w , , , , , ,

Gulasz z indyka z papryką i pomidorami

Gulasz z indyka

Gulasz z indyka z papryką i pomidorami z dodatkiem wina, cebuli, podany na zielonym makaronie tagliatelle musicie przyznać, że prezentuje się doskonale. A smak? Dla mnie boski... jeśli porządnie przyprawicie całość to smaki się zlewają w piękną kompozycję. Mięso jest wyraziste, warzywa nadają trochę lekkości a odrobina wina charakteru potrawie. Spokojnie możecie to zrobić na jakąś okazjonalną kolacje lub zwykły obiad. Zdrowe mięso, zero ciężkiego sosu a makaron jak ktoś nie lubi można zastąpić czymś innym i prawie danie fit... dobra wiem, że prawie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na - Gulasz z indyka z papryką i pomidorami

Potrzebne składniki

  • 400 g mięsa z uda indyka na gulasz
  • 200 g makaronu ze szpinakiem
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1-1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 kieliszek wina czerwonego półwytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • bazylia (pieprz, słodka papryka, sól)

Sposób wykonania

  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie do lekkiego zeszklenia, dodajemy czosnek pokrojony drobno i dodajemy mięso pokrojone w kostkę. Obsmażamy chwilę, dolewamy wino pozwalamy by lekko odparowało i zalewamy połowa bulionu.
  • Zmniejszamy ogień i dusimy najlepiej pod przykryciem około 15 minut.
  • Paprykę kroimy w grubsze kawałki, a pomidory w kostkę. Dodajemy do mięsa warzywa i przyprawiamy, solimy. Dalej smażymy na średnim ogniu całość, od czasu do czasu podlewając resztą bulionu i mieszając. Zajmie to pewnie kolejne 15 minut. Jak płyn za szybko odparowuje zmniejszamy ogień.
  • Pod koniec smażenia jak mięso będzie już miękkie pozwalamy by płyn nam odparował, pozostawiamy go jednak trochę na patelni.
  • Kładziemy na ugotowany wcześniej wg. przepisu na opakowaniu makaron. Możemy posypać dodatkowo pietruszką.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz z indyka z papryką i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Marlena

Pyszne . A co w tym daniu nie jest fit ? Jak dla mnie idealnie fit 🙂

Anna Waluszko

Jadłabym :)))

naczytane.blogspot.com

Papryka, pomidory, drób – oh, oh, moje smaczki 🙂

opycha.pl

Karol, myślisz, że jak zamiast kieliszka wleję wiadro wina, to też da radę? 😉

Kosą po patelni

dla mnie bomba ale wolałbym kieliszek do środka i wiadro wina obok – jak się skończy wino to wiadro pewnie też się przyda – kurcze idę po wino jakieś do sklepu namówiłaś mnie 🙂

opycha.pl

no podobno ja właśnie mam dar przekonywania 🙂 A pytam, bo znajomi jadą do mojej ukochanej włoskiej wiochy niedługo (ja niestety tym razem nie mogę) i mogą mi przywieźć winko – 5 litrów czerwonego za kilka eurasów 😛