w , , , ,

Grzybki piernikowe



Nie będę ukrywał grzybki piernikowe to strasznie pracochłonne ciastka. Jednak warto się pomęczyć bo efekt nieziemski, a świetnie się prezentują na choince. Długo zachowują świeżość i są przepyszne. Te powieszone mogą skamienieć jeśli za długo będą wisiały ale szansa na to mała bo pewnie znikną jeszcze zanim święta nastaną. Bardzo ładny, a dodatkowo smaczny element dekoracyjny na wigilijnym i świątecznym stole. Pomęczcie się bo warto.
Przygotowanie: 1 godz. 45 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 2 godz.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Grzybki piernikowe

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 6 łyżek miodu
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Lukier:

  • 1 białko
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • trochę wody
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka kakao

Sposób wykonania

  • Miód podgrzewamy w rondelku ale nie gotujemy.
  • Mąkę mieszamy z sodą robimy zagłębienie i wlewamy w nie jeszcze ciepły miód. Wyrabiamy łyżką łącząc składniki.
  • Dodajemy cukier, przyprawę do piernika, masło, jajko i sól i wyrabiamy ręka na gładką masę.
  • Dzielimy ciasto na pół. Z jednej części formujemy ok. 5 centymetrowej średnicy kulki. Rozkładamy je na blaszce wyłożonej papierem spłaszczając formując kapelusze.
  • Z drugiej połowy robimy nóżki tworząc wałeczki o średnicy ok. 2 cm i owijając je papierem do pieczenia, zawijając papier z węższej strony jak cukierek. Musi powstać wałeczek przypominający nóżkę grzyba, otwarty z jednej strony.
  • Pieczemy 15 min w temperaturze 180 stopni. Radze sprawdzić czy kapelusze nie są już upieczone ciut wcześniej i najwyżej je wyjąć i dopiec nóżki dalej.
  • Przygotowujemy lukier miksując białko i dodając stopniowo cukier puder i ekstrakt waniliowy. Gdy będzie za gęste możemy dolać ciut wody. Miksujemy dość długo około 15 min. aż lukier uzyska odpowiednią konsystencję i połysk.
  • W kapeluszach od spodu końcówka noża lub łyżeczką wycinamy otwory na wpasowanie nóżek.
  • Maczamy węższe strony nóżek w lukrze i łączymy z kapeluszami. Zostawiamy do stężenia.
  • Smarujemy lub maczamy całe nóżki i spody kapeluszy w lukrze. Jak będzie za mało dorabiamy dodatkową jego porcję. Możemy dodatkowo końce nóżek otoczyć w maku będzie efekt ziemi. Zostawiamy do stężenia.
  • Pozostałą część lukru ucieramy z kakao. Maczamy w nim wierzch kapeluszy i zostawiamy do stężenia.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzybki piernikowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Lidka

Wyglądają jak prawdziwe! Piękna robota, musza być bardzo smaczne😍

gin

Niesamowicie efektowne smakołyki 🙂