Potrzebne składniki
Ciasto:
- 6 łyżek miodu
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Lukier:
- 1 białko
- 1,5 szklanki cukru pudru
- trochę wody
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka kakao
Sposób wykonania
- Miód podgrzewamy w rondelku ale nie gotujemy.
- Mąkę mieszamy z sodą robimy zagłębienie i wlewamy w nie jeszcze ciepły miód. Wyrabiamy łyżką łącząc składniki.
- Dodajemy cukier, przyprawę do piernika, masło, jajko i sól i wyrabiamy ręka na gładką masę.
- Dzielimy ciasto na pół. Z jednej części formujemy ok. 5 centymetrowej średnicy kulki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem spłaszczając formując kapelusze.
- Z drugiej połowy robimy nóżki tworząc wałeczki o średnicy ok. 2 cm i owijając je papierem do pieczenia, zawijając papier z węższej strony jak cukierek. Musi powstać wałeczek przypominający nóżkę grzyba, otwarty z jednej strony.
- Pieczemy 15 min w temperaturze 180 stopni. Radze sprawdzić czy kapelusze nie są już upieczone ciut wcześniej i najwyżej je wyjąć i dopiec nóżki dalej.
- Przygotowujemy lukier miksując białko i dodając stopniowo cukier puder i ekstrakt waniliowy. Gdy będzie za gęste możemy dolać ciut wody. Miksujemy dość długo około 15 min. aż lukier uzyska odpowiednią konsystencję i połysk.
- W kapeluszach od spodu końcówka noża lub łyżeczką wycinamy otwory na wpasowanie nóżek.
- Maczamy węższe strony nóżek w lukrze i łączymy z kapeluszami. Zostawiamy do stężenia.
- Smarujemy lub maczamy całe nóżki i spody kapeluszy w lukrze. Jak będzie za mało dorabiamy dodatkową jego porcję. Możemy dodatkowo końce nóżek otoczyć w maku będzie efekt ziemi. Zostawiamy do stężenia.
- Pozostałą część lukru ucieramy z kakao. Maczamy w nim wierzch kapeluszy i zostawiamy do stężenia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzybki piernikowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Wyglądają jak prawdziwe! Piękna robota, musza być bardzo smaczne😍
Niesamowicie efektowne smakołyki 🙂