Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Guacamole z czerwonym pieprzem

Guacamole z czerwonym pieprzem

1 min. czytania
0
0
Pyszna klasyczna wersja guacamole z czerwonym pieprzem, lekko ostra pasta z awokado do smarowania, idealna na kanapki. Sok z cytryny zachowuje kolor, pomidorki uzupełniają smak a czosnek i przyprawy dodają charakter. Do dekoracji użyłem ziaren jagody z Brazylii czyli czerwonego pieprzu. Możemy przy takim zestawieniu użyć trochę mniej pieprzu czarnego by nie było zbyt ostre.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas całkowity: 10 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 do jrzałe awokado
  • 1 mały pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól (pieprz)
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • pieprz czerwony

Sposób wykonania:

  • Awokado obieramy ze skóry i pozbawiamy pestki. Dokładnie rozgniatamy widelcem. Polewamy sokiem z cytryny.
  • Pomidor parzymy i obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Dodajemy przyprawy, trochę ziaren czerwonego pieprzu i sól
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Posypujemy na wierzchu czerwonym pieprzem dla dekoracji.
  • Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

    No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…
  • Jajka po szkocku

    Jajka po szkocku uwielbiam, okazuje się, że mamy w Polsce odpowiednik tego dania pod nazwą…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…