Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Jabłka pieczone z miodem i orzechami

Jabłka pieczone z miodem i orzechami

3 min. czytania
0
0
Pachnące, soczyste i mięciutkie jabłka pieczone z miodem i orzechami z nutą cynamonu i wanilii, to wspaniała propozycja na jesienny deser. Można dodać dowolne bakalie lub zamiast miodu jeśli ktoś nie może go jeść np. kwaskowy dżem. Ja zawsze dodaję kilka rodzynek i masło orzechowe - jak rozpusta to na całego. Jabłka mają mięciutka skórkę i jeśli użyjemy bardzo słodkiej odmiany to w połączeniu z miodem mogą być zbyt słodkie. Zazwyczaj wybieram kwaśniejsze gatunki i tak po upieczeniu będą słodkie. Wspaniały deser kojarzący mi się z dzieciństwem, a Wam?
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Przepis na:

Jabłka pieczone z miodem i orzechami

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki masła orzechowego bez soli i cukru (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczki miodu
  • spora garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • kilka rodzynek lub innych bakalii
  • cynamon i ekstrakt waniliowy

Sposób wykonania:

  • Jabłka drążymy od strony ogonka, wydłubując gniazda nasienne, jednak staramy się by nie przebić się przez jabłko na wylot. Najlepiej użyć do tego łyżeczki.
  • Do każdego jabłka wlewamy po równo sok z cytryny zmieszany z cynamonem i ekstraktem waniliowym (ostrożnie z nim nie za wiele tak by tylko czuć było posmak wanilii). Rozsmarowujemy to po ściankach.
  • Nożem rozsmarowujemy też po pół łyżeczki masła orzechowego, wewnątrz każdego jabłka. Jest to opcja, ponieważ używam masła bez soli i cukru a nie każdy ma takie w domu - używając zwykłe zostaje słonawy posmak.
  • Na dno wsypujemy trochę bakalii i orzechów.
  • Wlewamy do środka po łyżeczce miodu.
  • Dekorujemy na wierzchu kilkoma orzechami.
  • Wsadzamy jabłka do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 min.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 13
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    14
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Sałatka z kalafiora i awokado z serem feta

Surowy kalafior, do tego awokado, ser feta i masa zieleniny włącznie z miętą - to przepis …