Zaczynamy przygotowania do Wielkanocy od przepisu na jajka faszerowane pieczarkami z natką pietruszki. Prosty klasyczny przepis. Farsz jest delikatny, kremowy, a pieczarki świetnie się komponują z jajkiem i pietruszką. Jajka możemy na talerzu udekorować kiełkami rzodkiewki co dodatkowo zaostrza smak. Szybka do wykonania przekąska na wielkanocny stół i ciekawa alternatywa dla zwykłych jajek na twardo.
Jak wykonać przepis na - Jajka faszerowane pieczarkamiPotrzebne składniki
- 5 jajek
- 10 średnich pieczarek
- 1 mała cebula czerwona
- pół pęczka natki pietruszki
- 3 łyżeczki majonezu
- 2 łyżki masła
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Przekrawamy na pół i wyjmujemy delikatnie żółtka.
- Cebulę i pieczarki kroimy drobno i smażymy na maśle. Zostawiamy do przestudzenia.
- Łączymy żółtka z pieczarkami, dodajemy majonez i posiekaną drobno natkę i mieszamy rozcierając łyżką żółtka.
- Solimy i pieprzymy farsz do smaku i nakładamy łyżeczka na białka w miejscu wyjętych żółtek.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka faszerowane pieczarkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
super….