Gulasz z indyka z papryką i pomidorami

5 min. czytania
6
1
Gulasz z indyka z papryką i pomidorami z dodatkiem wina, cebuli, podany na zielonym makaronie tagliatelle musicie przyznać, że prezentuje się doskonale. A smak? Dla mnie boski... jeśli porządnie przyprawicie całość to smaki się zlewają w piękną kompozycję. Mięso jest wyraziste, warzywa nadają trochę lekkości a odrobina wina charakteru potrawie. Spokojnie możecie to zrobić na jakąś okazjonalną kolacje lub zwykły obiad. Zdrowe mięso, zero ciężkiego sosu a makaron jak ktoś nie lubi można zastąpić czymś innym i prawie danie fit... dobra wiem, że prawie.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Gulasz z indyka z papryką i pomidorami
Składniki:
  • 400 g mięsa z uda indyka na gulasz
  • 200 g makaronu ze szpinakiem
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1-1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 kieliszek wina czerwonego półwytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • bazylia (pieprz, słodka papryka, sól)
Sposób wykonania:
  • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie do lekkiego zeszklenia, dodajemy czosnek pokrojony drobno i dodajemy mięso pokrojone w kostkę. Obsmażamy chwilę, dolewamy wino pozwalamy by lekko odparowało i zalewamy połowa bulionu.
  • Zmniejszamy ogień i dusimy najlepiej pod przykryciem około 15 minut.
  • Paprykę kroimy w grubsze kawałki, a pomidory w kostkę. Dodajemy do mięsa warzywa i przyprawiamy, solimy. Dalej smażymy na średnim ogniu całość, od czasu do czasu podlewając resztą bulionu i mieszając. Zajmie to pewnie kolejne 15 minut. Jak płyn za szybko odparowuje zmniejszamy ogień.
  • Pod koniec smażenia jak mięso będzie już miękkie pozwalamy by płyn nam odparował, pozostawiamy go jednak trochę na patelni.
  • Kładziemy na ugotowany wcześniej wg. przepisu na opakowaniu makaron. Możemy posypać dodatkowo pietruszką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz z indyka z papryką i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

6
Napisz coś od Siebie

avatar

4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
MarlenaAnna Waluszkonaczytane.blogspot.comKosą po patelniopycha.pl Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marlena
Gość
Marlena

Pyszne . A co w tym daniu nie jest fit ? Jak dla mnie idealnie fit 🙂

Anna Waluszko
Gość

Jadłabym :)))

naczytane.blogspot.com
Gość
naczytane.blogspot.com

Papryka, pomidory, drób – oh, oh, moje smaczki 🙂

opycha.pl
Gość

Karol, myślisz, że jak zamiast kieliszka wleję wiadro wina, to też da radę? 😉

Kosą po patelni
Gość

dla mnie bomba ale wolałbym kieliszek do środka i wiadro wina obok – jak się skończy wino to wiadro pewnie też się przyda – kurcze idę po wino jakieś do sklepu namówiłaś mnie 🙂

opycha.pl
Gość

no podobno ja właśnie mam dar przekonywania 🙂 A pytam, bo znajomi jadą do mojej ukochanej włoskiej wiochy niedługo (ja niestety tym razem nie mogę) i mogą mi przywieźć winko – 5 litrów czerwonego za kilka eurasów 😛

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).