Gulasz z żołądków drobiowych

Kosą po patelni
Lubicie podroby? Myślę, że to danie przekona nawet tych co nie przepadają, bo gulasz z żołądków drobiowych tylko nazwę ma mało przyjemną. Smak, aromat i konsystencja mięsa są wyborne. Uwielbiam to danie szczególnie teraz gdy są młode ziemniaki. Dodatek marchewki osładza całość lekko dając łagodność, chociaż i tak drób raczej do takich należy. Możecie trochę podkręcić to danie dodając paprykę słodka i ostrą. Jednak w te upały ostrych rzeczy nie polecam. I tak danie podałem na talerze lekko schłodzone bo się nie dało jeść prosto z garnka. Koszmar nie temperatury na zewnątrz, prawda? Jutro szukam sposobu na schłodzenie, może jakieś lody własnej roboty.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Gulasz z żołądków drobiowych

Potrzebne składniki

  • 1 kg żołądków kurzych
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz (do smaku)
  • 2 łyżeczki mąki
  • woda
  • olej (do smażenia)

Sposób wykonania

  • Żołądki dokładnie umyłem i oczyściłem jeśli gdzieś skórę lub zgrubienia to wyciąłem.
  • Cebulę posiekałem w piórka, a czosnek przecisnąłem przez praskę.
  • Marchew pokroiłem w kostkę.
  • Na rozgrzanej patelni z olejemy podsmażyłem cebulę do zeszklenia, dodałem czosnek i marchew i całość jeszcze chwile smażyłem mieszając.
  • Dodałem żołądki i smażyłem do zmiany barwy tak by się mięso ścięło z wierzchu i zamknęło. Pod koniec smażenia dodałem mąkę i całość dokładnie wymieszałem.
  • Przełożyłem wszystko z patelni do garnka, dolałem wody tak by przykryło mięso i wrzuciłem przyprawy oraz liście laurowe i ziele angielskie.
  • Dusiłem pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Doprawiłem do smaku sola i pieprzem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz z żołądków drobiowych wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Chciałabyś kupić produkty na ten przepis przez internet – zrób zakupy spożywcze online.

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Efkakonefka

Wieki całe nie jadłam żółądków. Musze skorzystać z tego przepisu 🙂 Smak mojego dzieciństwa 🙂