Kosą po patelni Przepisy Drób Gulasz z serc drobiowych z grzybami w sosie jogurtowym

Gulasz z serc drobiowych z grzybami w sosie jogurtowym

3 min. czytania
1
0
Proste ale niezwykle pyszne danie czyli gulasz z serc drobiowych z grzybami w sosie jogurtowym. Trzy składniki w zasadzie, a tyle radości. Idealnie pasuje do makaronu jak i ziemniaków. Ja miałem wczoraj z racji urodzin świeżą dostawę grzybów, prosto z lasu od Taty. Między innymi otrzymałem kilka dorodnych rydzów i stwierdziłem, że muszą się znaleźć dzisiaj na talerzu. Danie jest super zbilansowane, sos lekki i aksamitny, no i ten smak grzybowy… mniam.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Przepis na:

Gulasz z serc drobiowych z grzybami w sosie jogurtowym

Składniki:

  • 500 g serc drobiowych (u mnie kurze)
  • 6 dużych rydzy lub innych grzybów (pieczarki tez mogą być)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml whisky
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • natka pietruszki do posypania
  • majeranek, estragon
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Zacząłem od przygotowania składników, czyli umycia serduszek i grzybów. Z serduszek powykrawałem niepotrzebne rzeczy i przekroiłem każde na pół. Cebule posiekałem w kostkę, a grzyby w kawałki.
  • Na patelni rozpuściłem masło i wrzuciłem cebulę z odrobina soli. Po zeszkleniu dodałem pokrojone grzyby. Całość obsmażyłem do odparowania płynu.
  • Dodałem serduszka kurze i znów smażyłem co jakiś czas mieszając do momentu aż serca zmiękły. Dodałem przyprawy i whisky i ją odparowałem.
  • W kubku rozprowadziłem jogurt z solą, pieprzem i skrobią. Dodałem na patelnię i podsmażyłem całość mieszając, przez około 2 minuty.
  • Podałem na talerze z ugotowanym wcześniej makaronem posypując natką pietruszki.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Basia
Gość
Basia

Super, że wrzuciłeś ten przepis. Tradycyjna kuchnia polska to jest to czego mi trochę brakuje na różnych blogach.


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób