Grzybki piernikowe

0

Nie będę ukrywał grzybki piernikowe to strasznie pracochłonne ciastka. Jednak warto się pomęczyć bo efekt nieziemski, a świetnie się prezentują na choince. Długo zachowują świeżość i są przepyszne. Te powieszone mogą skamienieć jeśli za długo będą wisiały ale szansa na to mała bo pewnie znikną jeszcze zanim święta nastaną. Bardzo ładny, a dodatkowo smaczny element dekoracyjny na wigilijnym i świątecznym stole. Pomęczcie się bo warto.

Grzybki piernikowe

Wielkość porcji dużo ludzi

Czas przygotowania 1 godzina, 45 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 2 godzin/y

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 6 łyżek miodu
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
    Lukier:
  • 1 białko
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • trochę wody
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka kakao

Sposób wykonania:

  1. Miód podgrzewamy w rondelku ale nie gotujemy.
  2. Mąkę mieszamy z sodą robimy zagłębienie i wlewamy w nie jeszcze ciepły miód. Wyrabiamy łyżką łącząc składniki.
  3. Dodajemy cukier, przyprawę do piernika, masło, jajko i sól i wyrabiamy ręka na gładką masę.
  4. Dzielimy ciasto na pół. Z jednej części formujemy ok. 5 centymetrowej średnicy kulki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem spłaszczając formując kapelusze.
  5. Z drugiej połowy robimy nóżki tworząc wałeczki o średnicy ok. 2 cm i owijając je papierem do pieczenia, zawijając papier z węższej strony jak cukierek. Musi powstać wałeczek przypominający nóżkę grzyba, otwarty z jednej strony.
  6. Pieczemy 15 min w temperaturze 180 stopni. Radze sprawdzić czy kapelusze nie są już upieczone ciut wcześniej i najwyżej je wyjąć i dopiec nóżki dalej.
  7. Przygotowujemy lukier miksując białko i dodając stopniowo cukier puder i ekstrakt waniliowy. Gdy będzie za gęste możemy dolać ciut wody. Miksujemy dość długo około 15 min. aż lukier uzyska odpowiednią konsystencję i połysk.
  8. W kapeluszach od spodu końcówka noża lub łyżeczką wycinamy otwory na wpasowanie nóżek.
  9. Maczamy węższe strony nóżek w lukrze i łączymy z kapeluszami. Zostawiamy do stężenia.
  10. Smarujemy lub maczamy całe nóżki i spody kapeluszy w lukrze. Jak będzie za mało dorabiamy dodatkową jego porcję. Możemy dodatkowo końce nóżek otoczyć w maku będzie efekt ziemi. Zostawiamy do stężenia.
  11. Pozostałą część lukru ucieramy z kakao. Maczamy w nim wierzch kapeluszy i zostawiamy do stężenia.