Potrzebne składniki
- 2 bułki kajzerki
- 2 jajka
- 2 plastry dobrej szynki
- 50 g sera żółtego
- 1 łyżka masła
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Z bułek odcinamy górne części mniej więcej w 3/4 wysokości. Wyjmujemy ze środka miękką część, tworząc miseczki.
- Brzegi bułek zwilżamy wodą.
- Dno bułek smarujemy masłem (ja używam masła czosnkowego lub ziołowego).
- Wykładamy na spód po plastrze szynki dociskając do brzegów. Posypujemy dno tartym serem.
- Wpijamy do środka po jednym jajku.
- Solimy, pieprzymy i posypujemy delikatnie szczypiorkiem.
- Wstawiamy do piekarnika na 7-8 minut, 180 stopni z graniem góra dół. Warto obserwować i doprowadzić jajka do takiego stopnia ścięcia jakie lubimy.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka z szynka i serem w kajzerkach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!