Potrzebne składniki
- 600 g mięsa z uda indyka
- 1 czerwona papryka
- 8 średnich pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki
- 4 pomidory
- olej do smażenia
- tymianek (bazylia)
- papryka słodka i ostra w proszku
- sól i pieprz
Sposób wykonania
- Mięso oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę kroimy w piórka, pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę, a paprykę oczyszczamy z gniazd i kroimy w większe kawałki.
- Mięso smażymy na rumiano z każdej strony, dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy aż zmiękną mieszając co jakiś czas.
- Dodajemy paprykę i dalej smażymy, jak lekko zmięknie dodajemy pomidory, przyprawiamy, zalewamy bulionem tak by płyn lekko przykrył składniki.
- Całość dusimy jeszcze przez 30 min. Sprawdzamy czy mięso jest miękkie i jeśli jeszcze nie to dajemy mu chwilę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz z indyka z pieczarkami i papryką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
A jeśli szukacie pomysłu na wege gulasz z cukinii zajrzyjcie do Magdy
Wasze zdjęcia
Zdjęcie przesłane przez Aleksandrę Knapik – knapczykowo – dziękuję.
Bardzo ciekawy przepis. Zapraszam do dodania go do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2018 🙂