Kosą po patelni Przepisy Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

0

Proste składniki, szybkie przygotowanie, ale niebanalna forma podania sprawia, że jajka zapiekane w szynce parmeńskiej mogą zaskoczyć Twoich domowników podczas śniadania. Nie radze solić dodatkowo no chyba, że już na talerzu bo jednak pomidory i szynka oddadzą sporo słonego smaku podczas pieczenia. Dobre na ciepło jak i na zimno, jednak lepsze zdecydowanie zaraz po upieczeniu. Do wykonania dania zainspirowała mnie Efka prowadząca również blog kulinarny SPICE THINGS UP. Oryginalny przepis na to danie znajdziecie tutaj.

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

Czas przygotowania 15 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 6 porcji

Składniki

  • 12 plasterków szynki parmeńskiej
  • 6 jajek
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w w zalewie
  • 6 plasterków sera typu camembert lub innego sera wg. upodobania
  • pieprz
  • trochę szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Formę najlepiej silikonową na muffiny smarujemy w środku delikatnie zalewą z pomidorów.
  2. Do każdej foremki wkładamy po 2 plastry szynki układając tak by dokładnie wypełniała dno i końcówki wystawały lekko nad brzeg.
  3. Na dno wkładamy po plasterku sera i kawałku pomidora.
  4. Do każdej foremki wbijamy po 1 jajku.
  5. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.
  6. Wyciągamy z formy i wykładamy na talerz, dekorując szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/jajka-zapiekane-w-szynce-parmenskiej/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Kotlety z kaszy jaglanej i jajek

Delikatne, miękkie i rumiane kotlety z kaszy jaglanej i jajek. Szczypiorek nadaje barwy, a…