Na bazie sałatki prababci Stasi dziś zrobiłem trochę zmodyfikowaną wersję burgerów z jej wykorzystaniem. Strasznie sycące założyłem, że zjemy po dwa i się przeliczyłem trochę bo mnie i Nuti ledwo wszedł jeden jedynie dzielna 11-to latka wcięła dwa i to w tempie takim, że chyba nigdy szybciej czegoś nie zjadała. Widać smakują bo tylko och i ach i mmmm przy stole albo nic nie jadła od dwóch dni.
Jak wykonać przepis na – Hamburger po polskuPotrzebne składniki
- 6 hamburgerów wołowych
- 6 bułek najlepiej jakieś pełnoziarniste ale ja użyłem dużych kajzerek cebulowych
- pęczek młodej cebuli dymki
- 4 jajka
- pół świeżego ogórka
- 2 małe pomidory
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka masła
- pół papryki
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Jajka gotujemy na twardo i studzimy.
- Masło z musztardą solą i pieprzem rozcieramy na gładką masę.
- Dymkę ze szczypiorem kroimy drobno i mieszamy z masą musztardową.
- Dokładamy drobno posiekane jajka i mieszamy.
- Wkrawamy do środka pomidory i ogórka.
- Burgery smażymy na patelni po 2 minuty z obu stron zależnie też od grubości może być dłużej jak kupiliście gotowe to przepis macie na opakowaniu polecam jednak zrobić samemu przepis podam za kilka dni.
- Bułki rozkrawamy smarujemy z obu stron grubo naszą sałatką i wkładamy burgera.
- Paprykę kroimy w paski i podajemy obok na talerzu do pochrupania.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Hamburger po polsku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: