Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Jabłka pieczone z miodem i orzechami

Jabłka pieczone z miodem i orzechami

8 minuty czytania
0
132

Pachnące, soczyste i mięciutkie jabłka pieczone z miodem i orzechami z nutą cynamonu i wanilii, to wspaniała propozycja na jesienny deser. Można dodać dowolne bakalie lub zamiast miodu jeśli ktoś nie może go jeść np. kwaskowy dżem. Ja zawsze dodaję kilka rodzynek i masło orzechowe - jak rozpusta to na całego. Jabłka mają mięciutka skórkę i jeśli użyjemy bardzo słodkiej odmiany to w połączeniu z miodem mogą być zbyt słodkie. Zazwyczaj wybieram kwaśniejsze gatunki i tak po upieczeniu będą słodkie. Wspaniały deser kojarzący mi się z dzieciństwem, a Wam?

Jabłka pieczone z miodem i orzechami

Wielkość porcji 4 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki masła orzechowego bez soli i cukru (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczki miodu
  • spora garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • kilka rodzynek lub innych bakalii
  • cynamon i ekstrakt waniliowy

Sposób wykonania:

  1. Jabłka drążymy od strony ogonka, wydłubując gniazda nasienne, jednak staramy się by nie przebić się przez jabłko na wylot. Najlepiej użyć do tego łyżeczki.
  2. Do każdego jabłka wlewamy po równo sok z cytryny zmieszany z cynamonem i ekstraktem waniliowym (ostrożnie z nim nie za wiele tak by tylko czuć było posmak wanilii). Rozsmarowujemy to po ściankach.
  3. Nożem rozsmarowujemy też po pół łyżeczki masła orzechowego, wewnątrz każdego jabłka. Jest to opcja, ponieważ używam masła bez soli i cukru a nie każdy ma takie w domu - używając zwykłe zostaje słonawy posmak.
  4. Na dno wsypujemy trochę bakalii i orzechów.
  5. Wlewamy do środka po łyżeczce miodu.
  6. Dekorujemy na wierzchu kilkoma orzechami.
  7. Wsadzamy jabłka do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 min.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…