Pyszna klasyczna wersja guacamole z czerwonym pieprzem, lekko ostra pasta z awokado do smarowania, idealna na kanapki. Sok z cytryny zachowuje kolor, pomidorki uzupełniają smak a czosnek i przyprawy dodają charakter. Do dekoracji użyłem ziaren jagody z Brazylii czyli czerwonego pieprzu. Możemy przy takim zestawieniu użyć trochę mniej pieprzu czarnego by nie było zbyt ostre.
Jak wykonać przepis na – Guacamole z czerwonym pieprzemPotrzebne składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 mały pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól (pieprz)
- 1/4 łyżeczki oregano
- szczypta ostrej papryki
- pieprz czerwony
Sposób wykonania
- Awokado obieramy ze skóry i pozbawiamy pestki. Dokładnie rozgniatamy widelcem. Polewamy sokiem z cytryny.
- Pomidor parzymy i obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Dodajemy przyprawy, trochę ziaren czerwonego pieprzu i sól
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Posypujemy na wierzchu czerwonym pieprzem dla dekoracji.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Guacamole z czerwonym pieprzem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: