w , , , ,

Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej



Proste składniki, szybkie przygotowanie, ale niebanalna forma podania sprawia, że jajka zapiekane w szynce parmeńskiej mogą zaskoczyć Twoich domowników podczas śniadania. Nie radze solić dodatkowo no chyba, że już na talerzu bo jednak pomidory i szynka oddadzą sporo słonego smaku podczas pieczenia. Dobre na ciepło jak i na zimno, jednak lepsze zdecydowanie zaraz po upieczeniu. Do wykonania dania zainspirowała mnie Efka prowadząca również blog kulinarny SPICE THINGS UP. Oryginalny przepis na to danie znajdziecie tutaj.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Jak wykonać przepis na - Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej

Potrzebne składniki

  • 12 plasterków szynki parmeńskiej
  • 6 jajek
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w w zalewie
  • 6 plasterków sera typu camembert lub innego sera wg. upodobania
  • pieprz
  • trochę szczypiorku

Sposób wykonania

  • Formę najlepiej silikonową na muffiny smarujemy w środku delikatnie zalewą z pomidorów.
  • Do każdej foremki wkładamy po 2 plastry szynki układając tak by dokładnie wypełniała dno i końcówki wystawały lekko nad brzeg.
  • Na dno wkładamy po plasterku sera i kawałku pomidora.
  • Do każdej foremki wbijamy po 1 jajku.
  • Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut.
  • Wyciągamy z formy i wykładamy na talerz, dekorując szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze