Są takie sprzęty AGD, bez których większość profesjonalnych kucharzy nie wyobraża sobie gotowania. Mowa tutaj o grillu, lodówce czy kuchence. Tymczasem istnieją urządzenia, które pomimo tego że nie wydają się najbardziej oczywistym wyborem, mogą znacznie usprawnić przygotowywanie posiłków w restauracyjnej kuchni. Jakie to urządzenia?
Czym się kierować przy wyborze kuchennego sprzętu? Przede wszystkim, trzeba pamiętać o tym, że w każdej kuchni przestrzeń jest też ograniczona. Dlatego warto wybierać wyłącznie te sprzęty, które wydają się niezbędne. Oto trzy kuchenne sprzęty, które odmienią Twoje życie!
Podgrzewacze do potraw – by utrzymać ciepło na długo
Podgrzewacze do potraw to gadżety, które przydadzą się w każdej restauracji. Aby serwowane dania zachowały odpowiednią temperaturę i nie utraciły smaku, można przechowywać je w podgrzewaczach do jedzenia. Ich zadaniem jest utrzymanie dania w cieple przez długi czas.
Podgrzewacze do jedzenia najczęściej wykorzystuje się w zakładach zbiorowego żywienia, hotelach i restauracjach – wszędzie tam, gdzie duże ilości jedzenia muszą pozostać ciepłe przez długi czas. Podgrzewacze doskonale sprawdzają się przy szwedzkim stole, gdzie każdy gość samodzielnie sięga po jedzenie.
Wałkownice do ciasta – dla miłośników makaronów i wypieków
Osoby zatrudnione w restauracjach zajmujących się gotowaniem pierogów, pizzy i makaronów, często trudzą się ręcznym wałkowaniem ciasta. Tymczasem wcale nie musi być to czynność żmudna i męcząca. Wałkownica do ciasta to urządzenie, dzięki któremu można szybko rozwałkować ciasto na dowolną grubość bez zbędnego bałaganu.
Wałkownica nie nagrzewa ciasta w czasie wałkowania, co pozwala zachować wszystkie jego właściwości – odpowiednią konsystencję i lepkość.
Wybierając wałkownicę warto zwrócić uwagę na to, że na rynku dostępne są urządzenia z jednym lub dwoma wałkami. Te drugie świetnie sprawdzą się w każdej restauracji.
Szatkownice do warzyw – by krojenie nie stanowiło problemu
W różnego rodzaju punktach gastronomicznych, często zachodzi potrzeba krojenia dużych ilości warzyw. Ich ręczne szatkowanie jest zajęciem czasochłonnym i męczącym, dlatego zawsze warto mieć pod ręką szatkownice do warzyw. Szatkownica to funkcjonalne urządzenie, które pomaga w krojeniu jarzyn. Pozwala na przygotowanie składników w różnych kształtach i formach. Dzięki temu na jednej maszynie można pokroić warzywa służące do przygotowania różnych potraw.
Przy pomocy szatkownicy do warzyw można pokroić jarzyny w kostkę, plastry, słupki, wiórki, a nawet przyrządzić z nich miazgę. Większość szatkownic wyposażona jest w podstawowy pakiet tarcz tnących, który w dowolnej chwili można rozszerzyć według własnych potrzeb.
Jak widać, istnieją takie urządzenia, które być może nie wydają się niezbędne w kuchni, jednak znacznie ułatwiają przygotowanie potraw – zwłaszcza w dużych ilościach. Warto zawsze mieć je pod ręką, aby usprawnić pracę każdego lokalu gastronomicznego.
Na ja to zdecydowanie hobbystycznie i dzięki temu jak coś mi nie wyjdzie to nie przeżywam tego 🙂 Jeśli chodzi o wspomniane we wpisie gadżety to potwierdzam, że szatkownice do warzyw są bardzo pomocne w kuchni 🙂