Kosą po patelni Przepisy Grzanki chałkowe z tuńczykiem

Grzanki chałkowe z tuńczykiem

0

Chałka i tuńczyk? Oczywiście, że tak! Pachnące, chrupiące i wyraziste w smaku grzanki chałkowe. Uwielbiam połączenie słodkiego pieczywa z wędliną lub innymi słonymi dodatkami. Dodanie pomidorów daje lekką kwaskowość a możemy jeszcze grzanki wzbogacić dodając różne zioła.

Grzanki chałkowe z tuńczykiem

Grzanki chałkowe z tuńczykiem

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 10 minut/y

Czas całkowity 20 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 3 bułki plecionki lub 6 kromek chałki dośc grubych ok 1,5 cm
  • 100 g sera mozzarela w wiórkach
  • 100 g sera ostrego np cheddar
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • dowolne zioła typu oregano, bazylia, tymianek

Sposób przygotowania

  1. Bułki przekrojone na pół lub kromki chałki smarujemy masłem.
  2. Tuńczyka bez wody wrzucamy do miski, wsypujemy ser mozzarela, sprasowany czosnek, połowę szczypiorku i dodajemy majonez.
  3. Rozdrabniając widelcem mieszamy do uzyskania zwartej masy.
  4. Doprawiamy papryką, sola i pieprzem i mieszamy.
  5. Wykładamy na posmarowane pieczywo dośc grubą warstwę.
  6. Pomidorki kroimy na małe cząstki i układamy na masie.
  7. Całość przykrywamy plastrami sera cheddar i posypujemy dowolnym rodzajem ziół – jak komu smakuje.
  8. Wstawiamy do piekarnika na 10 min temperatura 180 stopni.
  9. Podajemy posypane resztą szczypiorku.

Notatki

Zachęcam do eksperymentowania z tym daniem i dzielenia się uwagami. Można szypiorek zastąpić natką pietruszki. Polecam też dodanie trochę trawy cytrynowej. Będziecie mile zaskoczeni – mam nadzieję.

- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/grzanki-chalkowe-z-tunczykiem/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą

Pyszna młoda kapusta zasmażana z kiełbasą i pomidorami. Smak lata w skumulowanej formie. J…