w , ,

Jabłka w cieście

Jabłka w cieście
Przepis, towarzyszy mi przez lata i Mama robiła to jeszcze jak byłem mały. Do środka można również dorzucić np borówki lub dowolnie eksperymentować po swojemu. Genialnie proste a smaczne obłędnie. Jabłka mamy cały rok więc zawsze można sięgnąć po ten przepis. Polecam spróbować.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Jabłka w cieście
Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 serek homogenizowany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kostka masła

Nadzienie:

  • 4-5 jabłek średnio kwaśnych
  • cukier 2-3 łyżki
  • cynamon
Sposób wykonania:
  • Zagnieść ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  • Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki i posypujemy
  • cukrem i cynamonem – mieszamy.
  • Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki.
  • Nakładamy farsz z jabłek zlepiamy układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 20 minut – temperatura 180 stopni.
  • Po wystygnięciu lukrujemy, ewentualnie dekorujemy jakąś posypką.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jabłka w cieście wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze