Kosą po patelni Przepisy Mięso Gulasz wołowy z kluseczkami

Gulasz wołowy z kluseczkami

4 min. czytania
1
1
Klasyczny gulasz z mięsa wołowego z papryką i grzybami (mogą być pieczarki) jednak podany dla odmiany z kluseczkami. Trochę z tym roboty jest ale nie należy to danie do trudnych. Podsmażamy, dusimy i gotowe. Spokojnie można podawać z ziemniakami, kopytkami, kaszą czy ryżem - tym razem zastosowałem kluseczki i smakowało, wg. mnie o wiele lepiej. Na zdjęciu nie wyglądają na łyżka kładzione bo wykonane z użyciem przyrządu do robienia kluseczek, ale akurat technik jakie można wykorzystać do zrobienia tego dania jest pełno. Polecam ten klasyczny i smaczny obiad.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 1 godz. 30 min.
Łącznie: 1 godz. 45 min.
Przepis na:

Gulasz wołowy z kluseczkami

Składniki:

Gulasz

  • 500 g wołowiny
  • 5 suszonych kapeluszy grzybów
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • 50 ml wina czerwonego
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • sól (pieprz)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • olej do smażenia.

Kluseczki łyżka kładzione

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

  • Mięso myjemy i kroimy na kawałki, przesmażamy na oleju lekko rumieniąc. Przekładamy do garnka i zalewamy winem. Na pozostałym oleju przesmażamy cebulę, przekładamy do garnka z mięsem dodajemy przełamane na pół kapelusze grzybów, ziele angielskie, liść laurowy.
  • Zalewamy wodą 2 cm powyżej zawartości garnka, zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
  • Wolno gotujemy do miękkości mięsa ok.1 godziny. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, solimy, dodajemy pieprz i gotujemy ok.10 minut. W tym czasie śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, hartujemy sosem i wlewamy do garnka - chwilę gotujemy.
  • Teraz kluseczki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto, aż będzie odchodziło od łyżki.
  • Kładziemy łyżką, moczoną we wrzątku, kluseczki na gotującą się osoloną wodę. Jeżeli ktoś posiada przyrząd do robienia kluseczek to idealnie do tego się nadaje, efekt jak na zdjęciu. Można też lać ciasto do wrzątku przez lejek lub ścinać nożem z deseczki.Gotujemy od wypłynięcia 2-3 minuty.

 

Inny pomysł na mięso wołowe duszone? Polecam – Ragout wołowe z papryką.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…