Kosą po patelni Przepisy Mięso Gulasz wołowy z kluseczkami

Gulasz wołowy z kluseczkami

4 min. czytania
1
1
Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany dla odmiany z kluseczkami. Trochę z tym roboty jest ale nie należy to danie do trudnych. Podsmażamy, dusimy i gotowe. Spokojnie można podawać z ziemniakami, kopytkami, kaszą czy ryżem - tym razem zastosowałem kluseczki i smakowało, wg. mnie o wiele lepiej. Na zdjęciu nie wyglądają na łyżka kładzione bo wykonane z użyciem przyrządu do robienia kluseczek, ale akurat technik jakie można wykorzystać do zrobienia tego dania jest pełno. Polecam ten klasyczny i smaczny obiad.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 1 godz. 45 min.
Przepis na:

Gulasz wołowy z kluseczkami

Składniki:

Gulasz

  • 500 g wołowiny
  • 5 suszonych kapeluszy grzybów
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • 50 ml wina czerwonego
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sól (pieprz)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • olej do smażenia.

Kluseczki łyżka kładzione

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

  • Mięso myjemy i kroimy na kawałki, przesmażamy na oleju lekko rumieniąc. Przekładamy do garnka i zalewamy winem. Na pozostałym oleju przesmażamy cebulę, przekładamy do garnka z mięsem dodajemy przełamane na pół kapelusze grzybów, ziele angielskie, liść laurowy.
  • Zalewamy wodą 2 cm powyżej zawartości garnka, zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
  • Wolno gotujemy do miękkości mięsa ok.1 godziny. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, solimy, dodajemy pieprz i gotujemy ok.10 minut. W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, hartujemy sosem i wlewamy do garnka - chwilę gotujemy.
  • Teraz kluseczki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto, aż będzie odchodziło od łyżki.
  • Kładziemy łyżką, moczoną we wrzątku, kluseczki na gotującą się osoloną wodę. Jeżeli ktoś posiada przyrząd do robienia kluseczek to idealnie do tego się nadaje, efekt jak na zdjęciu. Można też lać ciasto do wrzątku przez lejek lub ścinać nożem z deseczki.Gotujemy od wypłynięcia 2-3 minuty.

 

Inny pomysł na mięso wołowe duszone? Polecam – Ragout wołowe z papryką.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…