Kosą po patelni Przepisy Cukinia Grillowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem i cukinią

Grillowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem i cukinią

5 min. czytania
1
0
Sezon grillowy w rozkwicie, więc takie szybkie szaszłyki z kurczaka z boczkiem i cukinią będą pewnie jak znalazł. Rozklepujemy trochę mięso, zawijamy w środek plastry cukinii i wędzonego boczku, kroimy, nadziewamy i pieczemy chwile na grillu. Prawda, że proste i szybkie? Można podawać z dowolnym ulubionym sosem i sałatką. Ja rozklepałem trochę za mocno piersi kurczaka, co widać na zdjęciu i miałem spore problemy, by to dobrze nadziać na patyczki, bo zwyczajnie się zaczęło rozlatywać. Tak więc uważajcie z tym. Pamiętajcie też o namoczeniu w wodzie wcześniej patyczków.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 25 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Grillowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem i cukinią
Składniki:
  • 3 piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 12 plastrów boczku wędzonego (w cienkich plastrach)
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz (do smaku)
  • oliwa
Sposób wykonania:
  • Mięso rozklepałem na plastry, jak wspomniałem uważajcie by nie były za cienkie. Doprawiłem każdy sola pieprzem, tymiankiem i papryką.
  • Na każdy plaster mięsa nałożyłem boczek, a na to cukinię również pokrojoną w cienkie plastry.
  • Zawinąłem mięso w rulony i pokroiłem na 3 cm kawałki.
  • Powinny powstać ładne ślimaczki (no chyba, że Wam nie powstaną, jak mnie). Każdy ślimaczek nadziewamy na wcześniej zmoczone patyczki. Mniej więcej po 3 na patyk.
  • Smarujemy pędzelkiem nasze szaszłyki oliwą i pieczemy na rozgrzanym grillu do zrumienienia się mięsa.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grillowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem i cukinią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 84
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    84
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Basia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Basia
Gość
Basia

Świetny przepis. Odświeżająca odmiana od karkówki i kaszanki z grilla

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite