Kosą po patelni Przepisy Drób Gulasz z serc drobiowych z grzybami w sosie jogurtowym

Gulasz z serc drobiowych z grzybami w sosie jogurtowym

5 min. czytania
1
0
Proste ale niezwykle pyszne danie czyli gulasz z serc drobiowych z grzybami w sosie jogurtowym. Trzy składniki w zasadzie, a tyle radości. Idealnie pasuje do makaronu jak i ziemniaków. Ja miałem wczoraj z racji urodzin świeżą dostawę grzybów, prosto z lasu od Taty. Między innymi otrzymałem kilka dorodnych rydzów i stwierdziłem, że muszą się znaleźć dzisiaj na talerzu. Danie jest super zbilansowane, sos lekki i aksamitny, no i ten smak grzybowy… mniam.
Gulasz z serc drobiowych z grzybami
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Jak wykonać przepis na – Gulasz z serc drobiowych z grzybami w sosie jogurtowym
Składniki:
  • 500 g serc drobiowych (u mnie kurze)
  • 6 dużych rydzy lub innych grzybów (pieczarki tez mogą być)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml whisky
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • natka pietruszki do posypania
  • majeranek, estragon
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  • Zacząłem od przygotowania składników, czyli umycia serduszek i grzybów. Z serduszek powykrawałem niepotrzebne rzeczy i przekroiłem każde na pół. Cebule posiekałem w kostkę, a grzyby w kawałki.
    Gulasz z serc drobiowych z grzybami - przygotowanie 3
  • Na patelni rozpuściłem masło i wrzuciłem cebulę z odrobina soli. Po zeszkleniu dodałem pokrojone grzyby. Całość obsmażyłem do odparowania płynu.
    Gulasz z serc drobiowych z grzybami - przygotowanie 2
  • Dodałem serduszka kurze i znów smażyłem co jakiś czas mieszając do momentu aż serca zmiękły. Dodałem przyprawy i whisky i ją odparowałem.
    Gulasz z serc drobiowych z grzybami - przygotowanie 1
  • W kubku rozprowadziłem jogurt z solą, pieprzem i skrobią. Dodałem na patelnię i podsmażyłem całość mieszając, przez około 2 minuty.
    Gulasz z serc drobiowych z grzybami w sosie jogurtowym
  • Podałem na talerze z ugotowanym wcześniej makaronem posypując natką pietruszki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz z serc drobiowych z grzybami w sosie jogurtowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Basia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Basia
Gość
Basia

Super, że wrzuciłeś ten przepis. Tradycyjna kuchnia polska to jest to czego mi trochę brakuje na różnych blogach.

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite