Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Jabłka pieczone z miodem i orzechami

Jabłka pieczone z miodem i orzechami

3 min. czytania
0
0
Pachnące, soczyste i mięciutkie jabłka pieczone z miodem i orzechami z nutą cynamonu i wanilii, to wspaniała propozycja na jesienny deser. Można dodać dowolne bakalie lub zamiast miodu jeśli ktoś nie może go jeść np. kwaskowy dżem. Ja zawsze dodaję kilka rodzynek i masło orzechowe - jak rozpusta to na całego. Jabłka mają mięciutka skórkę i jeśli użyjemy bardzo słodkiej odmiany to w połączeniu z miodem mogą być zbyt słodkie. Zazwyczaj wybieram kwaśniejsze gatunki i tak po upieczeniu będą słodkie. Wspaniały deser kojarzący mi się z dzieciństwem, a Wam?
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 20 min.

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki masła orzechowego bez soli i cukru (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczki miodu
  • spora garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • kilka rodzynek lub innych bakalii
  • cynamon i ekstrakt waniliowy

Sposób wykonania:

  • Jabłka drążymy od strony ogonka, wydłubując gniazda nasienne, jednak staramy się by nie przebić się przez jabłko na wylot. Najlepiej użyć do tego łyżeczki.
  • Do każdego jabłka wlewamy po równo sok z cytryny zmieszany z cynamonem i ekstraktem waniliowym (ostrożnie z nim nie za wiele tak by tylko czuć było posmak wanilii). Rozsmarowujemy to po ściankach.
  • Nożem rozsmarowujemy też po pół łyżeczki masła orzechowego, wewnątrz każdego jabłka. Jest to opcja, ponieważ używam masła bez soli i cukru a nie każdy ma takie w domu - używając zwykłe zostaje słonawy posmak.
  • Na dno wsypujemy trochę bakalii i orzechów.
  • Wlewamy do środka po łyżeczce miodu.
  • Dekorujemy na wierzchu kilkoma orzechami.
  • Wsadzamy jabłka do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 min.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …