w ,

Jajecznica z cebulą i kiełbasą

Jajecznica z cebulą i kiełbasą

Wiecie po czym poznać, że ktoś przeżyje dłużej niż my koniec świata? 🙂 Bo umie robić jajecznicę. Kurę przecież łatwiej złapać niż upolować jelenia. Tak wiem danie banalne ale obiecałem sobie, że będą tu przepisy i dziwne i proste - studenci też czasem gotują a nie każdego Mama w domu nauczyła. Łyżka śmietany w jajecznicy jest fajna bo sprawi, że jajka są o wiele bardziej delikatne. Nie próbowaliście to sprawdzić nie zaszkodzi.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 5 min.
Łącznie: 15 min.
Jak wykonać przepis na - Jajecznica z cebulą i kiełbasą

Potrzebne składniki

  • 6 jajek
  • 2 kawałki kiełbasy np śląskiej lub kilka mniejszych kiełbasek
  • 1 duża cebula (w sumie to nawet dwie)
  • sól (pieprz)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka śmietany

Sposób wykonania

  • Jajka ubijamy ze śmietaną solą i pieprzem.
  • Kiełbasę kroimy w małe kawałki )półplasterki jak śląska)
  • Cebulę kroimy w półpiórka.
  • Cebulę smażymy na masełku lekko soląc do przeszklenia. (można dodać też czosnek jak ktoś lubi i łyżkę oleju jak mu się tego za bardzo pilnować i mieszać nie chce).
  • Dodajemy kiełbasę i smażymy lekko rumieniąc razem z cebulą
  • Wlewamy masę z jajek i stale mieszając równomiernie oddzielamy ścięte jajka od spodu patelni do uzyskania konsystencji takiej jak lubimy. Polecam średni ogień a ja czasem nawet zdejmuję z ognia patelnie jak zaczyna się za mocno ścinać.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajecznica z cebulą i kiełbasą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Follow my blog with Bloglovin

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze