Potrzebne składniki
- 600 g mąki
- 250 ml mleka
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 60 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 120 g masła
- 2 białka
- ekstrakt waniliowy
Do środka:
- ok 750 g jagód
- pół szklanki bułki tartej
- pół szklanki cukru
Sposób wykonania
- Mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżka mąki mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier. sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropel), wbijamy żółtka i dolewamy masę z drożdżami.
- Wszystko razem porządnie wyrabiamy (przynajmniej z 30 min) i zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na pół godziny.
- Ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na placek mniej więcej grubości 1-1,5 cm.
- Wykrawamy szklanką kółka. Lekko rozciągamy w palcach i nakładamy do środka po 2 łyżeczki jagód.
- Każde jagody posypujemy 0,5 łyżeczki bułki tartej i 0,5 łyżeczki cukru.
- Formujemy bułeczki zlepiając. rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem.Układamy zachowując odstępy bo przy pieczeniu jeszcze wyrosną.
- Blaszkę zostawiamy na ok 15 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut – 180 stopni.
- Podajemy polukrowane.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jagodzianki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Jagodzianki to zdecydowanie mój smak z dzieciństwa <3
uwielbiam <3