w , ,

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku

Jajka po szkocku uwielbiam, okazuje się, że mamy w Polsce odpowiednik tego dania pod nazwą jaskółcze gniazda. Rzekłbym, że nasza wersja jest trochę bogatsza, ale tym po szkocku, też nic nie brakuje. Najczęściej podawane są z surówką z porów lub selera. Smażone na głębokim tłuszczu, mają chrupiąca skórkę i są naprawdę pyszne. Dietetyczne to danie nie jest ale czasem sobie pozwolić można. Często sięgam po przepisy z UK, głównie dzięki Efce, prowadzi fajny blog kulinarny spicethingsup.pl nadając z wysp i przemyca takie ciekawe przepisy.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 2 osoby
Jak wykonać przepis na – Jajka po szkocku

Potrzebne składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 5 szt. jajek
  • 1 szt. cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 100 g tartej bułki
  • 2 łyżki mąki (do panierowania)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Cztery jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.
  • Do mięsa dodajemy posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, 3 łyżki bułki tartej, musztardę i 1 jajko. Solimy, pieprzymy i dokładnie wyrabiamy.
  • Mięso dzielimy na 4 części, robimy placuszki i oklejamy ugotowane jajka mięsem.
  • Obtaczamy w mące i bułce tartej, lekko przyciskając.
  • Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu lub frytownicy do 180 stopni. Wkładamy ostrożnie kule mięsa na tłuszcz i smażymy 6-7 min, do uzyskania złotego koloru.
  • Odsączamy na papierowym ręczniku.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka po szkocku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Jajka po szkocku
Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze