Wiecie po czym poznać, że ktoś przeżyje dłużej niż my koniec świata? 🙂 Bo umie robić jajecznicę. Kurę przecież łatwiej złapać niż upolować jelenia. Tak wiem danie banalne ale obiecałem sobie, że będą tu przepisy i dziwne i proste - studenci też czasem gotują a nie każdego Mama w domu nauczyła. Łyżka śmietany w jajecznicy jest fajna bo sprawi, że jajka są o wiele bardziej delikatne. Nie próbowaliście to sprawdzić nie zaszkodzi.
Jak wykonać przepis na - Jajecznica z cebulą i kiełbasąPotrzebne składniki
- 6 jajek
- 2 kawałki kiełbasy np śląskiej lub kilka mniejszych kiełbasek
- 1 duża cebula (w sumie to nawet dwie)
- sól (pieprz)
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka śmietany
Sposób wykonania
- Jajka ubijamy ze śmietaną solą i pieprzem.
- Kiełbasę kroimy w małe kawałki )półplasterki jak śląska)
- Cebulę kroimy w półpiórka.
- Cebulę smażymy na masełku lekko soląc do przeszklenia. (można dodać też czosnek jak ktoś lubi i łyżkę oleju jak mu się tego za bardzo pilnować i mieszać nie chce).
- Dodajemy kiełbasę i smażymy lekko rumieniąc razem z cebulą
- Wlewamy masę z jajek i stale mieszając równomiernie oddzielamy ścięte jajka od spodu patelni do uzyskania konsystencji takiej jak lubimy. Polecam średni ogień a ja czasem nawet zdejmuję z ognia patelnie jak zaczyna się za mocno ścinać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajecznica z cebulą i kiełbasą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: