Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dom i ogród

Jak ekologicznie zmywać naczynia?

Materiał zewnętrzny 8 marca 2021

Ekologia stosowana w codzienności to bardzo pożyteczne zjawisko. Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, aby na miarę swoich możliwości przyczyniać się do ratowania naszej planety. Eko-trendy dotyczą także zmywania naczyń. Jak w świadomy sposób podejmować odpowiedzialne decyzje w tej kwestii? Poznacie sposoby, dzięki którym codziennie, za pomocą ekologicznego zmywania naczyń przyczynicie się do ratowania środowiska naturalnego!

--- Reklama ---

Ekologiczne zmywanie naczyń

Zmywanie naczyń to nieodłączna część codzienności. Dla jednych to przykry obowiązek, dla innych zaś przyjemność. Niezależnie od podejścia, dla każdego z nas zmywanie jest doskonałą okazją do dbania o środowisko naszej planety. Wystarczy wprowadzić w życie kilka prostych zasad, aby codziennie podejmować odpowiedzialne decyzje w kwestii ekologii, a tym samym cieszyć się pozytywnym wpływem na stan środowiska naturalnego. Większości z nas, ekologiczne zmywanie kojarzy się ze zmywarką do naczyń. Choć faktycznie, ten rodzaj zmywania ma o wiele bardziej ekologiczny potencjał od klasycznego zmywania naczyń, nie zawsze ma pozytywny wpływ na środowisko. Aby uniknąć powielania częstych błędów, wystarczy zwrócić uwagę na kilka szczegółów użytkowania zmywarki.

Zmywarka – jak jej używać?

Coraz więcej osób ma ją w swojej kuchni. Zmywarka pozwala zaoszczędzić drogocenny w dzisiejszym świecie czas oraz nakład energii, którą wolimy spożytkować na pracę lub rozwijanie swoich zainteresowań. To niewątpliwy atut zmywarek. Jednak czy sam fakt korzystania z niej oznacza, że stosujemy ekologiczną metodę zmywania naczyń? Nie zawsze. Zwróćmy uwagę, jak szybko zapełniamy zmywarkę, przez co w wielu przypadkach włączana jest codziennie. Tymczasem, gdybyśmy zdecydowali się na ręczne mycie delikatnie zabrudzonych naczyń takich jak kubki i szklanki, wystarczyłoby włączyć ją raz na 2 lub nawet 3 dni! Zmywając ręcznie warto jednak pamiętać o tym, aby używać do tego ekologicznych środków. Najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie płynu do zmywania samemu. Wystarczy do tego łyżka sody kalcynowanej, łyżka płatków mydlanych, szklanka ciepłej wody oraz 10 kropli wybranego olejku eterycznego.

Równie istotne jest korzystanie z ekologicznego programu w zmywarce, który jest dostępny w większości tych urządzeń. Zapewnia oszczędność wody oraz prądu zachowując tę samą jakość zmywania. Warto także zwrócić uwagę na odpowiednie tabletki do zmywarki. Warto aby były wydajne oraz dobrej jakości, dzięki czemu nie będziemy musieli powtarzać procesu zmywania w zmywarce.

By zmywarka długo nam służyła, konieczne jest odpowiednie dbanie o stan urządzenia. Trzeba ją regularnie czyścić używając do tego ekologicznych środków dostępnych na rynku lub domowego środka, na który składa się soda oczyszczona i ocet. Warto także pamiętać, aby przed przystąpieniem do czyszczenia zmywarki dokładnie zapoznać się z instrukcją obsługi, dzięki czemu nie uszkodzimy urządzenia podczas demontażu.

Bardzo ważne jest, aby regularnie, raz w tygodniu, usuwać filtry i czyścić je z użyciem ekologicznego płynu do zmywania naczyń. Nagromadzony kamień łatwo usunąć z pomocą mieszanki octu oraz wody w proporcjach 1:1. Warto także pamiętać o oczyszczaniu drzwi zmywarki, w tym uszczelek, które odświeżymy za pomocą mokrej ścierki.

Wnętrze zmywarki oczyścimy zaś sodą oczyszczoną wsypaną do pojemnika na kapsułki oraz octem wlanym na dno urządzenia, po czym włączeniem cyklu zmywania o największej temperaturze.

Patenty na ekologiczne zmywanie

Jak wspomnieliśmy, aby ekologicznie zmywać w zmywarce, warto postawić także na przemyślane zmywanie ręczne. Unikniemy w ten sposób codziennego użytkowania zmywarki. Przy zmywaniu ręcznym bardzo łatwo jednak o zużycie nadmiaru wody. Jak tego uniknąć? Przede wszystkim zwróćmy uwagę, aby zamykać kran, gdy woda nie jest nam potrzebna do zmywania, na przykład w momentach, w których czyścimy naczynie za pomocą gąbki. Woda jest potrzebne jedynie do jej zwilżenia. To patent także m.in. znany z instrukcji ekologicznego mycia zębów. Dodatkowo, naczynia, na których nie zalega tłuszcz, umyjmy za pomocą soli rozpuszczonej w cieplejszej wodzie. Wystarczy odmierzyć odpowiednią jej ilość, dzięki czemu nie zmarnujemy nadmiaru. Naczynia pobrudzone surowym mięsem łatwo zdezynfekujemy wodą utlenioną, a z niemal każdym rodzajem zabrudzenia poradzimy sobie za pomocą wody pozostałej po gotowaniu ryżu lub makaronu. To wyjątkowo ekologiczna metoda, dzięki której wykorzystamy wodę po raz drugi!

Tagi ekologiczne, naczynia, zmywanie, zmywarka
Materiał zewnętrzny 8 marca 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Quiche z tofu, szpinakiem i pomidorami – wersja wegańska
Następny wpis Gniazdka ziemniaczane – pomysł na obiad lub lunch
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
gregor
gregor
31 marca 2021 04:40

U nas po awarii poprzedniej zmywarki zmieniliśmy na taką z systemem maxiflex, akurat się to zbiegało z powiększeniem rodziny. I rzeczywiście te rachunki mimo powiększenia rodziny nie wzrosły, jednak ten trzeci kosz w zmywarce zrobił różnicę.

0
Odpowiedz

Ślimaczki cynamonowo-kardamonowe

Lustra jako element dekoracyjny

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Stek glazurowany sosem balsamicznym

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Pyszny sernik z mango – delikatny i puszysty

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?