w , , , , ,

Grillowane ślimaczki z kurczaka z boczkiem i cukinią

To nie klasyczny szaszłyk, tylko coś bardziej zaskakującego i przez to ciekawego. Takie zawijane ślimaczki z boczkiem i cukinią zaskoczą gości i ubarwią pewnie niejeden grill. Bardzo prosto się je robi i są super smaczne. Pomysł na takie cudo miała moja siostra Ania i na jednej z grillowych imprez zrobiła je, wywołując serię pytań w stylu: "a cio to?". Kurczak dzięki połączeniu z tłustszym boczkiem i wodnistą cukinią nie jest taki suchy. Aromaty i smaki przenikają przez warstwy i się świetnie łączą. Nic trudnego, a fajny efekt więc polecam.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 45 min.
Ilość porcji – 6 sztuk
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Grillowane ślimaczki z kurczaka z boczkiem i cukinią
Składniki:
  • 2 duże filety z piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 10 plasterków boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 6 patyczków do szaszłyków
Sposób wykonania:
  • Piersi z kurczaka dokładnie myję i przekrawam wzdłuż, nie docinając do końca krawędzi, tak by móc je rozłożyć na większy płat. Tak powstałe płaty jeszcze delikatnie rozbijam tworząc dość duże kotlety ale starając się by nie poprzerywać mięso,
  • Kotlety solę i posypuję pieprzem oraz papryką.
  • Układam na każdym kotlecie po 5 plastrów boczku wędzonego zakrywając nim całą powierzchnię kurczaka.
  • Cukinię kroję w cienkie plasterki wzdłuż i również układam na boczku.
  • Teraz zawijam całość w gruby rulon cukinia do środka i kroje na grube plastry
  • Po trzy plastry nabijam przez wszystkie warstwy na namoczony w wodzie wcześniej patyczek do szaszłyków.
  • Tak przygotowane szaszłyki smaruję oliwą za pomocą pędzelka i układam na rozgrzanym grillu.
  • Pieczemy do zbrązowienia, obracając co jakiś czas tak by sie upiekły dokładnie z każdej strony.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grillowane ślimaczki z kurczaka z boczkiem i cukinią wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze