Guacamole z czerwonym pieprzem

Kosą po patelni
Pyszna klasyczna wersja guacamole z czerwonym pieprzem, lekko ostra pasta z awokado do smarowania, idealna na kanapki. Sok z cytryny zachowuje kolor, pomidorki uzupełniają smak a czosnek i przyprawy dodają charakter. Do dekoracji użyłem ziaren jagody z Brazylii czyli czerwonego pieprzu. Możemy przy takim zestawieniu użyć trochę mniej pieprzu czarnego by nie było zbyt ostre.
Przygotowanie: 10 min.
Łącznie: 10 min.
Jak wykonać przepis na – Guacamole z czerwonym pieprzem

Potrzebne składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mały pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól (pieprz)
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • pieprz czerwony

Sposób wykonania

  • Awokado obieramy ze skóry i pozbawiamy pestki. Dokładnie rozgniatamy widelcem. Polewamy sokiem z cytryny.
  • Pomidor parzymy i obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Dodajemy przyprawy, trochę ziaren czerwonego pieprzu i sól
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Posypujemy na wierzchu czerwonym pieprzem dla dekoracji.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Guacamole z czerwonym pieprzem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze