Kosą po patelni Przepisy Grzanki chałkowe z tuńczykiem

Grzanki chałkowe z tuńczykiem

2 min. czytania
1
0
Chałka i tuńczyk? Oczywiście, że tak! Pachnące, chrupiące i wyraziste w smaku grzanki chałkowe. Uwielbiam połączenie słodkiego pieczywa z wędliną lub innymi słonymi dodatkami. Dodanie pomidorów daje lekką kwaskowość a możemy jeszcze grzanki wzbogacić dodając różne zioła.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Przepis na:

Grzanki chałkowe z tuńczykiem

Składniki:

  • 3 bułki plecionki lub 6 kromek chałki dośc grubych ok 1 (5 cm)
  • 100 g sera mozzarela w wiórkach
  • 100 g sera ostrego np cheddar
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • sól (pieprz, słodka papryka)
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • dowolne zioła typu oregano (bazylia, tymianek)

Sposób wykonania:

  • Bułki przekrojone na pół lub kromki chałki smarujemy masłem.
  • Tuńczyka bez wody wrzucamy do miski, wsypujemy ser mozzarela, sprasowany czosnek, połowę szczypiorku i dodajemy majonez.
  • Rozdrabniając widelcem mieszamy do uzyskania zwartej masy.
  • Doprawiamy papryką, sola i pieprzem i mieszamy.
  • Wykładamy na posmarowane pieczywo dośc grubą warstwę.
  • Pomidorki kroimy na małe cząstki i układamy na masie.
  • Całość przykrywamy plastrami sera cheddar i posypujemy dowolnym rodzajem ziół – jak komu smakuje.
  • Wstawiamy do piekarnika na 10 min temperatura 180 stopni.
  • Podajemy posypane resztą szczypiorku.

Uwagi dodatkowe

Zachęcam do eksperymentowania z tym daniem i dzielenia się uwagami. Można szypiorek zastąpić natką pietruszki. Polecam też dodanie trochę trawy cytrynowej. Będziecie mile zaskoczeni – mam nadzieję.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…