Kosą po patelni Przepisy Grzanki chałkowe z tuńczykiem

Grzanki chałkowe z tuńczykiem

6 minuty czytania

Chałka i tuńczyk? Oczywiście, że tak! Pachnące, chrupiące i wyraziste w smaku grzanki chałkowe. Uwielbiam połączenie słodkiego pieczywa z wędliną lub innymi słonymi dodatkami. Dodanie pomidorów daje lekką kwaskowość a możemy jeszcze grzanki wzbogacić dodając różne zioła.

Grzanki chałkowe z tuńczykiem

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 3 bułki plecionki lub 6 kromek chałki dośc grubych ok 1,5 cm
  • 100 g sera mozzarela w wiórkach
  • 100 g sera ostrego np cheddar
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • dowolne zioła typu oregano, bazylia, tymianek

Sposób wykonania:

  1. Bułki przekrojone na pół lub kromki chałki smarujemy masłem.
  2. Tuńczyka bez wody wrzucamy do miski, wsypujemy ser mozzarela, sprasowany czosnek, połowę szczypiorku i dodajemy majonez.
  3. Rozdrabniając widelcem mieszamy do uzyskania zwartej masy.
  4. Doprawiamy papryką, sola i pieprzem i mieszamy.
  5. Wykładamy na posmarowane pieczywo dośc grubą warstwę.
  6. Pomidorki kroimy na małe cząstki i układamy na masie.
  7. Całość przykrywamy plastrami sera cheddar i posypujemy dowolnym rodzajem ziół – jak komu smakuje.
  8. Wstawiamy do piekarnika na 10 min temperatura 180 stopni.
  9. Podajemy posypane resztą szczypiorku.

Uwagi dodatkowe:

Zachęcam do eksperymentowania z tym daniem i dzielenia się uwagami. Można szypiorek zastąpić natką pietruszki. Polecam też dodanie trochę trawy cytrynowej. Będziecie mile zaskoczeni – mam nadzieję.