Potrzebne składniki
- 400 g mięsa z uda indyka na gulasz
- 200 g makaronu ze szpinakiem
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 puszka pomidorów bez skóry
- 1-1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 1 kieliszek wina czerwonego półwytrawnego
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- bazylia (pieprz, słodka papryka, sól)
Sposób wykonania
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie do lekkiego zeszklenia, dodajemy czosnek pokrojony drobno i dodajemy mięso pokrojone w kostkę. Obsmażamy chwilę, dolewamy wino pozwalamy by lekko odparowało i zalewamy połowa bulionu.
- Zmniejszamy ogień i dusimy najlepiej pod przykryciem około 15 minut.
- Paprykę kroimy w grubsze kawałki, a pomidory w kostkę. Dodajemy do mięsa warzywa i przyprawiamy, solimy. Dalej smażymy na średnim ogniu całość, od czasu do czasu podlewając resztą bulionu i mieszając. Zajmie to pewnie kolejne 15 minut. Jak płyn za szybko odparowuje zmniejszamy ogień.
- Pod koniec smażenia jak mięso będzie już miękkie pozwalamy by płyn nam odparował, pozostawiamy go jednak trochę na patelni.
- Kładziemy na ugotowany wcześniej wg. przepisu na opakowaniu makaron. Możemy posypać dodatkowo pietruszką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Gulasz z indyka z papryką i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Pyszne . A co w tym daniu nie jest fit ? Jak dla mnie idealnie fit 🙂
Jadłabym :)))
Papryka, pomidory, drób – oh, oh, moje smaczki 🙂
Karol, myślisz, że jak zamiast kieliszka wleję wiadro wina, to też da radę? 😉
dla mnie bomba ale wolałbym kieliszek do środka i wiadro wina obok – jak się skończy wino to wiadro pewnie też się przyda – kurcze idę po wino jakieś do sklepu namówiłaś mnie 🙂
no podobno ja właśnie mam dar przekonywania 🙂 A pytam, bo znajomi jadą do mojej ukochanej włoskiej wiochy niedługo (ja niestety tym razem nie mogę) i mogą mi przywieźć winko – 5 litrów czerwonego za kilka eurasów 😛