Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Guacamole z pomidorami

Guacamole z pomidorami

0

Guacamole to rodzaj meksykańskiej salsy na bazie awokado i soku z limonki. To trochę wzbogacona wersja guacamole z pomidorami. Guacamole ma obecnie setki odmian w tradycyjnym zawsze jednak pojawia się również ostra papryczka i koniecznie kolendra. Tę pierwszą jednak możemy dodawać wg. naszego uznania, jak ktoś nie lubi ostrych potraw może pominąć. Przygotowanie pasty jest banalnie proste i szybkie. Podaje się je na zimno jako dodatek do ciepłych dań. Zdjęcie i przepis (który lekko zmodyfikowałem), przysłała Agnieszka - dziękuję, która mam nadzieję zagości tu na etacie muzy na dobre. Mam też nadzieję, że się nie obrazi za dodanie na własną rękę czosnku i chilli, ale wg. mnie wtedy jest pełniejszy smak i charakter meksyku - możecie wypróbować łagodniejszą wersję Agi, bez tych dodatków i porównać.

Guacamole z pomidorami

Guacamole z pomidorami

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 3 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • pół czerwonej cebuli
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • garść świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 papryczki chilli

Sposób przygotowania

  1. Pomidory parzymy obieramy ze skórki i kroimy drobno usuwając nasiona (jak ktoś leniwy może ten punkt pominąć i pokroić drobno pomidor ze skórką, mnie ona średnio przeszkadza).
  2. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ.
  3. Awokado rozgniatamy w misce widelcem. Nie musi być to jednolita papka lepiej jeśli będą w środku kawałki owocu.
  4. Dodajemy sok z limonki, pokrojoną drobniutko cebulę, oliwę, przeciśnięty czosnek i mieszamy. Paprykę posiekaną bardzo drobno dodajemy stopniowo sprawdzając poziom ostrości jaki chcemy uzyskać (możemy ją pominąć).
  5. Dodajemy pomidory i posiekaną kolendrę, doprawiamy sola do smaku i jeszcze raz mieszamy. Zostawiamy w lodówce na godzinę, do przegryzienia się smaków.

Notatki

Jeśli nie zjecie całej pasty na raz, zachowajcie pestkę od awokado i wciśnijcie ją w miskę z pozostałą pastą. Przedłuży to świeżość Waszego guacamole.

- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/guacamole-z-pomidorami/

Zobaczcie też inny przepis Agnieszki z wykorzystaniem tego owocu – Smażony camembert z rukolą i awokado

  • Karkówka po karkonosku

    Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, del…
  • Skrzydełka kurczaka pieczone

    Złociste z chrupiącą skórką, skrzydełka kurczaka pieczone w marynacie z sosu, sojowego, mi…
  • Grillowany bakłażan z pomidorami i serem

    Grillowany bakłażan z pomidorami i serem, tu do wyboru parmezan, mozzarella, a nawet jak w…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Bezglutenowe

Zobacz też

Karkówka po karkonosku

Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, del…