w , , , , ,

Guacamole z pomidorami



Guacamole to rodzaj meksykańskiej salsy na bazie awokado i soku z limonki. To trochę wzbogacona wersja guacamole z pomidorami. Guacamole ma obecnie setki odmian w tradycyjnym zawsze jednak pojawia się również ostra papryczka i koniecznie kolendra. Tę pierwszą jednak możemy dodawać wg. naszego uznania, jak ktoś nie lubi ostrych potraw może pominąć. Przygotowanie pasty jest banalnie proste i szybkie. Podaje się je na zimno jako dodatek do ciepłych dań. Zdjęcie i przepis (który lekko zmodyfikowałem), przysłała Agnieszka – dziękuję, która mam nadzieję zagości tu na etacie muzy na dobre. Mam też nadzieję, że się nie obrazi za dodanie na własną rękę czosnku i chilli, ale wg. mnie wtedy jest pełniejszy smak i charakter meksyku – możecie wypróbować łagodniejszą wersję Agi, bez tych dodatków i porównać.
Przygotowanie: 20 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na – Guacamole z pomidorami

Potrzebne składniki

  • 3 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • pół czerwonej cebuli
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka oliwy
  • garść świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 papryczki chilli

Sposób wykonania

  • Pomidory parzymy obieramy ze skórki i kroimy drobno usuwając nasiona (jak ktoś leniwy może ten punkt pominąć i pokroić drobno pomidor ze skórką, mnie ona średnio przeszkadza).
  • Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ.
  • Awokado rozgniatamy w misce widelcem. Nie musi być to jednolita papka lepiej jeśli będą w środku kawałki owocu.
  • Dodajemy sok z limonki, pokrojoną drobniutko cebulę, oliwę, przeciśnięty czosnek i mieszamy. Paprykę posiekaną bardzo drobno dodajemy stopniowo sprawdzając poziom ostrości jaki chcemy uzyskać (możemy ją pominąć).
  • Dodajemy pomidory i posiekaną kolendrę, doprawiamy sola do smaku i jeszcze raz mieszamy. Zostawiamy w lodówce na godzinę, do przegryzienia się smaków.
Jeśli nie zjecie całej pasty na raz, zachowajcie pestkę od awokado i wciśnijcie ją w miskę z pozostałą pastą. Przedłuży to świeżość Waszego guacamole.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Guacamole z pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Zobaczcie też inny przepis Agnieszki z wykorzystaniem tego owocu – Smażony camembert z rukolą i awokado

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze