w

Jak ekologicznie zmywać naczynia?



Ekologia stosowana w codzienności to bardzo pożyteczne zjawisko. Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, aby na miarę swoich możliwości przyczyniać się do ratowania naszej planety. Eko-trendy dotyczą także zmywania naczyń. Jak w świadomy sposób podejmować odpowiedzialne decyzje w tej kwestii? Poznacie sposoby, dzięki którym codziennie, za pomocą ekologicznego zmywania naczyń przyczynicie się do ratowania środowiska naturalnego!

Ekologiczne zmywanie naczyń

Zmywanie naczyń to nieodłączna część codzienności. Dla jednych to przykry obowiązek, dla innych zaś przyjemność. Niezależnie od podejścia, dla każdego z nas zmywanie jest doskonałą okazją do dbania o środowisko naszej planety. Wystarczy wprowadzić w życie kilka prostych zasad, aby codziennie podejmować odpowiedzialne decyzje w kwestii ekologii, a tym samym cieszyć się pozytywnym wpływem na stan środowiska naturalnego. Większości z nas, ekologiczne zmywanie kojarzy się ze zmywarką do naczyń. Choć faktycznie, ten rodzaj zmywania ma o wiele bardziej ekologiczny potencjał od klasycznego zmywania naczyń, nie zawsze ma pozytywny wpływ na środowisko. Aby uniknąć powielania częstych błędów, wystarczy zwrócić uwagę na kilka szczegółów użytkowania zmywarki.

Zmywarka – jak jej używać?

Coraz więcej osób ma ją w swojej kuchni. Zmywarka pozwala zaoszczędzić drogocenny w dzisiejszym świecie czas oraz nakład energii, którą wolimy spożytkować na pracę lub rozwijanie swoich zainteresowań. To niewątpliwy atut zmywarek. Jednak czy sam fakt korzystania z niej oznacza, że stosujemy ekologiczną metodę zmywania naczyń? Nie zawsze. Zwróćmy uwagę, jak szybko zapełniamy zmywarkę, przez co w wielu przypadkach włączana jest codziennie. Tymczasem, gdybyśmy zdecydowali się na ręczne mycie delikatnie zabrudzonych naczyń takich jak kubki i szklanki, wystarczyłoby włączyć ją raz na 2 lub nawet 3 dni! Zmywając ręcznie warto jednak pamiętać o tym, aby używać do tego ekologicznych środków. Najlepszym rozwiązaniem jest zrobienie płynu do zmywania samemu. Wystarczy do tego łyżka sody kalcynowanej, łyżka płatków mydlanych, szklanka ciepłej wody oraz 10 kropli wybranego olejku eterycznego.

Równie istotne jest korzystanie z ekologicznego programu w zmywarce, który jest dostępny w większości tych urządzeń. Zapewnia oszczędność wody oraz prądu zachowując tę samą jakość zmywania. Warto także zwrócić uwagę na odpowiednie tabletki do zmywarki. Warto aby były wydajne oraz dobrej jakości, dzięki czemu nie będziemy musieli powtarzać procesu zmywania w zmywarce.

By zmywarka długo nam służyła, konieczne jest odpowiednie dbanie o stan urządzenia. Trzeba ją regularnie czyścić używając do tego ekologicznych środków dostępnych na rynku lub domowego środka, na który składa się soda oczyszczona i ocet. Warto także pamiętać, aby przed przystąpieniem do czyszczenia zmywarki dokładnie zapoznać się z instrukcją obsługi, dzięki czemu nie uszkodzimy urządzenia podczas demontażu.

Bardzo ważne jest, aby regularnie, raz w tygodniu, usuwać filtry i czyścić je z użyciem ekologicznego płynu do zmywania naczyń. Nagromadzony kamień łatwo usunąć z pomocą mieszanki octu oraz wody w proporcjach 1:1. Warto także pamiętać o oczyszczaniu drzwi zmywarki, w tym uszczelek, które odświeżymy za pomocą mokrej ścierki.

Wnętrze zmywarki oczyścimy zaś sodą oczyszczoną wsypaną do pojemnika na kapsułki oraz octem wlanym na dno urządzenia, po czym włączeniem cyklu zmywania o największej temperaturze.

Patenty na ekologiczne zmywanie

Jak wspomnieliśmy, aby ekologicznie zmywać w zmywarce, warto postawić także na przemyślane zmywanie ręczne. Unikniemy w ten sposób codziennego użytkowania zmywarki. Przy zmywaniu ręcznym bardzo łatwo jednak o zużycie nadmiaru wody. Jak tego uniknąć? Przede wszystkim zwróćmy uwagę, aby zamykać kran, gdy woda nie jest nam potrzebna do zmywania, na przykład w momentach, w których czyścimy naczynie za pomocą gąbki. Woda jest potrzebne jedynie do jej zwilżenia. To patent także m.in. znany z instrukcji ekologicznego mycia zębów. Dodatkowo, naczynia, na których nie zalega tłuszcz, umyjmy za pomocą soli rozpuszczonej w cieplejszej wodzie. Wystarczy odmierzyć odpowiednią jej ilość, dzięki czemu nie zmarnujemy nadmiaru. Naczynia pobrudzone surowym mięsem łatwo zdezynfekujemy wodą utlenioną, a z niemal każdym rodzajem zabrudzenia poradzimy sobie za pomocą wody pozostałej po gotowaniu ryżu lub makaronu. To wyjątkowo ekologiczna metoda, dzięki której wykorzystamy wodę po raz drugi!

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
gregor

U nas po awarii poprzedniej zmywarki zmieniliśmy na taką z systemem maxiflex, akurat się to zbiegało z powiększeniem rodziny. I rzeczywiście te rachunki mimo powiększenia rodziny nie wzrosły, jednak ten trzeci kosz w zmywarce zrobił różnicę.