Kosą po patelni Przepisy Grzyby Jajka faszerowane grzybami i oscypkiem

Jajka faszerowane grzybami i oscypkiem

2 min. czytania
0
0
Jajka faszerowane grzybami lub pieczarkami zazwyczaj wydaja mi się mdłe i nawet dodanie musztardy niewiele zmienia. Wpadłem na pomysł by do farszu dodać jakiś wyraźny w smaku ser i wybór padł na oscypka, Słonawy charakter sera powoduje, że potrawa nabiera zupełnie innej barwy i charakteru. Polecam użyć suszonych grzybów leśnych. To też wpłynie na smak i będzie zaskoczeniem dla jedzących zazwyczaj jajka nafaszerowane pieczarkami. Danie bardzo proste i pasuje na wielkanocny stół.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Ilość porcji – 6 osób
Przepis na:

Jajka faszerowane grzybami i oscypkiem

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 garść grzybów leśnych (suszonych)
  • 1/3 szklanki osypka (startego na tarce)
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • szczypiorek (do dekoracji)

Sposób wykonania:

  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy ostrożnie żółtka.
  • Grzyby namaczamy wcześniej w gorącej wodzie na kilka godzin. Gotujemy je następnie aż zmiękną. Ostudzone dokładnie odsączamy i siekamy drobno.
  • Posiekaną drobno cebulę smażymy na maśle do zeszklenia i studzimy.
  • Żółtka wkładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy posiekane wcześniej drobno grzyby, cebulę i startego oscypka. Wkładamy majonez i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Wkładamy po łyżce farszu do wydrążonych białek i posypujemy szczypiorkiem.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…