Kosą po patelni Przepisy Grzyby Jajka faszerowane grzybami i oscypkiem

Jajka faszerowane grzybami i oscypkiem

4 min. czytania
0
0
Jajka faszerowane grzybami lub pieczarkami zazwyczaj wydaja mi się mdłe i nawet dodanie musztardy niewiele zmienia. Wpadłem na pomysł by do farszu dodać jakiś wyraźny w smaku ser i wybór padł na oscypka, Słonawy charakter sera powoduje, że potrawa nabiera zupełnie innej barwy i charakteru. Polecam użyć suszonych grzybów leśnych. To też wpłynie na smak i będzie zaskoczeniem dla jedzących zazwyczaj jajka nafaszerowane pieczarkami. Danie bardzo proste i pasuje na wielkanocny stół.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji – 6 osób
Jak wykonać przepis na – Jajka faszerowane grzybami i oscypkiem
Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 garść grzybów leśnych (suszonych)
  • 1/3 szklanki osypka (startego na tarce)
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • szczypiorek (do dekoracji)
Sposób wykonania:
  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy ostrożnie żółtka.
  • Grzyby namaczamy wcześniej w gorącej wodzie na kilka godzin. Gotujemy je następnie aż zmiękną. Ostudzone dokładnie odsączamy i siekamy drobno.
  • Posiekaną drobno cebulę smażymy na maśle do zeszklenia i studzimy.
  • Żółtka wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekane wcześniej drobno grzyby, cebulę i startego oscypka. Wkładamy majonez i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Wkładamy po łyżce farszu do wydrążonych białek i posypujemy szczypiorkiem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka faszerowane grzybami i oscypkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite