Kosą po patelni Przepisy Drób Gulasz z indyka z pieczarkami i papryką

Gulasz z indyka z pieczarkami i papryką

0

Pyszne soczyste mięsko czyli gulasz z indyka z pieczarkami i papryką. Wszystko skąpane w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i ziół. Dla mnie obiad marzenie. Proste danie, może nie jakieś super szybkie ale jednogarnkowe, co ma też swoje zalety. nie jest przeładowane składnikami, smaki są doskonale wyczuwalne a całość się świetnie zgrywa na talerzu zarówno z ziemniakami, ryżem czy makaronem.

Gulasz z indyka z pieczarkami i papryką

Gulasz z indyka z pieczarkami i papryką

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 1 godzina

Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 600 g mięsa z uda indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki
  • 4 pomidory
  • olej do smażenia
  • tymianek, bazylia
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mięso oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę, a paprykę oczyszczamy z gniazd i kroimy w większe kawałki.
  2. Mięso smażymy na rumiano z każdej strony, dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy aż zmiękną mieszając co jakiś czas.
  3. Dodajemy paprykę i dalej smażymy, jak lekko zmięknie dodajemy pomidory, przyprawiamy, zalewamy bulionem tak by płyn lekko przykrył składniki.
  4. Całość dusimy jeszcze przez 30 min. Sprawdzamy czy mięso jest miękkie i jeśli jeszcze nie to dajemy mu chwilę.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/gulasz-z-indyka-z-pieczarkami-i-papryka/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…