Jajka po szkocku

2 min. czytania
0
1
Jajka po szkocku uwielbiam, okazuje się, że mamy w Polsce odpowiednik tego dania pod nazwą jaskółcze gniazda. Rzekłbym, że nasza wersja jest trochę bogatsza, ale tym po szkocku, też nic nie brakuje. Najczęściej podawane są z surówką z porów lub selera. Smażone na głębokim tłuszczu, mają chrupiąca skórkę i są naprawdę pyszne. Dietetyczne to danie nie jest ale czasem sobie pozwolić można. Często sięgam po przepisy z UK, głównie dzięki Efce, prowadzi fajny blog kulinarny spicethingsup.pl nadając z wysp i przemyca takie ciekawe przepisy.
Jajka po szkocku
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 2 osoby
Przepis na:

Jajka po szkocku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 5 szt. jajek
  • 1 szt. cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 100 g tartej bułki
  • 2 łyżki mąki (do panierowania)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Cztery jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.
  • Do mięsa dodajemy posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, 3 łyżki bułki tartej, musztardę i 1 jajko. Solimy, pieprzymy i dokładnie wyrabiamy.
  • Mięso dzielimy na 4 części, robimy placuszki i oklejamy ugotowane jajka mięsem.
  • Obtaczamy w mące i bułce tartej, lekko przyciskając.
  • Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu lub frytownicy do 180 stopni. Wkładamy ostrożnie kule mięsa na tłuszcz i smażymy 6-7 min, do uzyskania złotego koloru.
  • Odsączamy na papierowym ręczniku.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 88
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    89
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …