Jedno z lepszych śniadań jakie znam czyli pyszna, kremowa i pachnąca jajecznica z boczkiem i cebulą. Uwielbiam cebulę w jajkach w sumie to kiedyś w domu rodzinnym jedliśmy wręcz czasem, cebulę duszoną oklejoną trochę jajkami i trudno to było nazwać jajecznicą. Dlatego kroję ją w piórka i dodaję jej dużo - ale jak ktoś nie przepada to radzę pokroić drobno. Za boczkiem i tłustym w ogóle nie przepadam jakoś ale to jedna z niewielu form, przyswajalna dla mnie. Można to zastąpić z powodzeniem kiełbasą, jednak to już nie to samo. Pomidory też nie każdy lubi na ciepło i to już mój dodatek, który wzbogaca trochę smak. Można je podać równie dobrze obok na talerzyku czy pokroić na chleb. Wiem, większość pewnie wie jak się robi ten przepis, ale ostatnio miałem pytania dość często o takie podstawy więc i takie przepisy tu się czasem pojawią.
Jak wykonać przepis na - Jajecznica z boczkiem i cebuląPotrzebne składniki
- 6 jajek
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 150 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka masła
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Boczek kroimy w kostkę a cebule w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i obsmażamy tak by wytopić tłuszcz i by się zarumienił.
- Dodajemy łyżkę masła i wrzucamy cebulę. Dodajemy pieprz i drobno posiekany czosnek i czekamy aż zmięknie. Dorzucamy pomidory pokrojone w ćwiartki i smażymy aż lekko się rozwalą.
- W osobnym naczyniu roztrzepujemy posolone jajka ze śmietaną. Radzę dobrze to zrobić bo to pierwszy sekret udanej jajecznicy.
- Zmniejszamy ogień pod patelnią i wlewamy jajka. Teraz cały czas mieszając na małym ogniu staramy się uzyskać taką konsystencję jak lubimy. Mieszając i smażąc na małym ogniu sprawimy, że jajecznica będzie delikatna i kremowa. I to jest drugi sekret.
- Gdy już jajka będą na pół ścięte, dodajemy szczypiorek zostawiając trochę do dekoracji.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jajecznica z boczkiem i cebulą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
mniam, pyszna klasyka