Potrzebne składniki
- 3 dojrzałe awokado
- 2 pomidory
- pół czerwonej cebuli
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka oliwy
- garść świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 papryczki chilli
Sposób wykonania
- Pomidory parzymy obieramy ze skórki i kroimy drobno usuwając nasiona (jak ktoś leniwy może ten punkt pominąć i pokroić drobno pomidor ze skórką, mnie ona średnio przeszkadza).
- Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ.
- Awokado rozgniatamy w misce widelcem. Nie musi być to jednolita papka lepiej jeśli będą w środku kawałki owocu.
- Dodajemy sok z limonki, pokrojoną drobniutko cebulę, oliwę, przeciśnięty czosnek i mieszamy. Paprykę posiekaną bardzo drobno dodajemy stopniowo sprawdzając poziom ostrości jaki chcemy uzyskać (możemy ją pominąć).
- Dodajemy pomidory i posiekaną kolendrę, doprawiamy sola do smaku i jeszcze raz mieszamy. Zostawiamy w lodówce na godzinę, do przegryzienia się smaków.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Guacamole z pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Zobaczcie też inny przepis Agnieszki z wykorzystaniem tego owocu – Smażony camembert z rukolą i awokado