Olej CBD to bezpieczny składnik konopi, który poza tym, że ma zastosowanie terapeutyczne, może być z powodzeniem stosowany w kuchni.
CBD jest kannabinoidem, który rozpuszcza się w tłuszczach i jeżeli zostanie z nim połączony, może być stosowany w gotowaniu. Jest to o tyle proste, że olej CBD można używać tak samo jak innych olejów – wystarczy dodać go do przygotowywanej potrawy. Warto używać wyłącznie olejów najwyższej jakości od renomowanych firm. Jedną z najbardziej znanych marek oleju CBD, Cibdol, można znaleźć pod adresem https://www.cibdol.pl/oleje-cbd.
Jaki smak ma olej CBD? Niektórym może wydawać się dość ziemisty. Aby złagodzić ten smak, warto używać oleju, który ma w składzie MCT zamiast czystego oleju z nasion konopi. Dzięki temu sam olej będzie miał neutralny smak i nie będzie wyczuwalny w potrawie.
Stosowanie Oleju CBD w Kuchni
Olej CBD nie rozpuszcza się w wodzie. Jeżeli chcesz dodać go do koktajlu lub smoothie, warto wybrać CBD rozpuszczalny w wodzie. Olej CBD świetnie spisuje się także jako dodatek do sałatek. Używając oleju do pieczenia i chcąc zachować wszystkie jego najcenniejsze właściwości warto zadbać o to, aby temperatura piekarnika nie przekraczała 170°C. Olej CBD może być także używany do smażenia, jednak nie jest to zalecane – wiele z cennych kannabinoidów może zostać utraconych przez parowanie i wpływ gorąca. Jeżeli masz ochotę dodać olej CBD do dania z patelni, skrop je olejem już po usmażeniu.
Główne zasady gotowania z olejem CBD
Jeśli używasz produktu, który przeszedł minimalne przetwarzanie i dlatego jest uważany za produkt surowy, musisz wykonać kilka kroków. Produkty takie jak kwiaty konopi (CBD) lub surowy olej CBD będą wymagały dodatkowej aktywacji, zwanej „dekarbowaniem”. Jeżeli używany przez ciebie olej CBD nie posiada na opakowaniu żadnej informacji o tym, że jest surowy, to prawdopodobnie przeszedł już cały proces aktywacji i jest gotowy do użycia.
Jeśli posiadasz butelkę dowolnego oleju CBD, który nie jest surowy, możesz śmiało dodawać go bezpośrednio do potraw kulinarnych i używać w najróżniejszych przepisach. Możesz używać go jako zamiennik twoich ulubionych olejów. Jednym z ciekawych pomysłów zastosowania oleju CBD w gotowaniu jest przepis na surowe, wegańskie ciasteczka.
Surowe wegańskie ciasteczka CBD
Na podstawie poniższego przepisu można przygotować 10 ciastek CBD.
Składniki:
- 24 daktyle Medjool bez pestek
- 1 szklanka migdałów i kilka do dekoracji
- 1 szklanka masła migdałowego bez soli
- 1 szklanka surowego kakao
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 pipety 1500 mg oleju CBD
Przygotowanie:
Na kwadratowej formie o wymiarach 40 × 40 cm wyłóż papier do pieczenia. Daktyle i masło migdałowe umieść w robocie kuchennym i miksuj w trybie pulsacyjnym na klejącą masę. Dodaj migdały i ponownie zmiksuj pulsacyjnie. Mieszanka powinna być zwarta, dzięki czemu będzie łatwo uformować z niej kulę. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj raz jeszcze. Jeżeli konsystencja ciasta jest za gęsta, dodaj odrobinę wody. Umieść ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż blachę do zamrażarki na około 25 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika udekoruj wierzch migdałami i pokrój na 10 kawałków. Smacznego!
Dowiedz się więcej o CBD odwiedzając stronę: https://www.cibdol.pl/encyklopedia-cbd/CBD
Olej CBD to samo zdrowie. Chętnie skorzystam z twoich porad