Gulasz wołowy z kluseczkami

Kosą po patelni
Gulasz wołowy z kluseczkami
Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany dla odmiany z kluseczkami. Trochę z tym roboty jest ale nie należy to danie do trudnych. Podsmażamy, dusimy i gotowe. Spokojnie można podawać z ziemniakami, kopytkami, kaszą czy ryżem - tym razem zastosowałem kluseczki i smakowało, wg. mnie o wiele lepiej. Na zdjęciu nie wyglądają na łyżka kładzione bo wykonane z użyciem przyrządu do robienia kluseczek, ale akurat technik jakie można wykorzystać do zrobienia tego dania jest pełno. Polecam ten klasyczny i smaczny obiad.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 1 godz. 45 min.
Jak wykonać przepis na - Gulasz wołowy z kluseczkami

Potrzebne składniki

Gulasz

  • 500 g wołowiny
  • 5 suszonych kapeluszy grzybów
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • 50 ml wina czerwonego
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sól (pieprz)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • olej do smażenia.

Kluseczki łyżka kładzione

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób wykonania

  • Mięso myjemy i kroimy na kawałki, przesmażamy na oleju lekko rumieniąc. Przekładamy do garnka i zalewamy winem. Na pozostałym oleju przesmażamy cebulę, przekładamy do garnka z mięsem dodajemy przełamane na pół kapelusze grzybów, ziele angielskie, liść laurowy.
  • Zalewamy wodą 2 cm powyżej zawartości garnka, zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
  • Wolno gotujemy do miękkości mięsa ok.1 godziny. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, solimy, dodajemy pieprz i gotujemy ok.10 minut. W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, hartujemy sosem i wlewamy do garnka - chwilę gotujemy.
  • Teraz kluseczki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto, aż będzie odchodziło od łyżki.
  • Kładziemy łyżką, moczoną we wrzątku, kluseczki na gotującą się osoloną wodę. Jeżeli ktoś posiada przyrząd do robienia kluseczek to idealnie do tego się nadaje, efekt jak na zdjęciu. Można też lać ciasto do wrzątku przez lejek lub ścinać nożem z deseczki.Gotujemy od wypłynięcia 2-3 minuty.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz wołowy z kluseczkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

 

Inny pomysł na mięso wołowe duszone? Polecam – Ragout wołowe z papryką.

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze