w , , ,

Gulasz z indyka z pieczarkami i papryką



Pyszne soczyste mięsko czyli gulasz z indyka z pieczarkami i papryką. Wszystko skąpane w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i ziół. Dla mnie obiad marzenie. Proste danie, może nie jakieś super szybkie ale jednogarnkowe, co ma też swoje zalety. nie jest przeładowane składnikami, smaki są doskonale wyczuwalne a całość się świetnie zgrywa na talerzu zarówno z ziemniakami, ryżem czy makaronem.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Gulasz z indyka z pieczarkami i papryką

Potrzebne składniki

  • 600 g mięsa z uda indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki
  • 4 pomidory
  • olej do smażenia
  • tymianek (bazylia)
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • sól i pieprz

Sposób wykonania

  • Mięso oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę, a paprykę oczyszczamy z gniazd i kroimy w większe kawałki.
  • Mięso smażymy na rumiano z każdej strony, dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy aż zmiękną mieszając co jakiś czas.
  • Dodajemy paprykę i dalej smażymy, jak lekko zmięknie dodajemy pomidory, przyprawiamy, zalewamy bulionem tak by płyn lekko przykrył składniki.
  • Całość dusimy jeszcze przez 30 min. Sprawdzamy czy mięso jest miękkie i jeśli jeszcze nie to dajemy mu chwilę.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz z indyka z pieczarkami i papryką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Gulasz z indyka z pieczarkami i papryką

A jeśli szukacie pomysłu na wege gulasz z cukinii zajrzyjcie do Magdy

Wasze zdjęcia

Zdjęcie przesłane przez Aleksandrę Knapik – knapczykowo – dziękuję.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
mopswkuchni.net

Bardzo ciekawy przepis. Zapraszam do dodania go do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2018 🙂