Potrzebne składniki
- 6 jajek
- 1 garść grzybów leśnych (suszonych)
- 1/3 szklanki osypka (startego na tarce)
- 1 cebula dymka
- 2 łyżeczki majonezu
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
- szczypiorek (do dekoracji)
Sposób wykonania
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy ostrożnie żółtka.
- Grzyby namaczamy wcześniej w gorącej wodzie na kilka godzin. Gotujemy je następnie aż zmiękną. Ostudzone dokładnie odsączamy i siekamy drobno.
- Posiekaną drobno cebulę smażymy na maśle do zeszklenia i studzimy.
- Żółtka wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekane wcześniej drobno grzyby, cebulę i startego oscypka. Wkładamy majonez i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Wkładamy po łyżce farszu do wydrążonych białek i posypujemy szczypiorkiem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajka faszerowane grzybami i oscypkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!