Grzanki chałkowe z tuńczykiem

4 min. czytania
1
0
Chałka i tuńczyk? Oczywiście, że tak! Pachnące, chrupiące i wyraziste w smaku grzanki chałkowe. Uwielbiam połączenie słodkiego pieczywa z wędliną lub innymi słonymi dodatkami. Dodanie pomidorów daje lekką kwaskowość a możemy jeszcze grzanki wzbogacić dodając różne zioła.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Grzanki chałkowe z tuńczykiem
Składniki:
  • 3 bułki plecionki lub 6 kromek chałki dośc grubych ok 1 (5 cm)
  • 100 g sera mozzarela w wiórkach
  • 100 g sera ostrego np cheddar
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • sól (pieprz, słodka papryka)
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • dowolne zioła typu oregano (bazylia, tymianek)
Sposób wykonania:
  • Bułki przekrojone na pół lub kromki chałki smarujemy masłem.
  • Tuńczyka bez wody wrzucamy do miski, wsypujemy ser mozzarela, sprasowany czosnek, połowę szczypiorku i dodajemy majonez.
  • Rozdrabniając widelcem mieszamy do uzyskania zwartej masy.
  • Doprawiamy papryką, sola i pieprzem i mieszamy.
  • Wykładamy na posmarowane pieczywo dośc grubą warstwę.
  • Pomidorki kroimy na małe cząstki i układamy na masie.
  • Całość przykrywamy plastrami sera cheddar i posypujemy dowolnym rodzajem ziół – jak komu smakuje.
  • Wstawiamy do piekarnika na 10 min temperatura 180 stopni.
  • Podajemy posypane resztą szczypiorku.
Uwagi dodatkowe
Zachęcam do eksperymentowania z tym daniem i dzielenia się uwagami. Można szypiorek zastąpić natką pietruszki. Polecam też dodanie trochę trawy cytrynowej. Będziecie mile zaskoczeni – mam nadzieję.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grzanki chałkowe z tuńczykiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1
Napisz coś od Siebie

avatar

0 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).