Jajka po szkocku

4 min. czytania
0
1
Jajka po szkocku uwielbiam, okazuje się, że mamy w Polsce odpowiednik tego dania pod nazwą jaskółcze gniazda. Rzekłbym, że nasza wersja jest trochę bogatsza, ale tym po szkocku, też nic nie brakuje. Najczęściej podawane są z surówką z porów lub selera. Smażone na głębokim tłuszczu, mają chrupiąca skórkę i są naprawdę pyszne. Dietetyczne to danie nie jest ale czasem sobie pozwolić można. Często sięgam po przepisy z UK, głównie dzięki Efce, prowadzi fajny blog kulinarny spicethingsup.pl nadając z wysp i przemyca takie ciekawe przepisy.
Jajka po szkocku
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Jak wykonać przepis na – Jajka po szkocku
Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 5 szt. jajek
  • 1 szt. cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 100 g tartej bułki
  • 2 łyżki mąki (do panierowania)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Cztery jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.
  • Do mięsa dodajemy posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, 3 łyżki bułki tartej, musztardę i 1 jajko. Solimy, pieprzymy i dokładnie wyrabiamy.
  • Mięso dzielimy na 4 części, robimy placuszki i oklejamy ugotowane jajka mięsem.
  • Obtaczamy w mące i bułce tartej, lekko przyciskając.
  • Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu lub frytownicy do 180 stopni. Wkładamy ostrożnie kule mięsa na tłuszcz i smażymy 6-7 min, do uzyskania złotego koloru.
  • Odsączamy na papierowym ręczniku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka po szkocku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 88
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    89
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite