Pachnące, soczyste i mięciutkie jabłka pieczone z miodem i orzechami z nutą cynamonu i wanilii, to wspaniała propozycja na jesienny deser. Można dodać dowolne bakalie lub zamiast miodu jeśli ktoś nie może go jeść np. kwaskowy dżem. Ja zawsze dodaję kilka rodzynek i masło orzechowe - jak rozpusta to na całego. Jabłka mają mięciutka skórkę i jeśli użyjemy bardzo słodkiej odmiany to w połączeniu z miodem mogą być zbyt słodkie. Zazwyczaj wybieram kwaśniejsze gatunki i tak po upieczeniu będą słodkie. Wspaniały deser kojarzący mi się z dzieciństwem, a Wam?
Wielkość porcji 4 osoby
Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y
Wersja do druku
Składniki:
- 4 duże jabłka
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki masła orzechowego bez soli i cukru (opcjonalnie)
- 4 łyżeczki miodu
- spora garść wyłuskanych orzechów włoskich
- kilka rodzynek lub innych bakalii
- cynamon i ekstrakt waniliowy
Sposób wykonania:
- Jabłka drążymy od strony ogonka, wydłubując gniazda nasienne, jednak staramy się by nie przebić się przez jabłko na wylot. Najlepiej użyć do tego łyżeczki.
- Do każdego jabłka wlewamy po równo sok z cytryny zmieszany z cynamonem i ekstraktem waniliowym (ostrożnie z nim nie za wiele tak by tylko czuć było posmak wanilii). Rozsmarowujemy to po ściankach.
- Nożem rozsmarowujemy też po pół łyżeczki masła orzechowego, wewnątrz każdego jabłka. Jest to opcja, ponieważ używam masła bez soli i cukru a nie każdy ma takie w domu - używając zwykłe zostaje słonawy posmak.
- Na dno wsypujemy trochę bakalii i orzechów.
- Wlewamy do środka po łyżeczce miodu.
- Dekorujemy na wierzchu kilkoma orzechami.
- Wsadzamy jabłka do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 min.