Kosą po patelni Przepisy Drób Gulasz z indyka z pieczarkami i papryką

Gulasz z indyka z pieczarkami i papryką

2 min. czytania
1
0
Pyszne soczyste mięsko czyli gulasz z indyka z pieczarkami i papryką. Wszystko skąpane w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i ziół. Dla mnie obiad marzenie. Proste danie, może nie jakieś super szybkie ale jednogarnkowe, co ma też swoje zalety. nie jest przeładowane składnikami, smaki są doskonale wyczuwalne a całość się świetnie zgrywa na talerzu zarówno z ziemniakami, ryżem czy makaronem.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 30 min.

Składniki:

  • 600 g mięsa z uda indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki
  • 4 pomidory
  • olej do smażenia
  • tymianek (bazylia)
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  • Mięso oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę, a paprykę oczyszczamy z gniazd i kroimy w większe kawałki.
  • Mięso smażymy na rumiano z każdej strony, dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy aż zmiękną mieszając co jakiś czas.
  • Dodajemy paprykę i dalej smażymy, jak lekko zmięknie dodajemy pomidory, przyprawiamy, zalewamy bulionem tak by płyn lekko przykrył składniki.
  • Całość dusimy jeszcze przez 30 min. Sprawdzamy czy mięso jest miękkie i jeśli jeszcze nie to dajemy mu chwilę.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    mopswkuchni.net - 12 kwietnia 2019 w 16:53

    Bardzo ciekawy przepis. Zapraszam do dodania go do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2018 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA

Zobacz też

Wege kulki z ciecierzycy

W zasadzie te wege kulki z ciecierzycy to falafele. Można je podawać same jako przystawkę,…