Jabłka w cieście

0

Przepis, towarzyszy mi przez lata i Mama robiła to jeszcze jak byłem mały. Do środka można również dorzucić np borówki lub dowolnie eksperymentować po swojemu. Genialnie proste a smaczne obłędnie. Jabłka mamy cały rok więc zawsze można sięgnąć po ten przepis. Polecam spróbować.

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

    Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 serek homogenizowany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kostka masła
    Nadzienie:
  • 4-5 jabłek średnio kwaśnych
  • cukier 2-3 łyżki
  • cynamon

Sposób przygotowania

  1. Zagnieść ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  2. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki i posypujemy
  3. cukrem i cynamonem - mieszamy.
  4. Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki.
  5. Nakładamy farsz z jabłek zlepiamy układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 20 minut - temperatura 180 stopni.
  6. Po wystygnięciu lukrujemy, ewentualnie dekorujemy jakąś posypką.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/jablka-w-ciescie/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Ciasta i desery

Zobacz też

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salces…