Kosą po patelni Przepisy Jajka faszerowane pieczarkami z natką pietruszki

Jajka faszerowane pieczarkami z natką pietruszki

4 minuty czytania

Zaczynamy przygotowania do Wielkanocy od przepisu na jajka faszerowane pieczarkami z natką pietruszki. Prosty klasyczny przepis. Farsz jest delikatny, kremowy, a pieczarki świetnie się komponują z jajkiem i pietruszką. Jajka możemy na talerzu udekorować kiełkami rzodkiewki co dodatkowo zaostrza smak. Szybka do wykonania przekąska na wielkanocny stół i ciekawa alternatywa dla zwykłych jajek na twardo.

Jajka faszerowane pieczarkami

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 25 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 5 jajek
  • 10 średnich pieczarek
  • 1 mała cebula czerwona
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Przekrawamy na pół i wyjmujemy delikatnie żółtka.
  2. Cebulę i pieczarki kroimy drobno i smażymy na maśle. Zostawiamy do przestudzenia.
  3. Łączymy żółtka z pieczarkami, dodajemy majonez i posiekaną drobno natkę i mieszamy rozcierając łyżką żółtka.
  4. Solimy i pieprzymy farsz do smaku i nakładamy łyżeczka na białka w miejscu wyjętych żółtek.