w , , , ,

Grillowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem i cukinią

Sezon grillowy w rozkwicie, więc takie szybkie szaszłyki z kurczaka z boczkiem i cukinią będą pewnie jak znalazł. Rozklepujemy trochę mięso, zawijamy w środek plastry cukinii i wędzonego boczku, kroimy, nadziewamy i pieczemy chwile na grillu. Prawda, że proste i szybkie? Można podawać z dowolnym ulubionym sosem i sałatką. Ja rozklepałem trochę za mocno piersi kurczaka, co widać na zdjęciu i miałem spore problemy, by to dobrze nadziać na patyczki, bo zwyczajnie się zaczęło rozlatywać. Tak więc uważajcie z tym. Pamiętajcie też o namoczeniu w wodzie wcześniej patyczków.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 25 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Grillowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem i cukinią
Składniki:
  • 3 piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 12 plastrów boczku wędzonego (w cienkich plastrach)
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz (do smaku)
  • oliwa
Sposób wykonania:
  • Mięso rozklepałem na plastry, jak wspomniałem uważajcie by nie były za cienkie. Doprawiłem każdy sola pieprzem, tymiankiem i papryką.
  • Na każdy plaster mięsa nałożyłem boczek, a na to cukinię również pokrojoną w cienkie plastry.
  • Zawinąłem mięso w rulony i pokroiłem na 3 cm kawałki.
  • Powinny powstać ładne ślimaczki (no chyba, że Wam nie powstaną, jak mnie). Każdy ślimaczek nadziewamy na wcześniej zmoczone patyczki. Mniej więcej po 3 na patyk.
  • Smarujemy pędzelkiem nasze szaszłyki oliwą i pieczemy na rozgrzanym grillu do zrumienienia się mięsa.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grillowane szaszłyki z kurczaka z boczkiem i cukinią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W Waszym wykonaniu:

Przesłane przez Liliannę Tomaszewską-Kaczor – piękne o wiele ładniejsze niż moje, rozwalające się. Brawo i dziękuję 🙂

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Basia
Basia
11 miesięcy temu

Świetny przepis. Odświeżająca odmiana od karkówki i kaszanki z grilla