Kosą po patelni Przepisy Cukinia Grillowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem i cukinią

Grillowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem i cukinią

3 min. czytania
1
0
Sezon grillowy w rozkwicie, więc takie szybkie szaszłyki z kurczaka z boczkiem i cukinią będą pewnie jak znalazł. Rozklepujemy trochę mięso, zawijamy w środek plastry cukinii i wędzonego boczku, kroimy, nadziewamy i pieczemy chwile na grillu. Prawda, że proste i szybkie? Można podawać z dowolnym ulubionym sosem i sałatką. Ja rozklepałem trochę za mocno piersi kurczaka, co widać na zdjęciu i miałem spore problemy, by to dobrze nadziać na patyczki, bo zwyczajnie się zaczęło rozlatywać. Tak więc uważajcie z tym. Pamiętajcie też o namoczeniu w wodzie wcześniej patyczków.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 25 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Przepis na:

Grillowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem i cukinią

Składniki:

  • 3 piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 12 plastrów boczku wędzonego (w cienkich plastrach)
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz (do smaku)
  • oliwa

Sposób wykonania:

  • Mięso rozklepałem na plastry, jak wspomniałem uważajcie by nie były za cienkie. Doprawiłem każdy sola pieprzem, tymiankiem i papryką.
  • Na każdy plaster mięsa nałożyłem boczek, a na to cukinię również pokrojoną w cienkie plastry.
  • Zawinąłem mięso w rulony i pokroiłem na 3 cm kawałki.
  • Powinny powstać ładne ślimaczki (no chyba, że Wam nie powstaną, jak mnie). Każdy ślimaczek nadziewamy na wcześniej zmoczone patyczki. Mniej więcej po 3 na patyk.
  • Smarujemy pędzelkiem nasze szaszłyki oliwą i pieczemy na rozgrzanym grillu do zrumienienia się mięsa.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 84
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    84
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    Basia

    5 lipca 2019 w 10:45

    Świetny przepis. Odświeżająca odmiana od karkówki i kaszanki z grilla

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Makron gryczany z warzywami

To danie na szybko i uniwersalne. W zasadzie jak nie mam pomysłu na obiad, to robię jakiś …