcza dla osób poczatkujących!