Potrzebne składniki
- 3 bułki plecionki lub 6 kromek chałki dośc grubych ok 1 (5 cm)
- 100 g sera mozzarela w wiórkach
- 100 g sera ostrego np cheddar
- 1,5 łyżki majonezu
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- sól (pieprz, słodka papryka)
- garść pokrojonego szczypiorku
- ząbek czosnku
- kilka pomidorów koktajlowych
- dowolne zioła typu oregano (bazylia, tymianek)
Sposób wykonania
- Bułki przekrojone na pół lub kromki chałki smarujemy masłem.
- Tuńczyka bez wody wrzucamy do miski, wsypujemy ser mozzarela, sprasowany czosnek, połowę szczypiorku i dodajemy majonez.
- Rozdrabniając widelcem mieszamy do uzyskania zwartej masy.
- Doprawiamy papryką, sola i pieprzem i mieszamy.
- Wykładamy na posmarowane pieczywo dośc grubą warstwę.
- Pomidorki kroimy na małe cząstki i układamy na masie.
- Całość przykrywamy plastrami sera cheddar i posypujemy dowolnym rodzajem ziół – jak komu smakuje.
- Wstawiamy do piekarnika na 10 min temperatura 180 stopni.
- Podajemy posypane resztą szczypiorku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzanki chałkowe z tuńczykiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.