w , , , ,

Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem

Tak, wiem przepis banalny, jednak korzystając z urlopu nałowiliśmy z Judytą (myslipotarganej.pl), całą masę małych rybek. I tak z braku składników, a posiadając grill, zrobiliśmy grillowane ryby z cytryną i tymiankiem. W zasadzie to się bardziej chwalę, że łowić umiemy ale wybaczycie to chyba. No i muszę to napisać - większość złowiła Judyta, która pierwszy raz w życiu z wędką siedziała na pomoście. Metoda była prosta, zabrać mi wędkę, ale radość w Jej oczach po wyłowieniu kolejnej sztuki - bezcenna.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 35 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem
Składniki:
  • kilka sztuk ryb najlepiej własnoręcznie złowionych (małych - okoń, lin, płoć, ukleja)
  • 1 cytryna
  • łyżka tymianku
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Ryby oczyszczamy, pozbawiamy głów, łusek i myjemy.
  • Wkładamy do środka każdej kawałek cytryny i sporą szczyptę tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Zawijamy ryby szczelnie w folię aluminiową i grillujemy ok. 15-20 min. najlepiej w zamykanym grillu.
  • Sprawdzamy czy się upiekły rozwijając jedną z folii, jak jeszcze nie będzie gotowe to zawijamy i dopiekamy.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Grillowane ryby z cytryną i tymiankiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Wróbelek Elemelek
Wróbelek Elemelek
1 rok temu

Świeże rybki z grilla, smak wakacji….