w ,

Jajka z szynką i serem w kajzerkach

Jajka z szynką i serem w kajzerkach

Jajka z szynką i serem w kajzerkach to prosty i genialny przepis na pyszne śniadanie. Zapiekane w kajzerkach jajka na podkładzie z szynki i sera, posypane szczypiorkiem. Pięknie chrupiąca bułeczka, jajko z rozpływającym się żółtkiem. Kilka warzyw na talerzyk i zajadamy. Mniam... poezja smaku.
Przygotowanie: 2 min.
Gotowanie: 8 min.
Łącznie: 10 min.
Jak wykonać przepis na - Jajka z szynka i serem w kajzerkach

Potrzebne składniki

  • 2 bułki kajzerki
  • 2 jajka
  • 2 plastry dobrej szynki
  • 50 g sera żółtego
  • 1 łyżka masła
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Z bułek odcinamy górne części mniej więcej w 3/4 wysokości. Wyjmujemy ze środka miękką część, tworząc miseczki.
  • Brzegi bułek zwilżamy wodą.
  • Dno bułek smarujemy masłem (ja używam masła czosnkowego lub ziołowego).
  • Wykładamy na spód po plastrze szynki dociskając do brzegów. Posypujemy dno tartym serem.
  • Wpijamy do środka po jednym jajku.
  • Solimy, pieprzymy i posypujemy delikatnie szczypiorkiem.
  • Wstawiamy do piekarnika na 7-8 minut, 180 stopni z graniem góra dół. Warto obserwować i doprowadzić jajka do takiego stopnia ścięcia jakie lubimy.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka z szynka i serem w kajzerkach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze