Jagodzianki

0

Jagódki - mniam 🙂 Na szczęście truskawki już przemijają i czas na inne owoce. Jagodzianki są zawsze dobre, o każdej porze i na każdą okazję. Bułka tarta sprawia, że nie wycieka sok przy pieczeniu bo wiąże się w środku a jest praktycznie niewyczuwalna przy jedzeniu. Taki myk a sprawia, że są o wiele smaczniejsze i napakowane jagodami po brzegi.

Jagodzianki

Jagodzianki

Czas przygotowania 40 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 1 godzina

Wielkość porcji ok. 20 sztuk

Składniki

  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g masła
  • 2 białka
  • ekstrakt waniliowy
    Do środka:
  • ok 750 g jagód
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół szklanki cukru

Sposób przygotowania

  1. Mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżka mąki mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier. sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropel), wbijamy żółtka i dolewamy masę z drożdżami.
  3. Wszystko razem porządnie wyrabiamy (przynajmniej z 30 min) i zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na pół godziny.
  4. Ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na placek mniej więcej grubości 1-1,5 cm.
  5. Wykrawamy szklanką kółka. Lekko rozciągamy w palcach i nakładamy do środka po 2 łyżeczki jagód.
  6. Każde jagody posypujemy 0,5 łyżeczki bułki tartej i 0,5 łyżeczki cukru.
  7. Formujemy bułeczki zlepiając. rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem.Układamy zachowując odstępy bo przy pieczeniu jeszcze wyrosną.
  8. Blaszkę zostawiamy na ok 15 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut - 180 stopni.
  9. Podajemy polukrowane.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/jagodzianki/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…