w , , , , ,

Jajka faszerowane grzybami i oscypkiem



Jajka faszerowane grzybami lub pieczarkami zazwyczaj wydaja mi się mdłe i nawet dodanie musztardy niewiele zmienia. Wpadłem na pomysł by do farszu dodać jakiś wyraźny w smaku ser i wybór padł na oscypka, Słonawy charakter sera powoduje, że potrawa nabiera zupełnie innej barwy i charakteru. Polecam użyć suszonych grzybów leśnych. To też wpłynie na smak i będzie zaskoczeniem dla jedzących zazwyczaj jajka nafaszerowane pieczarkami. Danie bardzo proste i pasuje na wielkanocny stół.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji 6 osób
Jak wykonać przepis na – Jajka faszerowane grzybami i oscypkiem

Potrzebne składniki

  • 6 jajek
  • 1 garść grzybów leśnych (suszonych)
  • 1/3 szklanki osypka (startego na tarce)
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • szczypiorek (do dekoracji)

Sposób wykonania

  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy ostrożnie żółtka.
  • Grzyby namaczamy wcześniej w gorącej wodzie na kilka godzin. Gotujemy je następnie aż zmiękną. Ostudzone dokładnie odsączamy i siekamy drobno.
  • Posiekaną drobno cebulę smażymy na maśle do zeszklenia i studzimy.
  • Żółtka wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekane wcześniej drobno grzyby, cebulę i startego oscypka. Wkładamy majonez i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Wkładamy po łyżce farszu do wydrążonych białek i posypujemy szczypiorkiem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka faszerowane grzybami i oscypkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze