Jabłka w cieście

5 minuty czytania

Przepis, towarzyszy mi przez lata i Mama robiła to jeszcze jak byłem mały. Do środka można również dorzucić np borówki lub dowolnie eksperymentować po swojemu. Genialnie proste a smaczne obłędnie. Jabłka mamy cały rok więc zawsze można sięgnąć po ten przepis. Polecam spróbować.

Jabłka w cieście

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 serek homogenizowany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 kostka masła
    Nadzienie:
  • 4-5 jabłek średnio kwaśnych
  • cukier 2-3 łyżki
  • cynamon

Sposób wykonania:

  1. Zagnieść ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na 12 godzin.
  2. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki i posypujemy
  3. cukrem i cynamonem - mieszamy.
  4. Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki.
  5. Nakładamy farsz z jabłek zlepiamy układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy 20 minut - temperatura 180 stopni.
  6. Po wystygnięciu lukrujemy, ewentualnie dekorujemy jakąś posypką.
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Placki z dyni i twarogu na słodko

    Pyszne smakujące jak sernik placki z dyni z twarogiem na słodko. Rodzynki, wanilia, skórka…
  • Czekoladowa fantazja smaków

    Obłędna wręcz czekoladowa fantazja smaków, to ciasto na szczególne okazje. Trochę z nim pr…