w , , ,

Jabłka pieczone z miodem i orzechami



Pachnące, soczyste i mięciutkie jabłka pieczone z miodem i orzechami z nutą cynamonu i wanilii, to wspaniała propozycja na jesienny deser. Można dodać dowolne bakalie lub zamiast miodu jeśli ktoś nie może go jeść np. kwaskowy dżem. Ja zawsze dodaję kilka rodzynek i masło orzechowe - jak rozpusta to na całego. Jabłka mają mięciutka skórkę i jeśli użyjemy bardzo słodkiej odmiany to w połączeniu z miodem mogą być zbyt słodkie. Zazwyczaj wybieram kwaśniejsze gatunki i tak po upieczeniu będą słodkie. Wspaniały deser kojarzący mi się z dzieciństwem, a Wam?
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Jabłka pieczone z miodem i orzechami

Potrzebne składniki

  • 4 duże jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki masła orzechowego bez soli i cukru (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczki miodu
  • spora garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • kilka rodzynek lub innych bakalii
  • cynamon i ekstrakt waniliowy

Sposób wykonania

  • Jabłka drążymy od strony ogonka, wydłubując gniazda nasienne, jednak staramy się by nie przebić się przez jabłko na wylot. Najlepiej użyć do tego łyżeczki.
  • Do każdego jabłka wlewamy po równo sok z cytryny zmieszany z cynamonem i ekstraktem waniliowym (ostrożnie z nim nie za wiele tak by tylko czuć było posmak wanilii). Rozsmarowujemy to po ściankach.
  • Nożem rozsmarowujemy też po pół łyżeczki masła orzechowego, wewnątrz każdego jabłka. Jest to opcja, ponieważ używam masła bez soli i cukru a nie każdy ma takie w domu - używając zwykłe zostaje słonawy posmak.
  • Na dno wsypujemy trochę bakalii i orzechów.
  • Wlewamy do środka po łyżeczce miodu.
  • Dekorujemy na wierzchu kilkoma orzechami.
  • Wsadzamy jabłka do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 min.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Jabłka pieczone z miodem i orzechami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze