Kosą po patelni Przepisy Jajecznica z cebulą i kiełbasą

Jajecznica z cebulą i kiełbasą

7 minuty czytania

Wiecie po czym poznać, że ktoś przeżyje dłużej niż my koniec świata? 🙂 Bo umie robić jajecznicę. Kurę przecież łatwiej złapać niż upolować jelenia. Tak wiem danie banalne ale obiecałem sobie, że będą tu przepisy i dziwne i proste - studenci też czasem gotują a nie każdego Mama w domu nauczyła. Łyżka śmietany w jajecznicy jest fajna bo sprawi, że jajka są o wiele bardziej delikatne. Nie próbowaliście to sprawdzić nie zaszkodzi.

Automatycznie zapisany szkic

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 5 minut/y
Czas całkowity 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 kawałki kiełbasy np śląskiej lub kilka mniejszych kiełbasek
  • 1 duża cebula (w sumie to nawet dwie)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany

Sposób wykonania:

  1. Jajka ubijamy ze śmietaną solą i pieprzem.
  2. Kiełbasę kroimy w małe kawałki )półplasterki jak śląska)
  3. Cebulę kroimy w półpiórka.
  4. Cebulę smażymy na masełku lekko soląc do przeszklenia. (można dodać też czosnek jak ktoś lubi i łyżkę oleju jak mu się tego za bardzo pilnować i mieszać nie chce).
  5. Dodajemy kiełbasę i smażymy lekko rumieniąc razem z cebulą
  6. Wlewamy masę z jajek i stale mieszając równomiernie oddzielamy ścięte jajka od spodu patelni do uzyskania konsystencji takiej jak lubimy. Polecam średni ogień a ja czasem nawet zdejmuję z ognia patelnie jak zaczyna się za mocno ścinać.

Follow my blog with Bloglovin

  • Rogaliki drożdżowe z wiśniami

    Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można zła…
  • Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym

    Były placki z dyni na słodko teraz na ostro i tym razem placki ziemniaczano-dyniowe z sose…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…