Potrzebne składniki
Gulasz
- 500 g wołowiny
- 5 suszonych kapeluszy grzybów
- 1/2 strąka papryki czerwonej
- 1 średnia cebula
- 50 ml wina czerwonego
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- sól (pieprz)
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka śmietany 18%
- olej do smażenia.
Kluseczki łyżka kładzione
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób wykonania
- Mięso myjemy i kroimy na kawałki, przesmażamy na oleju lekko rumieniąc. Przekładamy do garnka i zalewamy winem. Na pozostałym oleju przesmażamy cebulę, przekładamy do garnka z mięsem dodajemy przełamane na pół kapelusze grzybów, ziele angielskie, liść laurowy.
- Zalewamy wodą 2 cm powyżej zawartości garnka, zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
- Wolno gotujemy do miękkości mięsa ok.1 godziny. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, solimy, dodajemy pieprz i gotujemy ok.10 minut. W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, hartujemy sosem i wlewamy do garnka - chwilę gotujemy.
- Teraz kluseczki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto, aż będzie odchodziło od łyżki.
- Kładziemy łyżką, moczoną we wrzątku, kluseczki na gotującą się osoloną wodę. Jeżeli ktoś posiada przyrząd do robienia kluseczek to idealnie do tego się nadaje, efekt jak na zdjęciu. Można też lać ciasto do wrzątku przez lejek lub ścinać nożem z deseczki.Gotujemy od wypłynięcia 2-3 minuty.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz wołowy z kluseczkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Inny pomysł na mięso wołowe duszone? Polecam – Ragout wołowe z papryką.