Proste składniki, szybkie przygotowanie, ale niebanalna forma podania sprawia, że jajka zapiekane w szynce parmeńskiej mogą zaskoczyć Twoich domowników podczas śniadania. Nie radze solić dodatkowo no chyba, że już na talerzu bo jednak pomidory i szynka oddadzą sporo słonego smaku podczas pieczenia. Dobre na ciepło jak i na zimno, jednak lepsze zdecydowanie zaraz po upieczeniu. Do wykonania dania zainspirowała mnie Efka prowadząca również blog kulinarny SPICE THINGS UP. Oryginalny przepis na to danie znajdziecie tutaj.
Jak wykonać przepis na - Jajka zapiekane w szynce parmeńskiejPotrzebne składniki
- 12 plasterków szynki parmeńskiej
- 6 jajek
- 6 kawałków suszonych pomidorów w w zalewie
- 6 plasterków sera typu camembert lub innego sera wg. upodobania
- pieprz
- trochę szczypiorku
Sposób wykonania
- Formę najlepiej silikonową na muffiny smarujemy w środku delikatnie zalewą z pomidorów.
- Do każdej foremki wkładamy po 2 plastry szynki układając tak by dokładnie wypełniała dno i końcówki wystawały lekko nad brzeg.
- Na dno wkładamy po plasterku sera i kawałku pomidora.
- Do każdej foremki wbijamy po 1 jajku.
- Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.
- Wyciągamy z formy i wykładamy na talerz, dekorując szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: