Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Guacamole z pomidorami

Guacamole z pomidorami

3 min. czytania
0
0
Guacamole to rodzaj meksykańskiej salsy na bazie awokado i soku z limonki. To trochę wzbogacona wersja guacamole z pomidorami. Guacamole ma obecnie setki odmian w tradycyjnym zawsze jednak pojawia się również ostra papryczka i koniecznie kolendra. Tę pierwszą jednak możemy dodawać wg. naszego uznania, jak ktoś nie lubi ostrych potraw może pominąć. Przygotowanie pasty jest banalnie proste i szybkie. Podaje się je na zimno jako dodatek do ciepłych dań. Zdjęcie i przepis (który lekko zmodyfikowałem), przysłała Agnieszka - dziękuję, która mam nadzieję zagości tu na etacie muzy na dobre. Mam też nadzieję, że się nie obrazi za dodanie na własną rękę czosnku i chilli, ale wg. mnie wtedy jest pełniejszy smak i charakter meksyku - możecie wypróbować łagodniejszą wersję Agi, bez tych dodatków i porównać.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas całkowity: 20 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 3 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • pół czerwonej cebuli
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • garść świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 papryczki chilli

Sposób wykonania:

  • Pomidory parzymy obieramy ze skórki i kroimy drobno usuwając nasiona (jak ktoś leniwy może ten punkt pominąć i pokroić drobno pomidor ze skórką, mnie ona średnio przeszkadza).
  • Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ.
  • Awokado rozgniatamy w misce widelcem. Nie musi być to jednolita papka lepiej jeśli będą w środku kawałki owocu.
  • Dodajemy sok z limonki, pokrojoną drobniutko cebulę, oliwę, przeciśnięty czosnek i mieszamy. Paprykę posiekaną bardzo drobno dodajemy stopniowo sprawdzając poziom ostrości jaki chcemy uzyskać (możemy ją pominąć).
  • Dodajemy pomidory i posiekaną kolendrę, doprawiamy sola do smaku i jeszcze raz mieszamy. Zostawiamy w lodówce na godzinę, do przegryzienia się smaków.

Uwagi dodatkowe

Jeśli nie zjecie całej pasty na raz, zachowajcie pestkę od awokado i wciśnijcie ją w miskę z pozostałą pastą. Przedłuży to świeżość Waszego guacamole.

Zobaczcie też inny przepis Agnieszki z wykorzystaniem tego owocu – Smażony camembert z rukolą i awokado

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…