Jajka z szynką i serem w kajzerkach to prosty i genialny przepis na pyszne śniadanie. Zapiekane w kajzerkach jajka na podkładzie z szynki i sera, posypane szczypiorkiem. Pięknie chrupiąca bułeczka, jajko z rozpływającym się żółtkiem. Kilka warzyw na talerzyk i zajadamy. Mniam... poezja smaku.
Jak wykonać przepis na - Jajka z szynka i serem w kajzerkachPotrzebne składniki
- 2 bułki kajzerki
- 2 jajka
- 2 plastry dobrej szynki
- 50 g sera żółtego
- 1 łyżka masła
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Z bułek odcinamy górne części mniej więcej w 3/4 wysokości. Wyjmujemy ze środka miękką część, tworząc miseczki.
- Brzegi bułek zwilżamy wodą.
- Dno bułek smarujemy masłem (ja używam masła czosnkowego lub ziołowego).
- Wykładamy na spód po plastrze szynki dociskając do brzegów. Posypujemy dno tartym serem.
- Wpijamy do środka po jednym jajku.
- Solimy, pieprzymy i posypujemy delikatnie szczypiorkiem.
- Wstawiamy do piekarnika na 7-8 minut, 180 stopni z graniem góra dół. Warto obserwować i doprowadzić jajka do takiego stopnia ścięcia jakie lubimy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka z szynka i serem w kajzerkach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: