Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Guacamole z czerwonym pieprzem

Guacamole z czerwonym pieprzem

0

Pyszna klasyczna wersja guacamole z czerwonym pieprzem, lekko ostra pasta z awokado do smarowania, idealna na kanapki. Sok z cytryny zachowuje kolor, pomidorki uzupełniają smak a czosnek i przyprawy dodają charakter. Do dekoracji użyłem ziaren jagody z Brazylii czyli czerwonego pieprzu. Możemy przy takim zestawieniu użyć trochę mniej pieprzu czarnego by nie było zbyt ostre.

Guacamole z czerwonym pieprzem

Guacamole z czerwonym pieprzem

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas całkowity 10 minut/y

Wielkość porcji 3-4 osoby

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mały pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • pieprz czerwony

Sposób przygotowania

  1. Awokado obieramy ze skóry i pozbawiamy pestki. Dokładnie rozgniatamy widelcem. Polewamy sokiem z cytryny.
  2. Pomidor parzymy i obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Dodajemy przyprawy, trochę ziaren czerwonego pieprzu i sól
  5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Posypujemy na wierzchu czerwonym pieprzem dla dekoracji.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/guacamole-z-czerwonym-pieprzem/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Bezglutenowe

Zobacz też

Salceson ze świeżych grzybów leśnych

Dobra powiedzmy sobie to jasno na słowo salceson reaguję z niechęcią wielką, jednak salces…