Jagodzianki

7 minuty czytania
0
983

Jagódki - mniam 🙂 Na szczęście truskawki już przemijają i czas na inne owoce. Jagodzianki są zawsze dobre, o każdej porze i na każdą okazję. Bułka tarta sprawia, że nie wycieka sok przy pieczeniu bo wiąże się w środku a jest praktycznie niewyczuwalna przy jedzeniu. Taki myk a sprawia, że są o wiele smaczniejsze i napakowane jagodami po brzegi.

Jagodzianki

Wielkość porcji ok. 20 sztuk

Czas przygotowania 40 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g masła
  • 2 białka
  • ekstrakt waniliowy
    Do środka:
  • ok 750 g jagód
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół szklanki cukru

Sposób wykonania:

  1. Mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżka mąki mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier. sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropel), wbijamy żółtka i dolewamy masę z drożdżami.
  3. Wszystko razem porządnie wyrabiamy (przynajmniej z 30 min) i zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na pół godziny.
  4. Ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na placek mniej więcej grubości 1-1,5 cm.
  5. Wykrawamy szklanką kółka. Lekko rozciągamy w palcach i nakładamy do środka po 2 łyżeczki jagód.
  6. Każde jagody posypujemy 0,5 łyżeczki bułki tartej i 0,5 łyżeczki cukru.
  7. Formujemy bułeczki zlepiając. rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem.Układamy zachowując odstępy bo przy pieczeniu jeszcze wyrosną.
  8. Blaszkę zostawiamy na ok 15 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut - 180 stopni.
  9. Podajemy polukrowane.
  • Walentynkowe serduszka drożdżowe

    Walentynki! To może coś słodkiego bo i tak kalorie spalicie. Serduszka drożdżowe świetnie …
  • Chleb pszenny na mleku

    Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wy…
  • Domowy chleb z ryżem

    Delikatny, zachowujący długo świeżość domowy chleb z ryżem. Szalenie prosty przepis, nadaj…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…