Potrzebne składniki
- 3 dojrzałe awokado
- 2 pomidory
- pół czerwonej cebuli
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka oliwy
- garść świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 papryczki chilli
Sposób wykonania
- Pomidory parzymy obieramy ze skórki i kroimy drobno usuwając nasiona (jak ktoś leniwy może ten punkt pominąć i pokroić drobno pomidor ze skórką, mnie ona średnio przeszkadza).
- Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ.
- Awokado rozgniatamy w misce widelcem. Nie musi być to jednolita papka lepiej jeśli będą w środku kawałki owocu.
- Dodajemy sok z limonki, pokrojoną drobniutko cebulę, oliwę, przeciśnięty czosnek i mieszamy. Paprykę posiekaną bardzo drobno dodajemy stopniowo sprawdzając poziom ostrości jaki chcemy uzyskać (możemy ją pominąć).
- Dodajemy pomidory i posiekaną kolendrę, doprawiamy sola do smaku i jeszcze raz mieszamy. Zostawiamy w lodówce na godzinę, do przegryzienia się smaków.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Guacamole z pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Zobaczcie też inny przepis Agnieszki z wykorzystaniem tego owocu – Smażony camembert z rukolą i awokado