Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem

Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem

2 min. czytania
0
0
Tak, wiem przepis banalny, jednak korzystając z urlopu nałowiliśmy z Judytą (myslipotarganej.pl), całą masę małych rybek. I tak z braku składników, a posiadając grill, zrobiliśmy grillowane ryby z cytryną i tymiankiem. W zasadzie to się bardziej chwalę, że łowić umiemy ale wybaczycie to chyba. No i muszę to napisać - większość złowiła Judyta, która pierwszy raz w życiu z wędką siedziała na pomoście. Metoda była prosta, zabrać mi wędkę, ale radość w Jej oczach po wyłowieniu kolejnej sztuki - bezcenna.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 35 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • kilka sztuk ryb najlepiej własnoręcznie złowionych (małych - okoń, lin, płoć, ukleja)
  • 1 cytryna
  • łyżka tymianku
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Ryby oczyszczamy, pozbawiamy głów, łusek i myjemy.
  • Wkładamy do środka każdej kawałek cytryny i sporą szczyptę tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Zawijamy ryby szczelnie w folię aluminiową i grillujemy ok. 15-20 min. najlepiej w zamykanym grillu.
  • Sprawdzamy czy się upiekły rozwijając jedną z folii, jak jeszcze nie będzie gotowe to zawijamy i dopiekamy.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…