Potrzebne składniki
- 500 g serc drobiowych (u mnie kurze)
- 6 dużych rydzy lub innych grzybów (pieczarki tez mogą być)
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 50 ml whisky
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- natka pietruszki do posypania
- majeranek, estragon
- sól, pieprz
Sposób wykonania
- Zacząłem od przygotowania składników, czyli umycia serduszek i grzybów. Z serduszek powykrawałem niepotrzebne rzeczy i przekroiłem każde na pół. Cebule posiekałem w kostkę, a grzyby w kawałki.
- Na patelni rozpuściłem masło i wrzuciłem cebulę z odrobina soli. Po zeszkleniu dodałem pokrojone grzyby. Całość obsmażyłem do odparowania płynu.
- Dodałem serduszka kurze i znów smażyłem co jakiś czas mieszając do momentu aż serca zmiękły. Dodałem przyprawy i whisky i ją odparowałem.
- W kubku rozprowadziłem jogurt z solą, pieprzem i skrobią. Dodałem na patelnię i podsmażyłem całość mieszając, przez około 2 minuty.
- Podałem na talerze z ugotowanym wcześniej makaronem posypując natką pietruszki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz z serc drobiowych z grzybami w sosie jogurtowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Super, że wrzuciłeś ten przepis. Tradycyjna kuchnia polska to jest to czego mi trochę brakuje na różnych blogach.