w ,

Jagodzianki



Jagódki – mniam 🙂 Na szczęście truskawki już przemijają i czas na inne owoce. Jagodzianki są zawsze dobre, o każdej porze i na każdą okazję. Bułka tarta sprawia, że nie wycieka sok przy pieczeniu bo wiąże się w środku a jest praktycznie niewyczuwalna przy jedzeniu. Taki myk a sprawia, że są o wiele smaczniejsze i napakowane jagodami po brzegi.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na – Jagodzianki

Potrzebne składniki

  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g masła
  • 2 białka
  • ekstrakt waniliowy

Do środka:

  • ok 750 g jagód
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół szklanki cukru

Sposób wykonania

  • Mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżka mąki mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier. sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropel), wbijamy żółtka i dolewamy masę z drożdżami.
  • Wszystko razem porządnie wyrabiamy (przynajmniej z 30 min) i zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na pół godziny.
  • Ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na placek mniej więcej grubości 1-1,5 cm.
  • Wykrawamy szklanką kółka. Lekko rozciągamy w palcach i nakładamy do środka po 2 łyżeczki jagód.
  • Każde jagody posypujemy 0,5 łyżeczki bułki tartej i 0,5 łyżeczki cukru.
  • Formujemy bułeczki zlepiając. rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem.Układamy zachowując odstępy bo przy pieczeniu jeszcze wyrosną.
  • Blaszkę zostawiamy na ok 15 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut – 180 stopni.
  • Podajemy polukrowane.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jagodzianki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Gosia www.rabarbarowo.pl

Jagodzianki to zdecydowanie mój smak z dzieciństwa <3

Cukry Proste

uwielbiam <3