Potrzebne składniki
- 4 duże jabłka
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki masła orzechowego bez soli i cukru (opcjonalnie)
- 4 łyżeczki miodu
- spora garść wyłuskanych orzechów włoskich
- kilka rodzynek lub innych bakalii
- cynamon i ekstrakt waniliowy
Sposób wykonania
- Jabłka drążymy od strony ogonka, wydłubując gniazda nasienne, jednak staramy się by nie przebić się przez jabłko na wylot. Najlepiej użyć do tego łyżeczki.
- Do każdego jabłka wlewamy po równo sok z cytryny zmieszany z cynamonem i ekstraktem waniliowym (ostrożnie z nim nie za wiele tak by tylko czuć było posmak wanilii). Rozsmarowujemy to po ściankach.
- Nożem rozsmarowujemy też po pół łyżeczki masła orzechowego, wewnątrz każdego jabłka. Jest to opcja, ponieważ używam masła bez soli i cukru a nie każdy ma takie w domu - używając zwykłe zostaje słonawy posmak.
- Na dno wsypujemy trochę bakalii i orzechów.
- Wlewamy do środka po łyżeczce miodu.
- Dekorujemy na wierzchu kilkoma orzechami.
- Wsadzamy jabłka do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jabłka pieczone z miodem i orzechami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
wyglądają cudownie te jabłka <3