Kosą po patelni Przepisy Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

6 minuty czytania
0
320

Proste składniki, szybkie przygotowanie, ale niebanalna forma podania sprawia, że jajka zapiekane w szynce parmeńskiej mogą zaskoczyć Twoich domowników podczas śniadania. Nie radze solić dodatkowo no chyba, że już na talerzu bo jednak pomidory i szynka oddadzą sporo słonego smaku podczas pieczenia. Dobre na ciepło jak i na zimno, jednak lepsze zdecydowanie zaraz po upieczeniu. Do wykonania dania zainspirowała mnie Efka prowadząca również blog kulinarny SPICE THINGS UP. Oryginalny przepis na to danie znajdziecie tutaj.

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

Wielkość porcji 6 porcji

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 12 plasterków szynki parmeńskiej
  • 6 jajek
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w w zalewie
  • 6 plasterków sera typu camembert lub innego sera wg. upodobania
  • pieprz
  • trochę szczypiorku

Sposób wykonania:

  1. Formę najlepiej silikonową na muffiny smarujemy w środku delikatnie zalewą z pomidorów.
  2. Do każdej foremki wkładamy po 2 plastry szynki układając tak by dokładnie wypełniała dno i końcówki wystawały lekko nad brzeg.
  3. Na dno wkładamy po plasterku sera i kawałku pomidora.
  4. Do każdej foremki wbijamy po 1 jajku.
  5. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.
  6. Wyciągamy z formy i wykładamy na talerz, dekorując szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Ciasto toffi z pianką

    Ostatnio coś wyjątkowo dużo u mnie słodkich rzeczy. Nie myślcie sobie że wszystko wcinam s…
  • Racuchy drożdżowe na karnawał

    Racuchy drożdżowe są idealne jako słodka przekąska na karnawałowe szaleństwa. By nie były …
  • Omlet z pieczarkami i pomidorem

    Nie ma jak fajnie i syto zacząć dzień, a idealnie w tym pomaga gorący omlet z pieczarkami …

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…